Każda kobieta oczekująca dziecka chce by jej maluch urodził się zdrowy. Jednym z aspektów, o które może zatroszczyć się w tym okresie jest odpowiednia, zdrowa dieta. Budzi to pytania o wiele produktów, również tych, które z pozoru nie powinny budzić wątpliwości. Mowa tu np. o egzotycznych owocach takich jak granat. Czy jego spożywanie jest bezpieczne? Jakie właściwości ma granat? To pytania, które zadaje sobie wiele przyszłych mam. Dlatego też postanowiliśmy na nie odpowiedzieć.
Granat w ciąży – czy można go jeść?
Granat to owoc pochodzący z krzewu granatu, charakteryzuje się twardą, nieco przypominającą skorupę skórką, która może być czerwona, pomarańczowa lub żółta, w zależności od odmiany. Wnętrze granatu skrywa liczne, soczyste nasiona otoczone błoniastymi przegrodami. Owoc ten charakteryzuje się odświeżającym, słodko-kwaśnym smakiem, przez co doceniany jest w wielu kuchniach świata. Spożywany jest na surowo, w postaci soków, dodatków do deserów czy ciast, jak również jako cenny składnik sałatek a nawet dań mięsnych. Granat jest owocem, który znany jest także jako bogaty w witaminy i antyoksydanty. Co ciekawe, w niektórych kulturach granat uważany jest za symbol płodności i zdrowia. Czy jednak przyszłe mamy mogą bez obaw po niego sięgać? Nie da się ukryć, że kwestia “granat w ciąży” jest często poruszana choćby na forach dla ciężarnych kobiet. Czy jest produktem bezpiecznym?
Pragniemy uspokoić, granat podobnie jak większość owoców jest zdrowym produktem, po który kobieta ciężarna może sięgać bez obaw. Co więcej, może przynieść on wiele korzyści zdrowotnych nie tylko dla kobiety, ale również rozwijającego się w jej łonie dziecka. Nie istnieją żadne badania, które mogłyby wskazywać na to, że spożywanie granatu w umiarkowanych ilościach mogłoby stanowić zagrożenie. Wprost przeciwnie. Jest to owoc, w którym znajdziemy wiele cennych składników. Granat to owoc bogaty w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, dlatego też może być wartościowym dodatkiem do diety ciężarnej kobiety. Jest źródłem witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy, oraz kwasu foliowego, kluczowego składnika wspierającego prawidłowy rozwój płodu. Nie bez znaczenia jest również obecność błonnika, który ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego, co dla wielu kobiet w okresie ciąży ma ogromne znaczenie.
Nie sposób jednak nie wspomnieć o pewnych ograniczeniach. Po pierwsze, w składzie granatu znajduje się enzym, który może wpływać na metabolizm niektórych leków w wątrobie. Mowa tu między innymi o środkach, które mają działanie przeciwhistaminowe oraz obniżające ciśnienie krwi. Jeśli przyszła mama stosuje takie leki warto, by skonsultowała spożywanie granatów z lekarzem. W rzadkich przypadkach owoc ten może także powodować alergie, jeśli więc po jego spożyciu obserwujemy dolegliwości takie jak bóle brzucha, biegunki lub zmiany skórne – warto zasięgnąć porady specjalisty.
Właściwości zdrowotne granatu dla kobiet w ciąży
Wiemy już, że w znaczącej większości przypadków granat w ciąży jest produktem bezpiecznym, który przyszła mama może spożywać bez obaw o stan zdrowia dziecka. Czy jednak warto? Okazuje się, że tak. Granat w ciąży może być produktem pozytywnie wpływającym na jej stan zdrowia oraz samopoczucie. Owoc ten jest prawdziwym skarbem witamin i minerałów, które są niezbędne w okresie ciąży. To źródło witaminy C, znanej ze swojej roli we wzmacnianiu układu odpornościowego. W granatach znajdziemy także witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na pracę serca.
Ponadto zawiera polifenole, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników i zapobiegają stresowi oksydacyjnemu. To szczególnie istotne w ciąży, gdy organizm kobiety jest bardziej podatny na działanie substancji utleniających. Nie bez znaczenia jest również fakt, że granat jest owocem, którego lekko kwaśny, orzeźwiający smak może pomóc w niwelowaniu dolegliwości takich jak nudności, które często towarzyszą kobiecie w ciąży. Ponadto jest to także owoc bardzo soczysty, dzięki czemu może pomagać w nawodnieniu organizmu.
Musimy jednak pamiętać, że jak każdy owoc granaty zawierają sporo cukrów prostych, których spożycie w nadmiarze nie jest korzystne dla zdrowia, szczególnie w okresie ciąży. Dlatego tak istotny jest umiar oraz różnorodność diety.
Wspominając o spożywaniu granatu w ciąży warto poruszyć kwestię tego, w jaki sposób można go jeść. Przyszła mama może jeść granat jako surową przekąskę lub smakowity dodatek do sałatek warzywnych, deserów oraz niektórych dań mięsnych. Granat nie poddawany obróbce cieplnej zachowuje pełnię składników odżywczych i witamin.
A co z sokiem z granatu dla kobiet ciężarnych?
Wiele przyszłych mam zastanawia się także nad tym, czy sok z granatu w ciąży jest produktem, który mogą spożywać. Odpowiedź na to pytanie jest prosta – oczywiście. Jest on tak samo zdrowy i bezpieczny jak surowy owoc zjedzony w nieprzetworzonej formie. Wybierając sok z granatu w ciąży warto postawić na produkt świeżo wyciskany, który nie jest dodatkowo dosładzany oraz nie zawiera konserwantów, barwników oraz innych sztucznych dodatków. Taki sok z granatu jest bowiem najzdrowszy.
Artykuł powstał we współpracy z redaktorką Katarzyną Nowak z Kobietadoskonala.pl
Lekarz pediatra i mama trójki dzieci. Chętnie dzielę się poradami o wychowaniu dzieci, ciąży i karmieniu piersią. Jestem tutaj, żeby dbać o Wasze pociechy!