Kapusta kiszona w ciąży – czy można ją jeść? Co z sokiem z kapusty?

kobieta je kapuste kiszona

Zimą, kiedy nie mamy dostępu do warzyw sezonowych, warto sięgać po kiszonki. Stanowią one doskonałe urozmaicenie codziennej diety, dostarczają też wielu witamin i minerałów, dzięki którym zachowujemy zdrowie i urodę. Do popularnych kiszonek należy między innymi kiszona kapusta,  można ją jadać na różne sposoby oraz pić wyciskany z niej sok. Jednak czy w diecie ciężarnej jest miejsce na kiszonki, czy kapusta kiszona w ciąży jest bezpieczna dla dziecka?

Kapusta kiszona – jakie ma wartości odżywcze?

Kiszonki warto wprowadzić do swojej diety z wielu względów. Przede wszystkim potrafią one znacznie podnieść poziom odporności organizmu, co pozwala uchronić się przed wirusami i infekcjami. Kapusta kiszona jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, dzięki czemu ma ona bardzo pozytywny wpływ na zdrowie i urodę. Co można znaleźć w kapuście?

  • Witaminy: A, PP, C, K E oraz B, każda z tych witamin pełni bardzo ważną funkcję w ludzkim ciele. Witamina E jest między innymi odpowiedzialna za spowalnianie procesów starzenia. Witamina C znana jest ze swoich właściwości łagodzących stany zapalne.
  • Żelazo, miedź, jod, cynk, mangan, potas, sód, wapń, siarka, selen – mikro i makro elementy mające wpływ na komórki, organy, układ kostny i mięśniowy oraz funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego i równowagę gospodarki wodno – elektrolitowej w organizmie.

Taka ilość witamin oraz mikro i makro elementów czyni z kapusty kiszonej nasz rodzimy super food. Coraz większą popularnością cieszy się również sok z kapusty. Co z dietą przyszłej mamy? Czy może ona do woli cieszyć się z dobroczynnych właściwości samej kiszonej kapusty oraz soku, czy też lepiej nie włączać ich do codziennego menu? Czy kapusta kiszona i sok z kiszonej kapusty w ciąży są bezpieczne?

Czy można jeść kapustę kiszoną w ciąży?

Ciąża to taki szczególny moment w życiu kobiety, w którym z jednej strony powinna się rozpieszczać do woli, a z drugiej pamiętać, że każde jej działanie ma wpływ na maluszka. Szczególnie uciążliwe dla ciężarnej może być pilnowanie diety, zwłaszcza że bardzo często produkty, które są zdrowe i dotąd jej służyły, nagle mogą okazać się zakazane. Co z sokiem z kiszonej kapusty i samą kapustą?

Kapusta kiszona w ciąży jest całkowicie bezpieczna, chyba że istnieją wyraźne przeciwwskazania do ich spożycia. Kapusta dostarcza organizmowi moc substancji odżywczych, mających dobry wpływ nie tylko na organizm mamy, ale też rozwijającego się płodu.

ladna kobieta w ciazy

A co z sokiem z kapusty kiszonej w trakcie ciąży?

Sok z kiszonej kapusty w ciąży nie zagraża maluchowi, co więcej warto go pić! Dostarcza on tylu witamin i minerałów, co sama kapusta, ponadto wspaniale nawadnia organizm, co jest bardzo ważne dla ciężarnych. Jakie korzyści przyszłym mamom może przynieść kapusta kiszona w ciąży oraz sok z kapusty? Na każdym etapie ciąży mogą one łagodzić dolegliwości, typowe dla danego trymestru.

  • Pomagają radzić sobie ze zgagą.
  • Łagodzą wzdęcia oraz wspierają prace jelit, dzięki czemu przyszła mama może zapomnieć o problemie z zaparciami.
  • Zwalczają nudności i poprawiają apetyt.
  • Pomagają zadbać o jakościowy sen, dzięki witaminom i minerałom odpowiedzialnym za funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Sprzyjają lepszemu przyswajaniu białka przez organizm.
  • Dbają o kondycję włosów, skóry i paznokci.
  • Zapobiegają anemii.
  • Minimalizują ryzyko powstawania hemoroidów.

Sok z kiszonej kapusty w ciąży nie tylko doskonale nawadnia, jego spożywanie może przynieść przyszłej mamie wiele korzyści. Zarówno jedzenie kapusty, jak i picie soku łagodzi dolegliwości typowe dla stanu odmiennego.

Kapusta kiszona a karmienie piersią

Niestety kapusta kiszona nie cieszy się z byt dobrą opinią, jeśli chodzi o karmienie piersią. Pojawiają się między innymi zdania na temat jej wpływu na kolki u malucha. Czy spożywanie przez mamę kapusty kiszonej podczas karmienia może powodować ból brzuszka u dziecka? Zdania są niestety podzielone. Z racji tego, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi, najlepiej po prostu zachować ostrożność i obserwować reakcje malucha. Jeśli po spożyciu kiszonej kapusty przez mamę, dziecko płacze, podkurcza nóżki, ma problemy z wypróżnieniem, lepiej na czas karmienia zrezygnować z jedzenia kapusty i picia soku. Jednak, jeśli dziecko czuje się dobrze i nie widać żadnych niepokojących objawów, nie ma powodu, by mama karmiąca rezygnowała z dostarczania sobie witamin i minerałów z kiszonej kapusty.

kapusta kiszona

Podsumowanie – czy warto jeść kapustę kiszoną w ciąży?

Kapusta kiszona jest bardzo smacznym produktem, któremu przypisuje się wiele właściwości zdrowotnych. Warto po nią sięgać podczas ciąży, szczególnie zimą, gdy dostęp do świeżych warzyw sezonowych jest ograniczony. Z kapusty można przygotować wiele pysznych i pożywnych surówek do obiadu. Kapusta kiszona bywa również bazą zdrowych i smacznych dań, takich jak bigos, czy kapuśniak. Często tworzy się z niej także apetyczny farsz do pierogów i krokietów. Podczas ciąży należy szczególnie dbać o zaspokojenie zapotrzebowania organizmu na witaminy i minerały, a kapusta kiszona może być bardzo pomocna.