Grejpfruty w ciąży – czy można je jeść? Sok grejpfrutowy jest zdrowy?

kobieta w ciazy trzyma grejpfruta

Grejpfruty to owoce z rodziny cytrusów o szerokich właściwościach prozdrowotnych. Ich leczniczy charakter sprawia, że mogą być z powodzeniem wykorzystywane przy różnych kuracjach i w walce z chorobami. Rozróżniamy kilka typów grejpfrutów, z których najbardziej polecany jest czerwony, Ma najwięcej likopenu oraz karotenu. Żółte grejpfruty są bardziej kwaśne od czerwonych, a zielone – nieco słodsze. Czy grejpfruty w ciąży, spożywane regularnie, nie spowodują żadnych skutków ubocznych? Czy grejpfrut w okresie karmienia nie przyczyni się do pojawienia reakcji alergicznych u malucha? Sprawdźmy, jak szerokie są właściwości tych niezwykle orzeźwiających owoców.

Grejpfrut a ciąża – właściwości

Dzięki bogactwu witaminy C, regularne spożywanie grejpfrutów przyczynia się do zwiększenia odporności całego organizmu, zwłaszcza w okresie jesieni. W czasie lata owoce cytrusowe działają z kolei wychładzająco, co jest bardzo przydatne w porach upalnych, gdy brakuje nam wody. Jedzony grejpfrut w ciąży polepsza pracę serca, likwiduje niekorzystny cholesterol i wyrównuje ciśnienie. Nie bez znaczenia są także zasoby witaminy B oraz potasu. Grapefruit bogaty jest również w substancje zwane flawonoidami, które działają przeczyszczająco i antybakteryjnie. Dzięki nim zmniejsza się ryzyko zachorowania na nowotwory, np. szyjki macicy lub jelit. Jeśli nie przepadamy za grejpfrutami, a chcemy przyswoić wszystkie korzystne dla zdrowia składniki, możemy zainwestować w olej z pestek grejpfruta. Jest on dostępny w każdej aptece.

Czy można jeść grejpfruty w ciąży?

Soczyste grejpfruty w ciąży są polecane przez lekarzy i dietetyków. Kluczowym ich składnikiem jest kwas foliowy, którego przyjmowanie w ciąży jest niezwykle ważne dla prawidłowego rozwoju płodu. Warto wiedzieć, że pity regularnie sok grejpfrutowy w ciąży pomaga w walce z anemią ciążową – chorobę niebezpieczną, ale przy odpowiedniej diecie i opiece lekarskiej łatwą do wyleczenia. Na zaparcia ciążowe również mogą być udanym rozwiązaniem, sok z grejpfruta w ciąży pobudzi pracę jelit i przyczyni się do bardziej dynamicznej przemiany materii. Ze względu na niski indeks glikemiczny, grejpfruty stosować można jako antidotum na cukrzycę. Ona również dotyka wiele kobiet w stanie błogosławionym.

Przeczytaj również  Woda gazowana w ciąży - czy można ją pić? Odpowiadamy!

 

Sok grejpfrutowy w ciąży – czy nie ma żadnych przeciwwskazań?

Istnieją przeciwwskazania, w związku z którymi odradza się spożywanie grejpfrutów w ciąży. U niektórych kobiet, ze względu na delikatny układ pokarmowy, sok z grejpfruta w ciąży powodować może dodatkowo zwiększać szkodliwą i uporczywą zgagę. Owoce cytrusowe mogą też powodować reakcje uczuleniowe. Alergia najczęściej objawia się wysypką na skórze. Nie zdarza się to zbyt często, ale warto mieć tą kwestię na uwadze.

sok grejpfrutowy

Koktajle z grejpfruta – bomba zdrowia nie tylko w ciąży

Z dodatkiem grejpfrutów przygotować można różnorodne koktajle dietetyczne. Spożywane dwa razy dziennie, najlepiej rano i wieczorem, pobudzać będą przemianę materii, dostarczając przy tym wszelkich niezbędnych witamin. Szczególnie lubią je osoby ceniące orzeźwiający, kwaśny smak. Dosładzać taki koktajl można zdrowszym od cukru ksylitolem, a także ciemnymi winogronami lub bardzo dojrzałym bananem. Można również w roli naturalnego słodzika zastosować suszone daktyle. Warto także pamiętać o zielonych dodatkach, bogatych w żelazo, o dużej zawartości chlorofilu. Idealne połączenie z grejpfrutem tworzy szpinak, rukola lub jarmuż. Im bardziej zielony koktajl, tym więcej żelaza dostarczonego organizmowi. W ciąży systematycznie go ubywa, dlatego codzienne przygotowywanie takiego koktajlu jest jak najbardziej wskazane, a żeby zbyt szybko nie znudził nam się smak, możemy eksperymentować z proporcjami składników. Sok z grejpfruta w ciąży najlepiej wyciskać samodzielnie z dojrzałych owoców. Soki pasteryzowane z kartonów nie mają tak wielu wartości odżywczych, w dodatku przepełnione są cukrem.

kobieta z grejpfrutem

Jedzenie grejpfrutów w ciąży – podsumowanie

Jeśli zjadłam grejpfrut w ciąży – to mam pewność, że dostarczyłam swojemu dziecku bombę witaminową. Jedzenie grejpfrutów w ciąży wymaga pewnej uważności przy wybieraniu owoców najlepszych i najbardziej dojrzałych. Trzeba zwracać uwagę już na wygląd zewnętrzny. Im większy i ciemniejszy grejpfrut – tym więcej będzie zawierał składników mineralnych oraz witamin. Przy końcach owoc powinien być lekko spłaszczony, dzięki temu mamy pewność, że będzie soczysty i mięsisty. Te z dłuższymi końcówkami są bardziej zbite i mają niewiele soku. Pamiętajmy, że grejpfruty jako owoce egzotyczne do Europy trafiają po bardzo długiej podróży. Ich skórka pokryta jest środkami ochronnymi zawierającymi spore ilości szkodliwych konserwantów. Przed spożyciem grejpfrut powinien być dokładnie wyszorowany szorstką szczoteczką pod bieżącą wodą. Dobrze oczyszczoną skórkę z grejpfruta poddać możemy procesowi kandyzowania, by później wykorzystywać ją jako dodatek do ciast i deserów, podobnie zresztą jak skórkę pomarańczy. Kiedyś grejpfrut traktowano jak prawdziwy rarytas, bo cytrusy bywały dostępne zaledwie kilka razy do roku. Dziś można je kupić w stosunkowo niskiej cenie.