Czosnek jako naturalny antyoksydant oraz antybiotyk zalecają wszyscy lekarze. Jak ma się sprawa do kobiet w ciąży? Czy przy przyjmowaniu czosnku w ciąży trzeba stosować ograniczenia? Ile ząbków czosnku dziennie można przyjmować, kiedy spodziewamy się dziecka?
Czosnek a ciąża – właściwości
Czosnek posiada szerokie właściwości, które pozwalają na wspomaganie naszego zdrowia oraz sił witalnych. Będąc w ciąży, należy go przyjmować w sposób przemyślany. Prawda jest taka, że czosnek w ciąży, stosowany w nadmiarze – tak jak wszystko inne – może zaszkodzić. Przede wszystkim, powinnyśmy uważać na jedzenie czosnku w ciąży z powodu obciążeń układu pokarmowego, które w tym stanie nie są wskazane. Mogą doprowadzić do powikłań. Czosnek w ciąży przyjmować można bez obaw pod warunkiem, że nie mamy na niego alergii, nie choruje nasza wątroba i żołądek. Istnieje wiele mikstur prozdrowotnych na bazie czosnku, które mogą się okazać skuteczną, pierwszą pomocą przy wielu dolegliwościach.
Czy można jeść czosnek w ciąży?
Czosnek w ciąży można, a nawet warto jeść, tyle, że z pewnymi ograniczeniami. Zależności czosnek a ciąża są widoczne i współgrają ze sobą w sposób pozytywny, jeśli przyjmujemy go racjonalnie. Bardzo ważne, by na czas trzeciego trymestru ciąży znacznie ograniczyć przyjmowanie czosnku. Jeśli tego nie zrobimy, mogą się pojawić powikłania w czasie porodu, lepiej więc nie ryzykować i stosować się do zaleceń. Szczególnie polecany jest czosnek na przeziębienie w ciąży, przygotować można specyficzny syrop właśnie na jego bazie, a także z dodatkiem cebuli oraz sporej porcji miodu. Do takiej mikstury dla dodatkowego wzmocnienia wiele osób dodaje także mleko – zwierzęce lub roślinne. Zależy od tego, czy jesteśmy wegetarianami.
Kiedy warto brać czosnek w trakcie ciąży?
Niezwykle pomocny okazuje się czosnek w ciąży nie tylko na czas przeziębień, ale również przy innych dolegliwościach. Warto go przyjmować przede wszystkim dla wzmocnienia ogólnej odporności całego naszego organizmu. Okazuje się skutecznym lekiem na zaparcia i wzdęcia, z którymi przez cały okres ciąży borykać się trzeba właściwie bez przerwy. Do tego nie można też zapominać, że czosnek w ciąży pozwala na szybkie złagodzenie wszelkich objawów stresu oraz niszczy zły cholesterol. Czosnek jako lek przeciwzapalny, jestt o wiele bezpieczniejszy od tradycyjnych leków kupowanych w aptece. Wiele z nich zagrozić może prawidłowemu rozwojowi płodu, co warto mieć na uwadze.
Czosnek świeży czy suplementowany?
Lekarze proponują wymienne stosowanie czosnku w ciąży. Tani czosnek w tabletkach w ciąży przyjmować może każda kobieta lubiąca regularnie zaopatrywać się w suplementy. Sprawdzony czosnek w kapsułkach w ciąży polecany jest wszystkim Paniom, którym zależy na zmniejszeniu ciśnienia tętniczego. Jeśli chodzi o czosnek niedźwiedzi w ciąży, możemy polecić niezwykle pożywną zupę. Liście czosnku niedźwiedziego gotuje się razem z ulubionymi warzywami w bulionie. Czosnek niedźwiedzi po ugotowaniu ma znacznie łagodniejszy smak i również działa prozdrowotnie i oczyszczająco dla całego organizmu. Zupa z czosnku niedźwiedziego będzie idealnie rozgrzewała cały organizm zwłaszcza w czasie jesieni i zimy, czyli w czasie, gdy znacznie odczuwamy spadek nastroju.
Naprzemienne przyswajanie zróżnicowanych preparatów na bazie czosnku pozwala na kompleksową regenerację całego organizmu, zarówno w czasie ciąży jak i poza nim.
Czosnek w ciąży – czy istnieją przeciwwskazania?
Czosnku nie poleca się wszystkim przyszłym mamom, które do tej pory miały na niego alergię. Dyskwalifikują go także wszelkie choroby jelit oraz wątroby. Czosnek może się okazać zbyt dużym obciążeniem dla całego układu pokarmowego, wtedy najlepiej będzie z niego zrezygnować całkowicie. To, że zjadłam czosnek w ciąży, nie świadczy jeszcze o wielkim zagrożeniu, pod warunkiem, że zachowana została rozsądna dawka. Wiadomo, że czosnek dodawany do tradycyjnych, polskich dań, a także dań innych kuchni świata, niesamowicie ubogaca je pod względem smaku. Dlatego też na dobrą sprawę nie musimy go demonizować. Jeśli rozsądna dawka dla kobiet w ciąży – a wynosi ona max 3 ząbki dziennie – zostanie zachowana, to z pewnością nie będzie działać niekorzystnie na płód i zdrowie mamy.
Jedzenie czosnku w ciąży – podsumowanie
Czosnek w połączeniu z miodem oraz mlekiem stanowi bardzo skuteczną obronę przed bakteriami oraz pasożytami, np. gronkowcem. Jeśli chcemy mieć pewność, że przyjmowany czosnek w ciąży nie będzie dla nas i naszego dziecka zagrożeniem – powinniśmy skorzystać z porady u lekarza prowadzącego ciążę. Wyjaśni nam on, że czosnek jako substancja bakteriobójcza może wchodzić w niepożądane interakcje z innymi substancjami, co nie zawsze działa na plus. W ten sposób ustrzeżemy się błędów, na które będziemy narażone przez cały okres ciąży. To bardzo ważne, by świadomie zachować podstawowe zasady bezpiecznego odżywiania. Przestrzeganie ich pozwoli nam powitań na świecie małą istotę bez niepożądanych powikłań.
Lekarz pediatra i mama trójki dzieci. Chętnie dzielę się poradami o wychowaniu dzieci, ciąży i karmieniu piersią. Jestem tutaj, żeby dbać o Wasze pociechy!