Masło orzechowe w ciąży – czy można je jeść?

kobieta je maslowe orzechowe w ciazy

Masło orzechowe należy do produktów nisko przetworzonych. Zazwyczaj oprócz samych orzechów nie zawiera zbędnych dodatków w postaci polepszaczy smaku, czy konserwantów. Właśnie dlatego masło może, a nawet powinno być elementem zbilansowanej diety. Wiele kobiet zastanawia się, czy masło orzechowe w ciąży jest produktem w stu procentach bezpiecznym. Jeść bez ograniczeń, czy też zachować rozsądek podczas spożywania masła orzechowego?

Masło orzechowe – wartości odżywcze

Dlaczego masło orzechowe uważane jest za zdrowy produkt? Przede wszystkim ze względu na bardzo prosty skład. Zazwyczaj oprócz orzechów zawiera jedynie sól lub olej kokosowy potrzebny do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wartości odżywcze masła mogą zmieniać się w zależności od tego, z jakich orzechów zostało ono stworzone. Do wyboru są masła lub pasty z orzechów włoskich, laskowych, nerkowców oraz orzechów makadamia. Każde z tych rozwiązań ma swoje zalety.

Masło o dobrym składzie ma naprawdę wiele substancji odżywczych, w tym jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych w prawidłowej diecie. W smarowidle znaleźć można również witaminę E oraz witaminy z grupy B. Witamina E i jej właściwości przeciwutleniające są kluczowe do zachowania zdrowia. Regularne jedzenie masła orzechowego pomaga zadbać o dobrą formę organizmu oraz o wygląd. Masła i pasty orzechowe zazwyczaj zawierają również:

  • wapń – niezbędny dla zdrowych kości
  • żelazo – przeciwdziałające anemii
  • selen – zwiększający poziom przeciwciał
  • cynk – podnoszący poziom odporności organizmu
  • potas – zapewniający zachowanie równowagi kwasowo – zasadowej

Masło orzechowe często zawiera również błonnik, usprawniający pracę jelit oraz białko niezbędne do zachowania zdrowia. Czy oprócz tych wszystkich korzyści masło orzechowe w ciąży jest jednak całkowicie bezpieczne? Kto może po nie sięgać bez ograniczeń, a kto powinien zachować umiar przy spożywaniu?

Przeczytaj również  Jaką poduszkę do spania w ciąży wybrać? Praktyczny poradnik

Czy można jeść masło orzechowe w ciąży?

Skąd biorą się kontrowersje, jeśli chodzi o masło orzechowe w ciąży? Wątpliwości budzi to, że niektóre orzechy, w szczególności arachidy uważane są za silny alergen. Według wielu ekspertów jednak dieta przyszłej mamy nie ma związku z alergiami pokarmowymi u dziecka. Kobiety, które się tego obawiają, mogą jednak sięgać na przykład po masło z orzechów włoskich lub laskowych, są one równie wartościowe i smaczne.

Masło orzechowe w ciąży jest bezpiecznym i wartościowym produktem. Skutecznie hamuje ono apetyt na słodycze, które prócz kalorii nie dostarczają niemal żadnych substancji odżywczych. Kanapka z masłem orzechowym i bananem to nie tylko smaczny deser, ale też pełnowartościowy i sycący posiłek.

Kto nie może delektować się masłem orzechowym podczas ciąży? Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania tego produktu jest uczulenie na orzechy. Umiar powinny zachować również kobiety, które zauważyły bardzo duże przybieranie na wadze. Masło orzechowe przy wszystkich swoich właściwościach zdrowotnych jest niestety bardzo kaloryczne. Oczywiście ciąża to nie jest odpowiedni czas do tego, by restrykcyjnie liczyć kalorie. Najważniejsze jest dbanie o swoje zdrowie i komfort psychiczny oraz o prawidłowy rozwój płodu. Warto jednak chociaż orientacyjnie znać swoje dzienne spożycie kalorii, by nie narazić się na nadmierne tycie.

maslo orzechowe w ciazy

Masło orzechowe a karmienie piersią

Podczas karmienia piersią również można bez obaw sięgać po masło orzechowe. Nie powinno ono wywoływać alergii, ani problemów z brzuszkiem u dziecka. Mamy, które obawiają się tego, że zaszkodzą maluszkowi poprzez nieostrożne dobieranie produktów do swojego menu, mogą jednak dla pewności obserwować noworodka. Niepokojące zmiany skórne, częsty płacz lub podkurczanie nóżek są sygnałem, że jakiś element diety należy wyeliminować.

Masło orzechowe a cukrzyca ciążowa

Sama ciąża wymaga wielu wyrzeczeń i restrykcji, jeśli chodzi o codzienną dietę. Dodatkowy problem pojawia się wraz z cukrzycą ciążową. Lista produktów zakazanych jest wówczas o wiele wyższa. Przyszłe mamy muszą zrezygnować nawet z niektórych owoców. Czy masło orzechowe w ciąży, w której zdiagnozowano cukrzycę, również należy odstawić?

Przeczytaj również  Awokado w ciąży - czy można je jeść? Warto czy nie?

Masło o prostym składzie, pozbawione cukru i innych zbędnych dodatków, ma niski indeks glikemiczny. Najlepiej, jeśli smarowidło jest wyprodukowane wyłącznie z orzechów, wówczas jest produktem zdrowym i całkowicie bezpiecznym, nawet podczas cukrzycy ciążowej.

jedzenie masla orzechowego w ciazy

Podsumowanie – masło orzechowe w ciąży, jeść czy nie jeść?

Dieta przyszłej mamy powinna być przede wszystkim wysoko odżywcza. Masło orzechowe należy do zdrowych produktów, dlatego warto je jeść. Jeśli kobieta nie ma alergii na orzechy może śmiało sięgać po stworzone z nich smarowidła. Jedyna wada masła orzechowego to jego wysoka kaloryczność. Znając swoje zapotrzebowanie na kalorie podczas ciąży, unikniemy jednak nadmiernego tycia. Masło orzechowe samo w sobie nie tuczy. Tak naprawdę żaden produkt nie jest odpowiedzialny za tycie. Zwiększone przybieranie na wadze pojawia się tylko wtedy, gdy spożywamy o wiele więcej kalorii, niż jesteśmy spalić w ciągu dnia.