Rukola jest bardzo popularna wśród miłośników diety śródziemnomorskiej. Te zielone listki o lekko pikantnym, goryczkowym posmaku świetnie komponują się z wieloma daniami. Sałatki z dodatkiem rukoli wiele zyskują, warzywo warto też położyć na pizzy, by wzbogacić jej smak. Rukola często bywa też apetycznym dodatkiem do kanapek. Roślina ceniona jest nie tylko ze względu na walory smakowe. Warzywo to jest przede wszystkim bardzo zdrowe. W drobnych listkach rukoli kryje się moc składników odżywczych, mających zbawienny wpływ na organizm. Przyszłe mamy chętnie korzystają z rukoli, nie zastawiając się nawet, czy jest ona dozwolona w ich stanie. Zanim dodamy warzywo do sałatki, czy pizzy warto zastanowić się, czy rukola w ciąży jest całkowicie bezpieczna!
Rukola w ciąży – czy można ją jeść?
Skąd obawy o to, czy rukola w ciąży jest bezpieczna? Wątpliwości budzi głównie lekko pikantny i gorzkawy posmak tych zielonych listków. Jak się okazuje, nie ma się czego obawiać. Rukola w żaden sposób nie zagraża ciężarnej, ani rozwijającemu się maluszkowi. Wręcz przeciwnie, roślina ta ma wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto jadać ją przez całą ciążę. W przypadku rukoli nie ma żadnych ograniczać, można jeść ją w dowolnych ilościach. Powód jest prosty. Listki rukoli mają znikomą kaloryczność. W 100 gramach rukoli znajduje się zaledwie 25 kcal! Warzywo sprawdzi się idealnie w diecie ciężarnych, które zbyt szybko przybierają na wadze. Dzięki rukoli dodanej do posiłku szybciej zaspokoimy głód, bez dostarczania organizmowi nadmiaru kalorii, co mogłoby sprzyjać gwałtownemu tyciu. Rukola w ciąży dostarcza mało kalorii, ale bardzo wiele witamin i minerałów, dlatego warto sięgać po nią, jak najczęściej. Jakie korzyści może przynieść ciężarnym regularne spożywanie rukoli?
Właściwości zdrowotne rukoli dla ciężarnych
Zbilansowana dieta pomaga zachować zdrowie, urodę oraz młody wygląd na długo. Właściwe odżywianie jest szczególnie istotne podczas ciąży. To, co jada ciężarna, ma bardzo duży wpływ na rozwój dziecka. W stanie odmiennym warto do swojego menu włączyć rukolę. Roślina ta jest bardzo uniwersalna, więc łatwo komponować ją z różnymi dodatkami. Regularne sięganie po rukolę może dać bardzo pozytywne efekty. Warzywo to jest pełne witamin, w listkach rukoli znaleźć można między innymi spore ilości witaminy C, znanej z właściwości antyoksydacyjnych. Rukola jest również źródłem witaminy A, która wzmacnia układ immunologiczny oraz witaminy K biorącej udział w procesie krzepnięcia krwi. Przyszłe mamy powinny jadać, jak najwięcej warzyw zawierających kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Sporych ilości kwasu foliowego dostarcza między innymi rukola, co jest kolejnym powodem do sięgania po tę roślinę. Co jeszcze znajduje się w rukoli i dlaczego warto jadać ją jak najczęściej w czasie ciąży?
Rukola w ciąży dostarcza nie tylko witamin! Warzywo to zawiera niewielkie ilości białka stanowiącego budulec tkanek oraz błonnika wspomagającego układ trawienny. W rukoli znaleźć można również: sód, potas, wapń, żelazo oraz beta karoten. Częste sięganie po rukolę może przynieść znaczną poprawę zdrowia i samopoczucia. Jakie korzyści wiążą się z włączeniem tego warzywa do codziennego menu?
- Rukola może zapobiegać nowotworom ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów.
- Obecność błonnika, oraz mała ilość kalorii sprawiają, że warzywo to sprzyja zachowaniu prawidłowej wagi oraz minimalizuje ryzyko nadmiernego przytycia podczas ciąży. Błonnik dodatkowo zapobiega zaparciom, które często uprzykrzają życie ciężarnym.
- Zawartość witaminy C korzystnie wpływa na cerę, co przyda się szczególnie przyszłym mamom, które uskarżają się na problemy skórne w stanie odmiennym. Dzięki witaminie C rukola w ciąży podnosi też poziom odporności.
- Rukolę warto wprowadzić do swojego menu, jeśli grozi nam anemia w ciąży, warzywo zawiera spore ilości żelaza, dzięki czemu przeciwdziała niedokrwistości.
- Jak wszystkie warzywa zielone rukola zawiera chlorofil, który pomaga oczyścić organizm z toksyn.
Częste spożywanie rukoli podczas ciąży przynosi szereg korzyści. Czy istnieją jakiekolwiek przeciwwskazania do sięgania po rukolę przez przyszłe mamy?
Przeciwwskazania do spożycia rukoli w ciąży
Rukola to bardzo zdrowe warzywo, jednak w pewnych sytuacjach lepiej z niej zrezygnować. Przede wszystkim nie należy po nią sięgać, jeśli po spożyciu doświadczymy reakcji alergicznych, takich jak wysypka, zaczerwienienie, czy inne zmiany skórne. Kiedy jeszcze rukola w ciąży może zaszkodzić? W przypadku problemów stosowania leków rozrzedzających krew, należy ograniczyć rukolę, ponieważ zawiera ona witaminę K.
Czy rukola może wywołać skutki uboczne u ciężarnych?
Rukola nie powinna wywoływać żadnych skutków ubocznych u osób, które nie są na nią uczulone. Warzywo niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, więc warto po nie sięgać jak najczęściej, szczególnie podczas ciąży, ponieważ to właśnie wtedy należy dostarczać organizmowi jak najwięcej witamin i minerałów.
Lekarz pediatra i mama trójki dzieci. Chętnie dzielę się poradami o wychowaniu dzieci, ciąży i karmieniu piersią. Jestem tutaj, żeby dbać o Wasze pociechy!