Tiramisu w ciąży – czy można je jeść? Prosty przepis dla ciężarnych

kobieta w ciazy w szarej sukience

Włoska kuchnia jest znana i ceniona niemal na całym świecie, a jednym z jej znaków rozpoznawczych jest słodki i aromatyczny deser tiramisu. Biszkopt w połączeniu z mocnym espresso i aksamitnym kremem na bazie mascarpone to idealne trio, które potrafi poprawić humor i rozpieścić kubki smakowe. Niestety nie wszystkie słodkie przyjemności są wskazane i bezpieczne dla kobiet w ciąży, a właściwie dla rozwijających się w ich macicy maluszków. Wokół tiramisu pojawia się wiele kontrowersji nie tylko ze względu na obecność w składzie mocnej kawy, której ciężarne powinny unikać zważając na limity związane z kofeiną. Kolejne powody to likier amaretto służący do nasączenia biszkoptu oraz surowe żółtka jajek obecne w kremie. Czy zawartość tych składników sprawia, że tiramisu w ciąży jest zabronione? Można sięgać po ten deser w stanie odmiennym, czy też stwarza on zagrożenie dla dziecka?

Czy w ciąży można bezpiecznie jeść tiramisu?

Dla przyszłej mamy priorytetem powinno być utrzymanie ciąży oraz zdrowie i prawidłowy rozwój malucha. Oczywiście nie oznacza to rezygnacji ze wszystkich ulubionych przekąsek i deserów. Komfort własny i rozpieszczanie się smakołykami również są ważne, czasami jednak rezygnacja z niektórych słodkości jest konieczna. Niestety w przypadku tiramisu w ciąży nie ma miejsca na żadne odstępstwa. Deser ten w stanie odmiennym jest zabroniony ze względu na to, że może on nieść ze sobą groźne konsekwencje. Mowa oczywiście o tiramisu wytwarzanym według tradycyjnych receptur. Przyszłe mamy, które nie mogą obejść się bez ulubionego deseru, mogą próbować alternatyw oraz bezpiecznych kombinacji pozwalających na zjedzenie tiramisu bez obaw i wyrzutów sumienia. Tradycyjny, włoski deser należy jednak odstawić do czasu szczęśliwego rozwiązania, chociaż niektórzy sądzą, że również podczas karmienia jest on niewskazany. Jakie składniki tiramisu są szczególnie niebezpieczne i w jaki sposób mogą one wpłynąć na ciążę?

Przeczytaj również  Rutinoscorbin w ciąży - czy jest bezpieczny dla ciężarnej kobiety?

tiramisu

Składniki tiramisu i ich wpływ na ciążę – czy mogą jej zaszkodzić?

Złe nastawienie do tiramisu w ciąży nie jest przypadkowe. Wszystko związane jest ze składnikami, które stanowią realne zagrożenie dla płodu, jednym z nich jest likier, który służy do nasączenia biszkoptu. Nie wiadomo czy istnieje bezpieczna dawka alkoholu dla płodu. Z tego względu zalecenia mówią jasno, że ciężarne nie powinny sięgać po żadne napoje czy posiłki zawierające dodatek tej substancji. Alkohol ma destrukcyjny wpływ na cały organizm, a jeśli chodzi o płód, to może spowodować u niego nieodwracalne zmiany. Wprawdzie alkoholu w tiramisu jest niewiele, ale mimo tego lepiej dla bezpieczeństwa zrezygnować z tego deseru.

Kolejny składnik tiramisu, przez który deser ten jest niewskazany dla kobiet w ciąży to espresso. Ta bardzo mocna kawa zawiera duże ilości kofeiny. Nie wykształcone narządy wewnętrzne płodu, a zwłaszcza wątroba nie są w stanie poradzić z nadmiarem kofeiny, przez co jest ona bardzo długo metabolizowana, co może wywołać zaburzenia rozwojowe. Oczywiście espresso w tiramisu nie jest zbyt dużo, jednak łatwo przez nie przekroczyć dozwolone dla ciężarnych limity.

W tiramisu wytwarzanym zgodnie z tradycyjną recepturą znaleźć można także surowe żółtka. Jedzenie surowych produktów pochodzenia zwierzęcego jest dla przyszłych mam niewskazane, ponieważ może wywołać listeriozę, chorobę będącą wielkim zagrożeniem dla ciąży.  Co robić, jeśli zjadłam tiramisu w ciąży, nie wiedząc, że jest ono niebezpieczne? Przede wszystkim nie wpadać w panikę i obserwować swój organizm oraz poinformować lekarza prowadzącego ciążę. Czy istnieją jakiekolwiek bezpieczne warianty tego deseru dla kobiet ciężarnych?

ciezarna w rozowej sukience

Przepis na bezpieczne tiramisu w ciąży

Istnieje wiele pomysłów na bezpieczne tiramisu dla ciężarnych. Deser ten sam w sobie nie jest zakazany, jeśli wyeliminujemy alkohol, espresso zamienimy na kawę bezkofeinową oraz poszukamy odpowiedniego zamiennika dla żółtek. Często spotkać można się między innymi z tiramisu z serkami homogenizowanymi.