Pokrzywa to nie tylko uporczywy chwast, który dotkliwie parzy. Wiele badań wskazuje na to, że jest ona naturalnym środkiem wspomagającym leczenie niektórych chorób. Właściwości pokrzywy od lat wykorzystywane są w ziołolecznictwie. Roślina jest często obecna również w składach kosmetyków, szczególnie tych do pielęgnacji włosów. Jeśli chodzi o spożywanie pokrzywy, to popularne jest picie soku oraz herbaty z liści. Jakie korzyści może przynieść pokrzywa w ciąży przyszłym mamom?
Pokrzywa – właściwości i zastosowania w ciąży
Najwięcej wartości ma świeża pokrzywa majowa. Warto wówczas zbierać ją i wytwarzać z niej sok, czy też suszyć na herbaty. Sok z pokrzywy można mrozić w kostkarce do lodu i cieszyć się jego zdrowotnymi właściwościami przez cały rok. Roślina ma bardzo pozytywny wpływ na cały organizm. Picie pokrzywy w ciąży przynosi wiele korzyści przyszłym matkom. Zawiera ona witaminę C, która wspiera odporność organizmu oraz łagodzi stany zapalne. Wspomaga również wchłanianie wapnia odpowiedzialnego za zdrowe i mocne kości oraz zęby.
Pokrzywa w ciąży. Jest źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Zawiera ona kwas pantotenowy, wykazujący działanie przeciwzapalne. Między innymi dlatego pokrzywa pozytywnie wpływa na cerę, redukując ilość zmian trądzikowych. Parzące, zielone listki dostarczają również dużych ilości witaminy K oraz garbników i flawonoidów o działaniu przeciwkrwotocznym. Roślina jest również niezwykle cennym źródłem żelaza, właśnie dlatego pokrzywa na anemię w ciąży jest tak często polecana nawet przez osoby związane ze środowiskiem medycznym.
Oprócz żelaza pokrzywa w ciąży dostarcza także magnezu, który jest bardzo ważny dla przyszłych mam. Braki magnezu mogą prowadzić do bolesnych i niebezpiecznych skurczów, dlatego istotne jest zaspokajanie zapotrzebowania organizmu na ten mikroelement.
Roślina wzmacnia cały organizm, co ma znaczenie dla zdrowia i urody. Sok i herbata z pokrzywy pomagają w uzyskaniu idealnej cery, bez wyprysków i zmian skórnych. Pokrzywa w różnej postaci zapobiega również nadmiernemu wypadaniu włosów, a także poprawia ich kondycję, przywracając blask.
Pokrzywa w ciąży jest również polecana w przypadku, gdy u przyszłej mamy zdiagnozowana zostaje cukrzyca ciążowa. W jaki sposób ziele może pomóc? Pokrzywa pod postacią herbaty, naparu lub soku obniża poziom glukozy w organizmie. Dzieje się tak, ponieważ roślina ma istotny wpływ na emisję enzymów z trzustki.
Nie ulega wątpliwości, że picie pokrzywy w ciąży przynosi wiele korzyści. Roślina dzięki zawartości wielu substancji odżywczych zbawiennie działa na zdrowie całego organizmu. Dzięki pokrzywie przyszłe mamy chronią się przed anemią oraz cukrzycą ciążową. Herbata, czy sok z pokrzywy mają też spore znaczenie, jeśli chodzi o poprawę urody, zwłaszcza stanu skóry i włosów. Czy przy tych wszystkich korzyściach pokrzywa w ciąży może nieść ze sobą również skutki uboczne? Czy przyszłej mamie wolno sięgać po pokrzywę?
Czy można pić pokrzywę w ciąży?
Wprowadzanie jakichkolwiek ziół do swojego menu podczas ciąży nie jest wskazane bez konsultacji z lekarzem. Nawet jeśli jest to zioło bezpieczne, któremu nie przypisuje się zbyt dużych skutków ubocznych, takie jak pokrzywa. Nie ma żadnych badań wskazujących na to, że pokrzywa w ciąży może szkodzić matce lub rozwijającemu się maluchowi. Wręcz przeciwnie stosowanie tego zioła najprawdopodobniej przyniesie im obojgu sporo korzyści. Jeśli organizm matki będzie w dobrej formie, to wzrasta pewność, że ciąża zostanie utrzymana, a płód rozwinie się prawidłowo. Mimo wszystko jednak, zanim sięgniemy po herbatę lub sok z pokrzywy, warto poradzić się lekarza prowadzącego ciążę, by wyeliminować jakiekolwiek wątpliwości.
Sok z pokrzywy w ciąży – czy i ile można go pić? Dawkowanie
Jedną z najpopularniejszych form picia pokrzywy jest wyciskanie z niej soku. Płyn ten zawiera skoncentrowaną dawkę wszystkiego, co w pokrzywie najlepsze. Błyskawicznie dostarcza on organizmowi duże dawki witaminy C oraz sporo cennych dla zdrowia pierwiastków, oraz mikro i makroelementów. Sok z pokrzywy na anemię w ciąży może okazać się bardzo skuteczny głównie ze względu na to, że zawiera bardzo dużo żelaza. Przyszłe mamy mogą sięgać po sok z pokrzywy, jednak najpierw powinny poradzić się lekarza, by to on podjął decyzję.
Jeśli lekarz wyrazi zgodę na picie soku z pokrzywy, pozostaje tylko ustalić odpowiednią dawkę. Mimo, że płyn ma bardzo dużo wartości odżywczych, to nie należy z nim przesadzać, by nie doprowadzić do nadmiaru witamin i niektórych pierwiastków w organizmie. Nadmiar może być równie niebezpieczny, co niedobory, szczególnie dla kobiet w ciąży. Zbyt dużo witaminy C w organizmie wiąże się z ryzykiem wystąpienia biegunki, która jest już realnym niebezpieczeństwem dla ciąży, ponieważ skurcze jelit prowadzą czasami do skurczów macicy.
W celu uniknięcia jakiegokolwiek ryzyka związanego z piciem soku z pokrzywy warto postawić na optymalną dawkę, czyli 20 ml soku do dwóch razy na dobę.
Herbata z pokrzywy w ciąży – czy i ile można jej pić?
Herbatę z pokrzywy w ciąży również można pić, jeśli lekarz wyrazi na to zgodę, podobnie jak w przypadku soku nie należy jednak przesadzać. Jedna filiżanka dziennie w zupełności wystarczy. Większa ilość nie spotęguje efektów działania pokrzywy, może za to zwiększyć ryzyko pojawienia się skutków ubocznych, takich jak odwodnienie, ze względu na moczopędne właściwości pokrzywy.
Napar z pokrzywy w ciąży – jak go zrobić?
Napar z pokrzywy jest dużo skuteczniejszy niż zwykła herbata. Susz potrzebny do jego wykonania można kupić w aptece lub też zrobić samodzielnie. Młode liście pokrzywy wystarczy zebrać w odpowiednim czasie i ususzyć w suszarce do ziół. Mając gotowy susz, możemy bardzo szybko przyrządzić skuteczny napar, który dostarczy organizmowi wielu potrzebnych substancji odżywczych.
Napar z pokrzywy jest łatwy w przygotowaniu. Wystarczy 2 łyżeczki suszonych liści umieścić w kubku i filiżance, po czym zalać wrzątkiem. Zaparzać należy pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie napar jest gotowy do spożycia. W celu uzyskania pozytywnych efektów należy go pić regularnie. Podczas ciąży nie powinno się jednak przekraczać ilości jednej filiżanki dziennie.
Syrop z pokrzywy w ciąży
Mniej popularną formą spożycia pokrzywy jest syrop, tymczasem jest on równie wartościowy, co sok i napar. Syrop jest też świetnym sposobem na to, by przetworzyć i przechować pokrzywę. Stanowi on także alternatywę dla nalewek z pokrzywy, które w ciąży są bezwzględnie zakazane, niezależnie od ilości. Syrop można przygotować samodzielnie lub kupić gotowy w aptekach lub sklepach ze zdrową żywnością. Produkt należy dawkować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Poparzenie pokrzywą w ciąży – czy może być niebezpieczne?
Pokrzywa przy wszystkich swoich właściwościach zdrowotnych nie jest szczególnie lubiana. Powodem niechęci do rośliny jest poparzenie, jakie wywołuje jej kontakt ze skórą. Pieczenie, świąd, zaczerwienienie i bąble to dolegliwości, jakie pojawiają się tuż po poparzeniu. Na szczęście nie trwają on zbyt długo. Zazwyczaj już kilkadziesiąt minut po kontakcie z pokrzywą wszystko wraca do normy. Czy poparzenie pokrzywą w ciąży niesie ze sobą jakieś niebezpieczeństwo?
Poparzenie pokrzywą w żaden sposób nie zagraża zdrowiu. Wręcz przeciwnie, zwolennicy naturalnych metod leczenia twierdzą często, że warto znieść pieczenie i świąd, ponieważ poparzenie pokrzywą przynosi same korzyści. Ma ono działać bardzo dobrze na zdrowie stawów.
Przeciwwskazania do stosowania pokrzywy w ciąży
Czy istnieją jakiekolwiek przeciwwskazania do tego, by w ciąży spożywać sok, napar lub herbatę z pokrzywy? Jeśli lekarz prowadzący ciążę wyda zgodę, to przeciwwskazań nie ma. Należy jednak uważać z ilością, ponieważ pokrzywa działa moczopędnie, więc stosowanie jej w nadmiarze może prowadzić nawet do odwodnienia, które w ciąży jest bardzo niebezpieczne. Zbyt duże ilości pokrzywy nie są wskazane również ze względu na ryzyko przedawkowania między innymi witaminy C.
Lekarz pediatra i mama trójki dzieci. Chętnie dzielę się poradami o wychowaniu dzieci, ciąży i karmieniu piersią. Jestem tutaj, żeby dbać o Wasze pociechy!