Zdrowa dieta powinna bazować na produktach nieprzetworzonych. Warzywa, owoce, orzechy, wysokiej jakości nabiał, chude mięso, kasze to żywność, na jakiej warto się opierać, budując swój jadłospis. Czy spośród tych produktów da się wyodrębnić coś, co mogłoby zaszkodzić ciężarnej? Przedmiotem dyskusji są często orzechy. Pojawiające się pogłoski o tym, że orzechy w ciąży ą silnym alergenem, mogą zniechęcać przyszłą mamę do tego, by po nie sięgać. Jak wygląda rzeczywistość? Czy jedzenie orzechów w ciąży jest dozwolone, czy nie?
Czy można jeść orzechy w ciąży?
Orzechy są wysoko odżywcze, można wpisać je na listę super food. Nie ma żadnych wątpliwości co do tego, czy przyszła mama powinna sięgać po orzechy w ciąży. Dietetycy i eksperci są zdania, że orzechy wręcz należy umieścić w codziennym menu. W żaden sposób nie szkodzą one maluchowi, nie mają też wpływu na późniejsze alergie u dziecka. Orzechy w czasie ciąży są bezpieczne i wskazane. Dobrze jest je jeść po to, by urozmaicić i wzbogacić swoją dietę o składniki odżywcze.
Warto pamiętać, że to, co spożywa przyszła mama, ma bezpośredni wpływ na płód. W ciąży najlepiej więc sięgać po nieprzetworzone produkty, pełne witamin i substancji mineralnych. Orzechy są dosyć mocno kaloryczne. Mimo wszystko są jednak o wiele lepszym wyborem niż słodycze, chipsy czy inne źródła pustych kalorii, pozbawione wartości odżywczych. Orzechy mocno wzbogacają dietę i pomagają w zaspokojeniu zapotrzebowania organizmu na substancje odżywcze. Uzupełnienie wszelkich niedoborów jest kluczowe dla zdrowia mamy i prawidłowego rozwoju dziecka.
Dlaczego orzechy są zdrowe dla kobiety w ciąży?
Ciąża to bardzo skomplikowany czas w życiu kobiety. Z jednej strony szczęście, spokój, rozpieszczanie się i radosne oczekiwanie. Z drugiej strony wiele wyrzeczeń, ciągłe badania i wizyty u lekarza oraz wiele ciążowych dolegliwości, takich jak zaparcia, czy zgaga. Pomóc w przetrwaniu ciąży i wszelkich związanych z nią dolegliwości, może jednak odpowiednia dieta. W menu ciężarnej powinny znaleźć się między innymi orzechy. Co przemawia na ich korzyść?
- Orzechy są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, bardzo istotnych dla zdrowia i urody. Jedząc orzechy, dbamy więc nie tylko o dobrą formę organizmu, ale także o wygląd. Nienasycone kwasy tłuszczowe są ważne również dla umysłu, poprawiają one między innymi koncentrację.
- W orzechach znaleźć można sporą ilość roślinnego białka. Jest to ważne szczególnie dla osób na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej, to właśnie one mają zazwyczaj sporą trudność w zaspokojeniu zapotrzebowania organizmu w białko. Niedobory tego makroskładnika prowadzą do wielu konsekwencji zdrowotnych. Również kobiety ciężarne powinny zadbać o białko w swojej diecie. Między innymi dlatego warto sięgać po orzechy w ciąży.
- Orzechy zawierają także błonnik. Jest on niezbędny do prawidłowej pracy jelit, pomaga pozbyć się wielu dolegliwości ciążowych, chroni też przed nadmiernym przybieraniem na wadze. W jaki sposób? Błonnik pęczniejąc w żołądku, zapewnia sytość, dzięki czemu powstrzymuje przed ciągłym podjadaniem. Jest w stanie zahamować też głód emocjonalny, który wynika nie z potrzeb organizmu, ale z nudów, stresu lub kiepskiego humoru.
- Witaminy, minerały, pierwiastki – w orzechach jest ich naprawdę dużo! Niedobory substancji odżywczych niosą ze sobą groźne konsekwencje zdrowotne. Wprawdzie można stosować suplementy apteczne. Warto jednak wiedzieć, że nasz organizm najlepiej przyswaja witaminy i minerały z żywności. Nie przetworzone i pełne substancji odżywczych produkty, takie jak orzechy, powinny stanowić ważną część diety.
Korzyści z jedzenia orzechów jest bardzo wiele. Z racji tego, że podczas ciąży należy szczególnie dbać o swoją dietę, warto wprowadzić do swojego menu orzechy. Co z tymi alergiami? Czy orzechy w ciąży naprawdę powodują późniejsze uczulenia u dziecka?
Alergia na orzechy a ciąża
Orzechy należą do żywności, która może wywoływać reakcje alergiczne. Czy mają one jednak wpływ na późniejsze alergie u dzieci? Złą sławą owiane są szczególnie orzechy ziemne w ciąży. Tymczasem słone orzeszki są jedną z najpopularniejszych przekąsek. Czy przyszła mama powinna ich sobie odmawiać dla dobra dziecka? To, co zjada ciężarna, nie ma większego wpływu na to, czy maluch będzie się w przyszłości borykał z uczuleniami, na jakieś grupy produktów. Orzechy w ciąży należy odstawić wyłącznie wtedy, gdy to ciężarna ma na nie alergię. Mimo wszystkich korzyści płynących ze spożywania orzechów nie można ryzykować dolegliwościami ze strony organizmu.
Jakie orzechy najlepiej jeść w trakcie ciąży?
Wiadomo już, że orzechy w czasie ciąży są produktem bezpiecznym i polecanym przez dietetyków i ekspertów. Pozostaje jeszcze kwestia tego, jakie orzechy podczas ciąży należy jeść. Które są najzdrowsze? Czy wprowadzając do swojego menu orzechy, ciężarna powinna kierować się swoimi preferencjami smakowymi, czy warto też zwracać uwagę na inne aspekty?
- Orzeszki ziemne – są one niesłusznie owiane złą sławą, często też mówi się o nich, że są najmniej wartościowe spośród orzechów. Jak wygląda rzeczywistość? Orzechy ziemne w ciąży są zdrowe! Warto je też docenić, między innymi za to, że spośród wszystkich orzechów zawierają najwięcej niacyny. Orzechy ziemne dostarczają też dużo białka. Ciekawostką jest jednak to, że popularne arachidy ciężko jest właściwie nazwać orzechami, ponieważ należą one do roślin strączkowych!
- Orzechy arachidowe – orzechy arachidowe w ciąży można spożywać bez obaw. Orzechy arachidowe to po prostu orzechy ziemne.
- Orzechy włoskie – nasze rodzime, często niedoceniane orzechy. Często zamiast nich sięgamy po rozwiązania z dalekich krajów, tymczasem orzechy włoskie w ciąży niczym nie odstępują swoim egzotycznym odpowiednikom. Mało tego, często wymienia się je w grupie super food! Mają one między innymi dużo fosforu, znanego z pozytywnego wpływu na pracę mózgu. Orzechy włoskie to także cenne źródło wysokowartościowego białka.
- Orzechy laskowe – to również nasza rodzima propozycja. Wyróżniają się one przede wszystkim smakiem, często wykorzystuje się je do czekoladowych kremów oraz innych smarowideł. Co do właściwości to mają ich sporo. Przede wszystkim orzechy laskowe w ciąży dostarczają mnóstwo potasu, regulującego ciśnienie.
- Orzechy nerkowca – zawierają sporo błonnika, niacyny, wapnia i żelaza. Orzechy nerkowca w ciąży warto spożywać również przez to, że mają w sobie dużo kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Zamiast sięgać po suplementy z kwasem foliowym, lepiej schrupać kilka orzechów! Warto też wiedzieć, że nerkowce mają niski indeks glikemiczny, więc bez obaw mogą być spożywane podczas cukrzycy ciążowej.
- Orzechy brazylijskie – niektórzy lekarze wręcz zalecają zjadanie kilku tych orzechów dziennie. Przypisuje się im między innymi właściwości antynowotworowe. Orzechy brazylijskie w ciąży dostarczają wielu witamin, w tym E, zwanej też witaminą młodości.
- Orzechy makadamia – pomagają one między innymi w obniżaniu poziomu złego cholesterolu w organizmie. Orzechy makadamia w ciąży, dostarczają także witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz wapnia, dzięki któremu możliwe jest utrzymanie w dobrym zdrowiu kości i zębów.
- Orzechy pistacjowe – pistacje w ciąży to przede wszystkim bardzo duża ilość antyoksydantów. Czym są antyoksydanty? Spowalniają one starzenie się organizmu. Pistacje dostarczają także całkiem sporo kwasu foliowego.
Jakie orzechy jeść w ciąży? Przede wszystkim takie, jakie nam smakują! Warto stawiać też na mieszanki orzechów, dzięki nim zyskamy pewność, że w naszej diecie jest wszystko, co potrzebne.
Ile orzechów można jeść dziennie w ciąży?
Orzechy w ciąży warto, a nawet należy jeść. Należy jednak zachować umiar. Dlaczego, skoro są zdrowe? Powód jest prosty. Orzechy, są jednocześnie bardzo kaloryczne. Spożywając je garściami, możemy w łatwy sposób nabrać o wiele więcej zbędnych kilogramów, niż jest to wskazane podczas ciąży. 100 gramów dziennie mieszanki różnych orzechów, to optymalna ilość, pozwalająca na dostarczenie sobie witamin i minerałów, bez znacznego przekroczenia swojego zapotrzebowania kalorycznego.
Orzechy a karmienie piersią
Jak wygląda sytuacja podczas karmienia piersią? Czy w czasie laktacji można zjadać orzechy, będące dosyć silnymi alergenami? Umiarkowane jedzenie orzechów nie powinno wywołać żadnych negatywnych reakcji u malucha. Wręcz przeciwnie orzechy mogą znacznie wzbogacić pokarm i sprawić, że będzie on jeszcze bardziej odżywczy dla malucha.
Podsumowanie – dlaczego warto jeść orzechy w ciąży?
To, że warto jeść orzechy podczas ciąży, jest oczywiste. Niewiele jest grup produktów, tak bogatych w składniki odżywcze. Warto je spożywać również z myślą o maluszku, ponieważ orzechy zawierają spore ilości kwasu foliowego, odpowiedzialnego za prawidłowy rozwój płodu.
W jaki sposób jeść orzechy? Można spożywać je solo, jeśli ciężarna nie przepada jednak za spożywaniem samych orzechów, ma wiele innych możliwości! Można jadać masło orzechowe, tworzyć z orzechów różne zdrowe desery, kremy czekoladowe, dodawać je do owsianek lub smoothie bowl. Pomysłów na orzechy jest wiele i warto z nich korzystać.
Lekarz pediatra i mama trójki dzieci. Chętnie dzielę się poradami o wychowaniu dzieci, ciąży i karmieniu piersią. Jestem tutaj, żeby dbać o Wasze pociechy!