Owoce w ciąży – jakie jeść a których lepiej unikać? 16 najzdrowszych owoców dla ciężarnej

owoce w ciazy

Właściwe odżywianie jest niezwykle ważne podczas ciąży. Dieta ma wpływ nie tylko na zdrowie mamy, ale też na rozwój płodu. Właśnie dlatego warto starać się dostarczać organizmowi wszystkiego, co jest mu niezbędne. W ciąży wzrasta nie tylko zapotrzebowanie kaloryczne, ale też zapotrzebowanie na wiele innych substancji odżywczych. Konieczne jest między innymi spożywanie produktów z kwasem foliowym. Owoce powinny stanowić stały element menu przyszłej mamy. Jakie owoce w ciąży warto jeść, a jakich lepiej unikać? Czy istnieją jakieś zakazane owoce w ciąży?

Najzdrowsze owoce w ciąży – jakie można jeść?

Warzywa i owoce są niezbędne w zdrowej diecie. Podczas ciąży zaś warto sięgać po nie jeszcze częściej. Opieranie swojego menu na produktach nieprzetworzonych pozwala zachować organizm w dobrej formie oraz zadbać o wygląd! Większość owoców i warzyw pielęgnuje urodę, a także spowalnia starzenie i pozwala dłużej cieszyć się młodym wyglądem i sprawnością fizyczną. Owoce są ważne również w diecie kobiety ciężarnej, pozwalają one zadbać nie tylko o jej zdrowie, ale też o rozwój maluszka.

Według dietetyków i ekspertów od zdrowego odżywiania, owoce można jadać od 3 do nawet 5 razy dziennie. W trosce o to, by dostarczyć sobie odpowiednią ilość wszystkich substancji odżywczych, warto jadać różne owoce. Urozmaicona dieta to podstawa. Lepiej zjeść codziennie kilka różnych owoców, niż skupiać się na swoim ulubionym. Jakie owoce jeść w ciąży? Przede wszystkim te, które nam smakują. Wybór bezpiecznych dla ciężarnej owoców jest bardzo duży. Owoce, których nie można jeść w ciąży to zdecydowanie mniejsza lista od tych dozwolonych i zdrowych. Jakie owoce w ciąży są najzdrowsze i po jakie powinna sięgać przyszła mama, jak najczęściej? Oto lista 15 najzdrowszych owoców dla ciężarnej!

  • Jabłka – tanie, smaczne, łatwo dostępne, a przy tym bardzo zdrowe. Przede wszystkim podnoszą one poziom odporności organizmu, co dla ciężarnej jest bardzo ważne, ponieważ nie powinna ona nadużywać leków. Jabłka to ponadto cenne źródło przeciwutleniaczy. Dlaczego jeszcze w ciąży warto jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie? Owoce te pomagają w radzeniu sobie z problemami typowymi dla stanu odmiennego, takimi jak wzdęcia i zaparcia. Dzięki zawartej pod skórką pektynie jabłka poprawiają perystaltykę jelit.
  • Arbuz – owoc ten jest bardzo popularny latem. Nie bez powodu! Żadne owoce w ciąży nie nawadniają tak, jak arbuzy. Smakowity miąższ zawiera takie ilości soku, że codzienne jedzenie arbuza jest w stanie odpowiednio nawodnić organizm. Owoc ten jada się jednak nie tylko ze względu na jego właściwości nawadniające. Arbuz zawiera przeciwutleniacze, chroniące między innymi przed rozwojem nowotworu. Dzięki swojemu działaniu moczopędnemu jest w stanie przeciwdziałać infekcjom układu moczowego, które w ciąży są dosyć częstym zjawiskiem.
  • Awokado – to prawdziwa bomba witaminowa. Awokado łatwo wprowadzić do swojego menu, ponieważ owoc ten jest bardzo uniwersalny. Jego neutralny smak doskonale pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków. Dlaczego awokado to jedno z najlepszych rozwiązań, jeśli chodzi o jedzenie owoców w ciąży? Przede wszystkim ze względu na bardzo wysoką zawartość zdrowych tłuszczów. Dzięki nim zachowujemy organizm w dobrej formie, dbając jednocześnie o urodę. Regularne jedzenie awokado zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca oraz obniża poziom złego cholesterolu.
  • Banan – ten pyszny i słodki owoc warto zajadać tak często, jak się da. Banan oprócz walorów smakowych ma wiele innych właściwości. Przede wszystkim dostarcza on witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz wspomagającego rozwój płodu. Banan, podobnie jak jabłka zawiera pektynę usprawniającą pracę jelit, ponadto jest skarbnicą potasu.
  • Gruszka – nasza rodzima gruszka jest bardzo zdrowa i warto wprowadzić ją do codziennego menu podczas ciąży! Jeśli chodzi o wartości odżywcze, to wcale nie ustępuje ona jabłkom. Gruszki dostarczają dużo błonnika oraz witamin A, C oraz E. Owoce zawierają również spore ilości jodu, a także boru.
  • Wiśnia – soczyste wiśnie nieodmiennie kojarzą się z latem. Niektórzy eksperci są zdania, że aby w pełni wykorzystać sezon na te owoce, można spożywać nawet do pół kilograma wiśni dziennie. Istotnie, owoce sezonowe, są najzdrowsze. Wiśnie to przede wszystkim bardzo wysoka zawartość antyoksydantów, spowalniających starzenie organizmu. Zawarta w wiśniach kumaryna wpływa na zmniejszenie krzepliwości krwi, tym samym niwelując ryzyko zatorów, udarów oraz zawałów. Wiśnie mają też właściwości grzybobójcze.
  • Granat – zarówno pestki, jak i sok z granatu, wpływają pozytywnie na zdrowie całego organizmu. Owoc ten wyróżnia się dużą zawartością polifenoli, działających przeciwnowotworowo. Regularne spożywanie granatu jest w stanie obniżyć ciśnienie krwi, zredukować stany zapalne w organizmie, a także obniżyć poziom złego cholesterolu.
  • Poziomka – owoc nieco zapomniany, a nie słusznie! Poziomki są przede wszystkim niezwykle smaczne i słodkie, przypadną więc do gustu niemal każdemu. Właściwości zdrowotne tych owoców są bardzo duże. Te drobne owocki działają przeciwzapalnie, zawierają taką ilość witaminy C, że zaledwie garść poziomek, jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie. Poziomki wspomagają pracę układu moczowego oraz są w stanie rozpuścić kamień nazębny!
  • Malina – wokół malin narosło wiele mitów, między innymi o ich szkodliwości dla ciężarnych. Od dawna wiadomo jednak, że to liście, a nie owoce mogą zagrozić ciąży. Maliny warto więc jeść ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych oraz właściwości przeciwzapalne.
  • Śliwka – kolejny owoc należący do naszych rodzimych, sezonowych. W ciąży warto po nie sięgać, ponieważ przeciwdziałają one zaparciom. Ciemne śliwki dostarczają również bardzo dużo polifenoli o właściwościach przeciwnowotworowych.
  • Jeżyna – rodzime super food. Jeżyny mają oryginalny smak oraz sporo właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim spowalniają procesy starzenia, wspomagają też pracę mózgu. Jeżyny zawierają dużo manganu, który zapobiega rozwojowi osteoporozy.
  • Jagoda leśna – prawdziwy dar natury. Owoce te regulują pracę jelit. Działają antyseptycznie, poprawiają krążenie krwi i zawierają bardzo dużo antyoksydantów, zapobiegają też nadmiernemu tyciu.
  • Pomarańcza – bogate źródło witaminy C oraz innych niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Warto jeść pomarańczę przynajmniej 3 razy w tygodniu, by zyskać pewność, że dostarczamy organizmowi wszystkiego, co jest mu niezbędne dla dobrej formy.
  • Morela – owoce te regulują ciśnienie krwi oraz usprawniają prace nerek i dzięki wysokiej zawartości potasu, pozytywnie wpływają na układ mięśniowy.
  • Mango – ten egzotyczny owoc jest bogatym źródłem błonnika, pomaga w zachowaniu prawidłowej wagi, obniża poziom cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.
  • Kaki – smaczne i bardzo słodkie kaki warto jadać tak często, jak się da. Jest ono źródłem beta – karotenu, żelaza, fosforu oraz likopenu i luteiny. Kaki pomaga w radzeniu sobie z problemami trawiennymi.

Ochota na owoce w ciąży pomaga w radzeniu sobie z dolegliwościami typowymi dla stanu odmiennego.

zdrowe owoce do jedzenia w trakcie ciazy

Zakazane owoce w ciąży – jakich unikać? 3 owoce, których nie powinnaś jeść

Wszystkie owoce są zdrowe, jednak podczas ciąży należy zachować ostrożność, jeśli chodzi o niektóre rodzaje. Jakich owoców unikać w ciąży? Przede wszystkim unikanie, nie oznacza całkowitego wyrzucenia ich z menu, a jedynie zachowanie umiaru podczas ich spożywania. Banany, truskawki oraz winogrona w ciąży powinny być spożywane w rozsądnych ilościach, między innymi ze względu na podwyższone ryzyko wystąpienia alergii.

Czy można jeść suszone owoce w ciąży?

Suszone owoce w ciąży jak najbardziej można jeść, jednak tutaj także należy zachować umiar. Przyczyną nie jest to, że suszone owoce zagrażałyby w jakiś sposób ciąży. Chodzi wyłącznie o kaloryczność. Owoce suszone mają o wiele więcej kalorii niż ich świeże odpowiedniki. Jedzenie suszonych owoców garściami sprzyja nadmiernemu tyciu.

jedzenie owocow w ciazy na kanapie

Mrożone owoce w ciąży – czy są zdrowe?

Zarówno suszone, jak i mrożone owoce w ciąży są zdrowe i bezpieczne. Proces mrożenia nie pozbawia owoców witamin i minerałów oraz ich właściwości zdrowotnych. Po mrożone owoce warto sięgać szczególnie zimą, gdy wybór innych rozwiązań jest ograniczony.