Pokrzywa w ciąży – czy można ją bezpiecznie pić? Właściwości i zastosowania

kobieta zbiera pokrzywe

Pokrzywa to nie tylko uporczywy chwast, który dotkliwie parzy. Wiele badań wskazuje na to, że jest ona naturalnym środkiem wspomagającym leczenie niektórych chorób. Właściwości pokrzywy od lat wykorzystywane są w ziołolecznictwie. Roślina jest często obecna również w składach kosmetyków, szczególnie tych do pielęgnacji włosów. Jeśli chodzi o spożywanie pokrzywy, to popularne jest picie soku oraz herbaty z liści. Jakie korzyści może przynieść pokrzywa w ciąży przyszłym mamom?

Pokrzywa – właściwości i zastosowania w ciąży

Najwięcej wartości ma świeża pokrzywa majowa. Warto wówczas zbierać ją i wytwarzać z niej sok, czy też suszyć na herbaty. Sok z pokrzywy można mrozić w kostkarce do lodu i cieszyć się jego zdrowotnymi właściwościami przez cały rok. Roślina ma bardzo pozytywny wpływ na cały organizm. Picie pokrzywy w ciąży przynosi wiele korzyści przyszłym matkom. Zawiera ona witaminę C, która wspiera odporność organizmu oraz łagodzi stany zapalne. Wspomaga również wchłanianie wapnia odpowiedzialnego za zdrowe i mocne kości oraz zęby.

Pokrzywa w ciąży. Jest źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Zawiera ona kwas pantotenowy, wykazujący działanie przeciwzapalne. Między innymi dlatego pokrzywa pozytywnie wpływa na cerę, redukując ilość zmian trądzikowych. Parzące, zielone listki dostarczają również dużych ilości witaminy K oraz garbników i flawonoidów o działaniu przeciwkrwotocznym.  Roślina jest również niezwykle cennym źródłem żelaza, właśnie dlatego pokrzywa na anemię w ciąży jest tak często polecana nawet przez osoby związane ze środowiskiem medycznym.

Oprócz żelaza pokrzywa w ciąży dostarcza także magnezu, który jest bardzo ważny dla przyszłych mam. Braki magnezu mogą prowadzić do bolesnych i niebezpiecznych skurczów, dlatego istotne jest zaspokajanie zapotrzebowania organizmu na ten mikroelement.

Przeczytaj również  Seks w trzecim trymestrze ciąży: wszystko, co trzeba wiedzieć

Roślina wzmacnia cały organizm, co ma znaczenie dla zdrowia i urody. Sok i herbata z pokrzywy pomagają w uzyskaniu idealnej cery, bez wyprysków i zmian skórnych. Pokrzywa w różnej postaci zapobiega również nadmiernemu wypadaniu włosów, a także poprawia ich kondycję, przywracając blask.

Pokrzywa w ciąży jest również polecana w przypadku, gdy u przyszłej mamy zdiagnozowana zostaje cukrzyca ciążowa. W jaki sposób ziele może pomóc? Pokrzywa pod postacią herbaty, naparu lub soku obniża poziom glukozy w organizmie. Dzieje się tak, ponieważ roślina ma istotny wpływ na emisję enzymów z trzustki.

Nie ulega wątpliwości, że picie pokrzywy w ciąży przynosi wiele korzyści. Roślina dzięki zawartości wielu substancji odżywczych zbawiennie działa na zdrowie całego organizmu. Dzięki pokrzywie przyszłe mamy chronią się przed anemią oraz cukrzycą ciążową. Herbata, czy sok z pokrzywy mają też spore znaczenie, jeśli chodzi o poprawę urody, zwłaszcza stanu skóry i włosów. Czy przy tych wszystkich korzyściach pokrzywa w ciąży może nieść ze sobą również skutki uboczne? Czy przyszłej mamie wolno sięgać po pokrzywę?

Czy można pić pokrzywę w ciąży?

Wprowadzanie jakichkolwiek ziół do swojego menu podczas ciąży nie jest wskazane bez konsultacji z lekarzem. Nawet jeśli jest to zioło bezpieczne, któremu nie przypisuje się zbyt dużych skutków ubocznych, takie jak pokrzywa. Nie ma żadnych badań wskazujących na to, że pokrzywa w ciąży może szkodzić matce lub rozwijającemu się maluchowi. Wręcz przeciwnie stosowanie tego zioła najprawdopodobniej przyniesie im obojgu sporo korzyści. Jeśli organizm matki będzie w dobrej formie, to wzrasta pewność, że ciąża zostanie utrzymana, a płód rozwinie się prawidłowo. Mimo wszystko jednak, zanim sięgniemy po herbatę lub sok z pokrzywy, warto poradzić się lekarza prowadzącego ciążę, by wyeliminować jakiekolwiek wątpliwości.

ruda kobieta w ciazy

Sok z pokrzywy w ciąży – czy i ile można go pić? Dawkowanie

Jedną z najpopularniejszych form picia pokrzywy jest wyciskanie z niej soku. Płyn ten zawiera skoncentrowaną dawkę wszystkiego, co w pokrzywie najlepsze. Błyskawicznie dostarcza on organizmowi duże dawki witaminy C oraz sporo cennych dla zdrowia pierwiastków, oraz mikro i makroelementów. Sok z pokrzywy na anemię w ciąży może okazać się bardzo skuteczny głównie ze względu na to, że zawiera bardzo dużo żelaza. Przyszłe mamy mogą sięgać po sok z pokrzywy, jednak najpierw powinny poradzić się lekarza, by to on podjął decyzję.

Przeczytaj również  Grejpfruty w ciąży - czy można je jeść? Sok grejpfrutowy jest zdrowy?

Jeśli lekarz wyrazi zgodę na picie soku z pokrzywy, pozostaje tylko ustalić odpowiednią dawkę. Mimo, że płyn ma bardzo dużo wartości odżywczych, to nie należy z nim przesadzać, by nie doprowadzić do nadmiaru witamin i niektórych pierwiastków w organizmie. Nadmiar może być równie niebezpieczny, co niedobory, szczególnie dla kobiet w ciąży. Zbyt dużo witaminy C w organizmie wiąże się z ryzykiem wystąpienia biegunki, która jest już realnym niebezpieczeństwem dla ciąży, ponieważ skurcze jelit prowadzą czasami do skurczów macicy.

W celu uniknięcia jakiegokolwiek ryzyka związanego z piciem soku z pokrzywy warto postawić na optymalną dawkę, czyli 20 ml soku do dwóch razy na dobę.

Herbata z pokrzywy w ciąży – czy i ile można jej pić?

Herbatę z pokrzywy w ciąży również można pić, jeśli lekarz wyrazi na to zgodę, podobnie jak w przypadku soku nie należy jednak przesadzać. Jedna filiżanka dziennie w zupełności wystarczy. Większa ilość nie spotęguje efektów działania pokrzywy, może za to zwiększyć ryzyko pojawienia się skutków ubocznych, takich jak odwodnienie, ze względu na moczopędne właściwości pokrzywy.

herbata z pokrzywy

Napar z pokrzywy w ciąży – jak go zrobić?

Napar z pokrzywy jest dużo skuteczniejszy niż zwykła herbata. Susz potrzebny do jego wykonania można kupić w aptece lub też zrobić samodzielnie. Młode liście pokrzywy wystarczy zebrać w odpowiednim czasie i ususzyć w suszarce do ziół. Mając gotowy susz, możemy bardzo szybko przyrządzić skuteczny napar, który dostarczy organizmowi wielu potrzebnych substancji odżywczych.

Napar z pokrzywy jest łatwy w przygotowaniu. Wystarczy 2 łyżeczki suszonych liści umieścić w kubku i filiżance, po czym zalać wrzątkiem. Zaparzać należy pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie napar jest gotowy do spożycia. W celu uzyskania pozytywnych efektów należy go pić regularnie. Podczas ciąży nie powinno się jednak przekraczać ilości jednej filiżanki dziennie.

Przeczytaj również  Dieta w ciąży - jak się poprawnie odżywiać? 8 podstawowych zasad

liscie pokrzywy

Syrop z pokrzywy w ciąży

Mniej popularną formą spożycia pokrzywy jest syrop, tymczasem jest on równie wartościowy, co sok i napar. Syrop jest też świetnym sposobem na to, by przetworzyć i przechować pokrzywę. Stanowi on także alternatywę dla nalewek z pokrzywy, które w ciąży są bezwzględnie zakazane, niezależnie od ilości. Syrop można przygotować samodzielnie lub kupić gotowy w aptekach lub sklepach ze zdrową żywnością. Produkt należy dawkować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

Poparzenie pokrzywą w ciąży – czy może być niebezpieczne?

Pokrzywa przy wszystkich swoich właściwościach zdrowotnych nie jest szczególnie lubiana. Powodem niechęci do rośliny jest poparzenie, jakie wywołuje jej kontakt ze skórą. Pieczenie, świąd, zaczerwienienie i bąble to dolegliwości, jakie pojawiają się tuż po poparzeniu. Na szczęście nie trwają on zbyt długo. Zazwyczaj już kilkadziesiąt minut po kontakcie z pokrzywą wszystko wraca do normy. Czy poparzenie pokrzywą w ciąży niesie ze sobą jakieś niebezpieczeństwo?

Poparzenie pokrzywą w żaden sposób nie zagraża zdrowiu. Wręcz przeciwnie, zwolennicy naturalnych metod leczenia twierdzą często, że warto znieść pieczenie i świąd, ponieważ poparzenie pokrzywą przynosi same korzyści. Ma ono działać bardzo dobrze na zdrowie stawów.

Przeciwwskazania do stosowania pokrzywy w ciąży

Czy istnieją jakiekolwiek przeciwwskazania do tego, by w ciąży spożywać sok, napar lub herbatę z pokrzywy? Jeśli lekarz prowadzący ciążę wyda zgodę, to przeciwwskazań nie ma. Należy jednak uważać z ilością, ponieważ pokrzywa działa moczopędnie, więc stosowanie jej w nadmiarze może prowadzić nawet do odwodnienia, które w ciąży jest bardzo niebezpieczne. Zbyt duże ilości pokrzywy nie są wskazane również ze względu na ryzyko przedawkowania między innymi witaminy C.