10 przepisów na koktajle warzywne i owocowe dla kobiet w ciąży

kobieta w ciazy pije koktajl

Podstawę zbilansowanej diety powinny stanowić owoce i warzywa. Wiele źródeł mówi, że dla zachowania zdrowia i dobrej formy jadać należy 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Dietetycy są jednak zdania, że liczba porcji nie jest tak ważna, jak ilość przyswajalnych warzyw i owoców, najlepiej jadać ich jak najwięcej, by dostarczać organizmowi wszystkiego, co jest mu potrzebne. W pewnych momentach życia, takich jak ciąża należy jeszcze bardziej dbać o swoją dietę. Ciężarne, które nie są w stanie zjeść odpowiedniej porcji warzyw i owoców mogą wypróbować ciekawe przepisy na koktajle w ciąży.

Dlaczego warto pić koktajle w ciąży?

Zbilansowana dieta to nie tylko jedzenie odpowiednich produktów. Do zachowania zdrowia niezbędne jest sięganie po różnorodne warzywa i owoce, tylko w ten sposób zapewnimy organizmowi optymalną dawkę substancji odżywczych. Dzięki sięganiu po koktajle w ciąży dieta staje się różnorodna, a tym samym zdrowa dla matki oraz rozwijającego się malucha.

Koktajle z owoców i warzyw są w stanie poprawić odporność i wzmocnić organizm sprawiając, że łatwiej będzie mu bronić się przed chorobami. Niedobory witamin i minerałów w organizmie mogą być bardzo niebezpieczne w trakcie ciąży. Koktajle pomagają w uzupełnieniu wszelkich niedoborów, co skutkuje poprawą samopoczucia oraz właściwym przebiegiem ciąży. Koktajle mogą też pomagać przy wielu dolegliwościach związanych ze stanem odmiennym, między innymi przy nieprzyjemnych skurczach mięśni związanych z niedoborem magnezu. Jakie zdrowe koktajle w ciąży warto wypróbować?

kobiety w ciazy pije zdrowy zielony koktajl

5 przepisów na koktajle warzywne dla ciężarnych

Istnieje bardzo dużo inspiracji na koktajle warzywne w ciąży. Nie należy obawiać się ich smaku, wystarczy odpowiednie dobranie składników i dodatków, by koktajl z warzyw był przyjemny w smaku, a do tego pełen witamin. Poznajcie 5 przepisów na wzmacniające organizm koktajle z warzyw!

1. Koktajl szpinakowy

Kwas foliowy w ciąży jest niezbędny do tego, by maluszek rozwijał się prawidłowo, warto więc zadbać o dostarczenie sobie tej substancji. Koktajl szpinakowy może okazać się bardzo pomocny, zielone warzywa cechują się dużą zawartością kwasu foliowego.

Przeczytaj również  Zupka chińska w ciąży - czy można ją jeść?

Składniki:

  • garść świeżych liści szpinaku
  • jeden zielony ogórek
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

  • ogórek obrać ze skórki i pokroić w plasterki
  • wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

2. Koktajl pomidorowy

Wśród przepisów na koktajle w ciąży nie może zabraknąć cennego źródła potasu, czyli koktajlu z pomidorów. Całkowicie wytrawny koktajl może świetnie zastąpić lekki posiłek.

Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • ząbek czosnku
  • 2 listki świeżej bazylii
  • szczypta oregano

Sposób przygotowania:

  • pomidory parzymy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę i kroimy
  • czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
  • w blenderze umieszczamy pomidory, czosnek oraz bazylię i miksujemy na gładko, międzyczasie dodając oregano.

3. Koktajl z pietruszki

Zielone koktajle cechują się bardzo dużą zawartością witamin i minerałów. Prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych jest koktajl z pietruszki w ciąży, jak go zrobić krok po kroku?

Składniki:

  • pęczek świeżej pietruszki
  • jeden zielony ogórek
  • sok z limonki
  • szczypta estragonu

Sposób przygotowania:

  • listki pietruszki drobno siekamy i wrzucamy do blendera
  • ogórka obieramy, kroimy w grube plastry i dodajemy do pietruszki razem z sokiem z limonki, miksujemy na gładko, podczas miksowania dodajemy estragon.

4. Koktajl buraczkowy

Smak buraków nie każdemu przypada do gustu, jednak spożywanie tych warzyw niesie ze sobą bardzo wiele korzyści, dlatego warto od czasu do czasu sięgnąć po koktajl buraczkowy.

Składniki:

  • 100 ml soku z buraka
  • 1 duże jabłko
  • 50 ml soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  • z jabłka wydrążamy gniazdo nasienne, cząstki kroimy i umieszczamy w blenderze
  • do kawałków jabłka dodajemy sok z buraka oraz cytryny, miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

5. Pomarańczowy koktajl wzmacniający

Ten koktajl to prawdziwy prezent dla systemu odpornościowego, znakomicie wzmacnia organizm.

Składniki:

  • jedna duża marchewka
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • jabłko

Sposób przygotowania:

  • marchewkę obieramy i ścieramy na tarce
  • paprykę kroimy w grubą kostkę
  • z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i również kroimy, następnie wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy.
Przeczytaj również  Aloes w ciąży - czy można go pić? Może być groźny!

koktajl w ciazy

5 przepisów na koktajle owocowe dla kobiet w ciąży

Koktajle owocowe w ciąży mogą stanowić świetną alternatywę dla niezdrowych deserów. Odpowiednio dobrane składniki koktajlu pomogą zaspokoić apetyt na słodycze, a przy tym dostarcza organizmowi niezbędnych mu witamin i minerałów. Jakie koktajle z owoców warto wypróbować w ciąży?

1. Koktajl bananowy

Banany to dobre źródło potasu, dodatkowo charakteryzują się też naturalną słodyczą, a ich smak uwielbia niemal każdy.

Składniki:

  • dwa banany
  • łyżeczka miodu
  • 100 ml dowolnego mleka roślinnego

Sposób przygotowania:

  • Banany obieramy i kroimy, umieszczamy w kielichu blendera wraz z miodem oraz mlekiem, wszystko miksujemy na gładko.

2. Koktajl z ananasa i mango

To egzotyczne połączenie rozpieści kubki smakowe, a przy tym dostarczy organizmowi wiele cennych substancji odżywczych.

Składniki:

  • dwa duże plastry ananasa
  • jeden owoc mango
  • sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

  • mango obieramy i kroimy na kawałki usuwając jednocześnie pestkę
  • plastry ananasa również kroimy, wszystko razem umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

3. Koktajl z awokado i kiwi

Zdrowe tłuszcze to bardzo ważny element diety, szczególnie podczas ciąży. Awokado to prawdziwa skarbnica zdrowych tłuszczów oraz innych przyjaznych dla zdrowia substancji. Koktajl ze smaczliwki oraz kiwi świetnie wpływa na zdrowie i urodę.

Składniki:

  • jedno duże awokado
  • dwa owoce kiwi
  • jeden banan

Sposób przygotowania:

  • awokado obieramy i usuwamy ze środka pestkę, pokrojone kawałki owocu umieszczamy w blenderze
  • kiwi i banana również obieramy, drobno kroimy i dodajemy do awokado, miksujemy na gładko

4. Koktajl z owoców leśnych

Nie tylko egzotyczne owoce są wartościowe dla organizmu. Według dietetyków owoce leśne to najcenniejsze źródło składników odżywczych. Jak zrobić smaczny koktajl wykorzystując dary lasu?

Składniki:

  • garść czarnych jagód
  • garść malin
  • garść poziomek

Sposób przygotowania:

  • wszystkie składniki miksujemy do uzyskania właściwej konsystencji.
Przeczytaj również  Biustonosz w ciąży - jak wybrać odpowiedni rozmiar i model stanika?

5. Koktajl jabłkowo – gruszkowy

Jabłko i gruszka to idealne połączenie smakowe. Te 2 owoce są również prawdziwą skarbnicą błonnika wspierającego układ pokarmowy oraz innych substancji potrzebnych do zachowania pełnego zdrowia.

Składniki:

  • dwa jabłka
  • dwie gruszki
  • łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

  • z jabłek i gruszek usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce na mniejsze kawałki
  • owoce wraz z miodem umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko

zdrowy koktajl w ciazy

Przepis na koktajl zapobiegający anemii w ciąży

Co robić w sytuacji, gdy grozi nam anemia w ciąży? Kluczowa jest przede wszystkim zmiana diety. Do codziennego menu wprowadzić należy więcej produktów wartościowych, obfitujących w magnez i żelazo. Wyeliminować należy żywność wysoko przetworzoną, która nie dostarcza nic prócz pustych kalorii, sztucznych polepszaczy smaku oraz niezdrowych tłuszczów. Zmiana nawyków żywieniowych to nie wszystko. Przyszłe mamy zagrożone niedokrwistością, powinny sięgnąć też po wzmacniające koktajle na anemię w ciąży. Warto poznać szczególnie jeden, sprawdzony przepis na koktajl natychmiastowo wzmacniający organizm.

Składniki:

  • kilka liści jarmużu
  • kilka listków szczawiu
  • garść szpinaku
  • banan
  • jabłko
  • 100 ml dowolnego mleka roślinnego

Sposób przygotowania:

  • liście jarmużu rozdrabniamy na mniejsze kawałki i umieszczamy w kielichu blendera
  • dodajemy szczaw oraz garść szpinaku
  • banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do pozostałych składników
  • z jabłka usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na mniejsze kawałki i również dodajemy do blendera
  • wszystko zalewamy mlekiem i miksujemy na gładki krem, spożywamy od razu po przygotowaniu.