Oliwki w ciąży – czy można je jeść? Sprawdzamy czarne, zielone i oliwę

oliwki

Dieta śródziemnomorska powszechnie uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Odżywiając się według tego modelu, można zadbać o zdrowie i urodę, a także wydłużyć życie. Ciężko wyobrazić sobie dietę śródziemnomorską bez oliwek. Sałatka grecka bez ich dodatku traci cały urok. Do wielu włoskich makaronów i sałatek również dodaje się oliwki lub oliwę z oliwek. Czy oliwki w ciąży są jednak odpowiednim produktem? Można je jeść, czy lepiej unikać?

Czy w ciąży można jeść oliwki?

Skąd wątpliwości co do jedzenia oliwek? Czy mogą mieć one w sobie jakiekolwiek substancje, które miałyby zły wpływ na rozwijający się płód? Oliwki i oliwa z oliwek znane są na całym świecie jako produkty pełen wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Wątpliwości wynikają z naturalnych obaw przyszłej mamy, która podczas ciąży musi zrezygnować z wielu ulubionych przekąsek i napojów. To, co dotąd jej służyło, nagle okazuje się zakazane, w takim wypadku kobiety często ostrożnie podchodzą do każdego produktu. Właśnie dlatego wiele przyszłych mam może zastanawiać się, czy jedzenie oliwek w ciąży nadal jest dozwolone.

Zdaniem dietetyków i osób związanych ze środowiskiem medycznym, nie ma żadnych przeciwwskazań, co do jedzenia oliwek w ciąży. Niektórzy wręcz zachęcają do ich spożywania. Właściwości odżywcze tych drobniutkich owoców, mają pozytywne działanie na cały organizm. Zarówno czarne oliwki w ciąży, jak i oliwki zielone w ciąży mogą uzupełniać niedobory organizmu oraz pozytywnie wpływać na zdrowie i wygląd, oraz spowalniać procesy starzenia.

Zjadłam oliwki w ciąży, co teraz? Tego typu pytania od spanikowanych przyszłych mam znaleźć można na wielu forach. Tymczasem obawa przed oliwkami, jest całkowicie nieuzasadniona. Zarówno oliwki czarne, jak i oliwki zielone w ciąży są całkowicie bezpieczne. Nadal można dodawać je do dań kuchni włoskiej i greckiej, wzbogacań nimi sosy i sałatki.

Przeczytaj również  Upadek w ciąży - czy stanowi zagrożenie dla ciąży?

oliwa i oliwki

Dlaczego warto jeść oliwki w trakcie ciąży?

Powodów, dla których warto wprowadzić oliwki do swojego menu, jest wiele ! Przede wszystkim w stanie odmiennym należy zadbać o to, by dieta była urozmaicona. To właśnie dzięki temu organizm jest bardzo dobrze odżywiony i jest w stanie utrzymać ciążę. Ponadto wszystko, co zjada przyszła mama, odżywia również rozwijającego się maluszka, pomagając mu prawidłowo się rozwijać i minimalizując ryzyko pojawienia się wad rozwojowych. W czasie ciąży wzrasta też zapotrzebowanie na wiele witamin i minerałów, a oliwki, pomagają to zapotrzebowanie zaspokoić. Dlaczego jeszcze warto jeść oliwki w ciąży?

  • Oliwki zawierają przeciwutleniacze, dzięki czemu są w stanie obniżać poziom złego cholesterolu, tym samym zapobiegając chorobom serca i układu krążenia. Przeciwutleniacze pomagają też w zachowaniu młodego wyglądu na dłużej.
  • Jedno-nasycone tłuszcze zawarte w oliwkach sprzyjają natomiast zachowaniu prawidłowej wagi. Częste spożywanie oliwek powoduje podniesienie poziomu serotoniny. Hormon ten nie tylko dba o odpowiednie samopoczucie, ale też pomaga zapanować nad nadmiernym apetytem i tak zwanym głodem emocjonalnym.
  • Mniejsze ryzyko pojawienia się nowotworów – oliwki mogą mieć działanie przeciwnowotworowe! Wszystko dzięki ich naturalnych właściwościom przeciwutleniającym oraz przeciwzapalnym. Te drobne, czarne, lub zielone owocki zawierają sporo witaminy E, neutralizującej wolne rodniki. Częste spożywanie oliwek może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu.
  • Oliwki mogą mieć właściwości przeciwbólowe – ciąża często wiąże się z wieloma dolegliwościami bólowymi. Niestety ilość leków zmniejszających ból jest w stanie odmiennym ograniczona. Ciężarne mogą więc zajadać się oliwkami! Owoce wykazują działanie przeciwbólowe, porównywalne do 1/10 dawki ibuprofenu.
  • Zdrowy układ pokarmowy – witamina E i tłuszcze jedno – nasycone mają również dobry wpływ na układ pokarmowy. Łagodzą między innymi podrażnienia żołądka. Czarne oliwki znane są z kolei z wysokiej zawartości błonnika, dzięki któremu jelita działają sprawniej. Błonnik pomaga też w pozbyciu się wzdęć oraz zaparć. Problemy tego typu są typowe dla ciężarnych więc warto jeść oliwki podczas ciąży.
Przeczytaj również  Szpinak w ciąży - czy można go jeść? Bezpieczny czy nie?

Istnieje bardzo wiele powodów, dla których dobrze jest sięgnąć po oliwki w trakcie ciąży nie tylko podczas niej! Oliwki dobrze spożywać również podczas karmienia piersią, mają one pozytywny wpływ na jakość pokarmu.

kobieta w ciazy przy oknie

A co z oliwą z oliwek – można ją jeść?

Ciężko wyobrazić sobie sałatkę ze świeżych warzyw, bez dodatku dressingu z oliwy z oliwek. Na szczęście oliwa, podobnie, jak oliwki jest bezpieczna i wskazana do spożycia podczas ciąży. Ma ona równie pozytywny wpływ na organizm, co oliwki. Jeszcze bardziej pielęgnuje ona również urodę, ponieważ nawilża organizm od środka, co ma wpływ na kondycję cery i włosów.

Ważną informacją dla ciężarnych jest również to, że oliwę mogą wykorzystywać nie tylko w celach spożywczych, ale też kosmetycznych! Doskonale sprawdza się ona do różnego rodzaju masaży ujędrniających, ponadto doskonale nawilża skórę, dzięki czemu może zmniejszyć ryzyko pojawienia się rozstępów. Oliwa nadaje się także do olejowania włosów, sprawdza się niemal przy każdym rodzaju, niezależnie od porowatości. Czas ciąży to czas rozpieszczania się, warto poświęcić go, na zadbanie o urodę!