Awokado, które kształtem przypomina gruszkę, jest owocem doskonale pasującym do wytrawnych i słodkich dań. Można wytwarzać z niego pasty do kanapek, guacamole, dodawać do sałatek, smoothie oraz tworzyć na jego bazie słodkie, fit kremy czekoladowe. Jednak to nie za swoją uniwersalność awokado jest tak popularne. Przede wszystkim ceni się jego walory zdrowotne. Owoc ten uważany jest za jeden z najwartościowszych na świecie. Czy awokado w ciąży jest jednak wskazane? Można je jeść, czy lepiej ograniczyć?
Awokado – jakie ma wartości odżywcze?
Najpierw warto przyjrzeć się właściwościom awokado, nie bez powodu jest ono nazywane najzdrowszym owocem na świecie? Co kryje się pod ciemnozieloną skórką? Awokado znane też, jako smaczliwka ma charakterystyczną, mazistą konsystencję. Bierze się ona od dużej ilości zdrowych tłuszczów nienasyconych. Tłuszcze te wspierają funkcjonowanie całego organizmu, ponadto, pielęgnują od środka skórę i włosy! Awokado to owoc, który spowalnia starzenie skóry oraz pomaga w zadbaniu o urodę. Konsystencja smaczliwki sprawia, że z powodzeniem można wykorzystywać ją jako smarowidło do kanapek, wystarczy dodać odpowiednie składniki.
Awokado to nie tylko zdrowe tłuszcze. Co jeszcze znajduje się w jego miąższu? Owoc ten jest bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego, który powinien znaleźć się w diecie każdej przyszłej mamy. Kwas foliowy wspiera prawidłowy rozwój dziecka. Awokado ma go więcej niż jakikolwiek inny owoc.
Smaczliwka jest bardzo bogatym źródłem witamin. Owoc zawiera między innymi witaminę C, H, A, E oraz K i witaminy z grupy B. Co oprócz witamin znajduje się w miąższu awokado? Zajadając się nim, dostarczymy sobie potasu, fosforu, wapnia, manganu, żelaza i miedzi. Każdy z tych minerałów ma istotny wpływ na zdrowie. Awokado dostarcza także kwasu pantotenowego. Włączając smaczliwkę do codziennego menu, można w łatwy sposób zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na wiele witamin i minerałów, dbając tym samym o zdrowie i urodę. Dlaczego jeszcze warto jeść awokado?
Owoc ma również pod dostatkiem błonnika, który pomaga w oczyszczaniu jelit. Błonnik nie jest trawiony przez organizm. Przechodzi jednak przez układ pokarmowy, dzięki czemu zbiera po drodze wszystkie nagromadzone treści. Awokado może więc pomagać w radzeniu sobie z zaparciami i wzdęciami. Ponadto wszystkie produkty zawierające błonnik zapewniają dłuższą sytość, co z kolei chroni przed podjadaniem i pomaga w utrzymaniu właściwej wagi.
Czy można jeść awokado w ciąży?
Awokado w ciąży jest całkowicie bezpiecznym produktem. Dietetycy wręcz zalecają włączenie go do codziennego menu. Awokado nie ma w sobie nic, co mogłoby stanowić jakiekolwiek zagrożenie dla mamy lub dziecka. Owoc jest za to pełen wartości odżywczych, które mogą mieć dobry wpływ na ciążę. Należy jednak pamiętać, że smaczliwka jest bardzo kaloryczna. Spożywając awokado, warto więc mieć na uwadze swoje dzienne zapotrzebowanie. Szczególnie wtedy, gdy kilogramy zaczynają przybywać w bardzo szybkim tempie, nawet jak na ciążę.
Mimo wszystko nie warto rezygnować z awokado w ciąży w obawie przed tyciem. Owoc ten sam w sobie nie tuczy, mimo że ma sporo kalorii. Za nadmierne kilogramy nigdy nie odpowiada jeden produkt lub grupa produktów. Winę za nadmierne tycie ponosi wyłącznie nadwyżka kaloryczna. Czy w ciąży można jeść awokado? Nie tylko można, ale nawet trzeba! W diecie przyszłej mamy powinny znaleźć się warzywa i owoce zawierające kwas foliowy, a awokado ma go naprawdę sporo.
Awokado a karmienie piersią
Co z mamami karmiącymi? Czy one też bez żadnych obaw mogą zajadać się awokado? Dieta karmiącej ma wpływ na jakość pokarmu. Awokado z pewnością tej jakości nie obniży, a wręcz przeciwnie, może sprawić, że pokarm będzie jeszcze wartościowszy. Zdrowa dieta sprzyja ponadto powrotowi do formy sprzed porodu i pomaga w radzeniu sobie z problemami, takimi, jak wypadanie włosów po porodzie.
Awokado warto wykorzystywać nie tylko do jedzenia! Owoc ten sprawdza się doskonale, w celach kosmetycznych. Można wykorzystać go, jako bazę do nawilżającej maseczki na twarz lub też użyć do pielęgnacji włosów.
Podsumowanie – czy warto jeść awokado w ciąży?
Miłośniczki awokado mogą odetchnąć z ulgą. Nikt nie zabrania zajadania się tym owocem podczas ciąży. Jedząc smakowitą pastę z awokado lub tworząc domową fit nutellę, można to robić ze świadomością, że dbamy o rozwój malucha od pierwszych chwil jego poczęcia. Wysoka zawartość kwasu foliowego w owocu zapobiega wadom rozwojowym. Awokado działa pozytywnie nie tylko na rozwijający się płód. Również przyszła mama powinna poczuć sporą różnicę, jeśli chodzi o formę i samopoczucie, przechodząc na zdrową dietę.
Awokado w ciąży ułatwia zaspokojenie zapotrzebowania na wiele witamin, pierwiastków i minerałów. Owoc pomaga nie tylko w zachowaniu zdrowia, ale też urody! Nienasycone tłuszcze, których dostarcza, mają bardzo pozytywny wpływ na skórę i włosy, nawilżając je od środka. Właśnie dlatego codzienne jedzenie awokado może skutkować nawilżoną, promienną i świetlistą skórą oraz zdrowymi włosami, pełnymi blasku.
Lekarz pediatra i mama trójki dzieci. Chętnie dzielę się poradami o wychowaniu dzieci, ciąży i karmieniu piersią. Jestem tutaj, żeby dbać o Wasze pociechy!