Nabiał stanowi ważny element diety kobiet ciężarnych. Dawno jednak minęły czasy, gdy dietetycy zalecali codzienne picie mleka. Współczesna dietetyka radzi, by sięgać raczej po kefiry, maślanki i różnego typu sery, ponieważ mają one o wiele więcej właściwości niż zwykłe mleko. Oczywiście nie oznacza to, że samo mleko należy odstawić. Jednym przeciwwskazaniem do picia mleka jest uczulenie na laktozę. Inaczej jednak wygląda sytuacja przyszłych mam. W ciąży należy uważać na wszystko, co się spożywa, mleko w ciąży również może stanowić zagrożenie, jeśli nie jest to mleko określonego typu. Na jakie mleko należy uważać, a jakie jest bezpieczne?
Czy można pić mleko w ciąży?
W stanie odmiennym można spożywać mleko. Picie mleka w ciąży jest ważne z wielu powodów. Przede wszystkim dlatego, że dostarcza ono łatwo przyswajalnego wapnia. Pierwiastek ten jest bardzo ważny dla ciężarnych. Oprócz swoich podstawowych funkcji, takich jak wspieranie układu kostnego, zmniejsza on też ryzyko pojawienia się zatrucia ciążowego, będącego bardzo groźnym powikłaniem. Wprawdzie da się dostarczyć organizmowi wapnia pod postacią suplementów, jednak powszechnie wiadomo, że najłatwiej przyswajalny wapń to ten pochodzący z mleka i produktów mlecznych. Mleko krowie w ciąży jest dozwolone, musi jednak spełnić pewien warunek.
Jakie mleko pić w ciąży? Tylko pasteryzowane!
Surowe mleko w ciąży jest całkowicie zakazane. Spożycie mleka, które nie zostało poddane pasteryzacji stanowi ogromne zagrożenie dla rozwijającego się płodu. W surowych produktach pochodzenia zwierzęcego mogą bytować bakterie powodujące listeriozę. Zarówno mleko kozie w ciąży, jak i mleko krowie można pić, jednak tylko wtedy, gdy zostanie ono poddane pasteryzacji. Najprościej jest mleko po prostu ugotować, bakterie odpowiedzialne za wywoływanie listeriozy przestają być wówczas groźne.
Jakiego mleka NIE pić w ciąży?
Uważać należy wyłącznie na mleko niepasteryzowane w ciąży. Niepasteryzowane, oznacza surowe, nieprzegotowane i niepoddane żadnej obróbce cieplnej. Oczywiście dotyczy to wyłącznie mleka pochodzącego od zwierząt. Roślinne produkty, takie jak mleko migdałowe w ciąży są bezpieczne.
Kiedy jeszcze należy odstawić zwykłe mleko z kartonu w ciąży? Oprócz listeriozy zagrożeniem jest także uczulenie na laktozę. Objawia się ono zazwyczaj problemami skórnymi oraz dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, takimi jak biegunka. Wbrew pozorom biegunka jest groźna nie tylko dla matki, ale też dla płodu. Skurcze jelit mogą pociągnąć za sobą skurcze macicy, co może zakończyć się nawet poronieniem. Biegunka ponadto odwadnia organizm, co również jest niebezpieczne dla ciężarnych. Dla kobiet z alergiami pokarmowymi polecane są mleka roślinne. Dobrym rozwiązaniem jest również mleko bez laktozy w ciąży.
Uważaj na mleko niepasteryzowane w ciąży!
Jedynie mleko pasteryzowane w ciąży jest całkowicie bezpieczne. Jeśli produkt nie został poddany obróbce cieplnej, stwarza zagrożenie. Nie warto słuchać osób, które twierdzą, że ryzyko zachorowania na listeriozę jest nikłe. Zdrowie rozwijającego się płodu powinno być dla ciężarnej na pierwszym miejscu. Nawet jeśli ryzyko jest niewielkie, lepiej sięgnąć po mleko UHT w ciąży, zamiast mleka prosto od krowy, które nie zostało wcześniej przegotowane.
Ile mleka pić w ciąży?
Mleko dostarcza ciężarnej nie tylko wapnia. Jest ono źródłem także białka oraz wielu ważnych dla zdrowia i właściwego rozwoju płodu witamin. Mleko w ciąży zawiera między innymi witaminę D. Napój ten nie tylko zaspokaja pragnienie i dostarcza wartościowych dla zdrowia substancji, ale też jest w stanie zaspokoić głód, dzięki sporej zawartości białka. Warto więc sięgać po mleko zamiast niezdrowych przekąsek między posiłkami.
Ile mleka pić w ciąży, by zyskać pewność, że zapotrzebowanie na wapń i inne substancje zostało zaspokojone? Optymalną ilością będzie szklanka lub dwie. Niektórzy zalecają picie nawet litra mleka w ciąży, jednak po spożyciu takiej dużej jego ilości, kobieta może nie mieć już ochoty na przykład na soki, które również powinny znaleźć się w codziennym menu. Mimo wszystkich właściwości mleka warto przede wszystkim pilnować tego, by dieta była zróżnicowana.
Uczulenie na mleko w ciąży – co teraz?
Co, jeśli przyszła mama ma uczulenie na mleko? Uczulenie na mleko jest niczym innym jak nietolerancją laktozy. Na szczęście na sklepowych półkach nie brakuje produktów mlecznych pozbawionych laktozy, od mleka po jogurty i sery. Świetnym rozwiązaniem są również mleka roślinne. Dostarczają one sporo witamin i smakują nie gorzej od tych pochodzących od zwierząt. Mleko sojowe w ciąży może stanowić doskonały zamiennik mleka krowiego, nie tylko pod względem zawartości substancji odżywczych, ale też smaku.
Mleko jako remedium na zgagę w ciąży
Dokuczliwe pieczenie w przełyku to problem, jaki wielu przyszłym mamom znany jest aż za dobrze. Bardzo wiele ciężarnych cierpi na zgagę, która jest w stanie skutecznie popsuć samopoczucie. Kobiety bardzo często ratują się mlekiem, by złagodzić ogień w przełyku. Czy mleko w ciąży faktycznie pomaga na zgagę?
Mleko może złagodzić problem, jednak nie eliminuje jego przyczyn. Doraźnie szklanka mleka sprawi, że uczucie pieczenia się zmniejszy, jednak jeśli problem nie mija i wciąż powraca, najlepiej skonsultować go z lekarzem.
A co w przypadku produktów mlecznych?
Gdy kobieta nie przepada za mlekiem, ma do wyboru wiele innych produktów, które nie tylko zawierają wapń i białko, ale też w inny sposób pomagają zadbać o zdrowie. Zsiadłe mleko w ciąży wspomaga jelita i zapobiega typowych dla ciąży dolegliwościom, takim jak zaparcia lub też biegunki. Niektóre kobiety mają jednak wątpliwości, czy sięganie po zsiadłe mleko lub kefir jest bezpieczne, ze względu na obecność bakterii odpowiedzialnych za listerię, czy też alkoholu, który w ciąży jest bezwzględnie zakazany. Tymczasem większość kefirów dostępnych w sklepach powstaje z mleka pasteryzowanego, nie zawiera też alkoholu, dlatego można bez obaw po nie sięgać.
Oprócz zsiadłego mleka dobrą opcją jest też maślanka, ser twarogowy lub ser żółty. Wapń i białko zawierają również jogurty naturalne, które można jadać z owocami lub tworzyć na ich bazie sosy do sałatek. Lekki i niskokaloryczny jogurt naturalny jest zdrowszym zamiennikiem majonezu.
Mleko? TAK, ale tylko pasteryzowane!
W ciąży można pić mleko krowie, kozie oraz mleko roślinne. Należy pamiętać jedynie o tym, by napój był pasteryzowany. To samo dotyczy wszelkich produktów mlecznych. Można je spożywać tylko wtedy, jeśli mamy pewność, że powstały z mleka pasteryzowanego.
Niektóre przyszłe mamy sięgają chętnie też po mleko w proszku w ciąży. Oczywiście można je pić, jak również spożywać w innej formie, na przykład tworząc z niego krem do ciasta. Niestety mleko w proszku nie ma aż tylu właściwości zdrowotnych, co zwykłe. Zaletą mleka w proszku jest jednak to, że ma ono o wiele dłuższy termin przydatności. Produkt ten dostarcza też sporo białka, więc nie jest całkowicie pozbawiony substancji odżywczych.
Lekarz pediatra i mama trójki dzieci. Chętnie dzielę się poradami o wychowaniu dzieci, ciąży i karmieniu piersią. Jestem tutaj, żeby dbać o Wasze pociechy!