Śliwki w ciąży – czy można je jeść? Sprawdzamy suszone i zwykłe

kobieta w ciazy trzyma koszyk ze sliwka i innymi owocami

Częste jadanie owoców pomaga zachować prawidłową wagę i zdrowie. Dietetyce zachęcają do tego, by sięgać głównie po owoce sezonowe, takie jak śliwki. Sezon na świeże trwa jesienią, suszone jadać można przez cały rok. Po śliwki chętnie sięgają również przyszłe mamy. Czy śliwki w ciąży są jednak całkowicie bezpieczne i po jakie najlepiej sięgać?

Czy można bezpiecznie jeść śliwki w ciąży?

Jedzenie śliwek w ciąży jest jak najbardziej wskazane. Owoce te są bardzo zdrowe, urozmaicają dietę i dostarczają wielu ważnych składników odżywczych. Każdy gatunek śliwek jest w ciąży dozwolony. Przyszłe mamy mogą sięgać zarówno po świeże, jak i suszone owoce. W przypadku tych drugich warto jednak pamiętać, że suszone śliwki w ciąży mogą sprzyjać nadmiernemu tyciu. Suszone owoce mają o wiele więcej kalorii i tłuszczu, więc mimo ich walorów zdrowotnych warto jadać je z umiarem i pamiętać o tym, że zbyt szybkie przybieranie na wadze nie jest wskazane w ciąży. Na suszone śliwki muszą uważać też przyszłe mamy, które cierpią na cukrzycę ciążową.

Nie ma wątpliwości, że śliwki w ciąży są bezpieczne. Tak jak niemal wszystkie warzywa, owoce oraz inne produkty spożywcze, również i śliwki w pewnych sytuacjach nie są wskazane. Po śliwki nie powinny sięgać przyszłe mamy, które cierpią na schorzenia związane z wątrobą i trzustką. Warto też pamiętać o tym, że śliwki kupowane w sklepie, czy na bazarze należy przed spożyciem bardzo dokładnie umyć. Jeśli chodzi o odmiany śliwek, to nie ma znaczenia, po jakie sięgamy. Wszystkie są bezpieczne dla przyszłych mam. Jedną z najpopularniejszych odmian są śliwki węgierki w ciąży, ale dozwolone są też inne, świeże i suszone.

kobieta z koszykiem sliwek

Właściwości śliwek dla kobiet ciężarnych

Jakie efekty może przynieść ciężarnym częste jadanie śliwek świeżych i suszonych? Jedna i druga wersja znakomicie odżywia organizm, a przy tym pomaga kobietom, uporać się z niektórymi dolegliwościami, które często dokuczają przyszłym mamom. Dlaczego warto jeść śliwki w ciąży?

Śliwki działają pozytywnie na cały organizm. Owoce te neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu chronią przed chorobami oraz spowalniają procesy starzenia. Właściwości przeciwutleniające śliwek mogą też zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Śliwki w ciąży pomagają szczególnie przy problemach trawiennych. Owoce przyśpieszają przemianę materii, więc jadane z umiarem, ale regularnie pomagają w pozbyciu się zaparć. Śliwki mają dobry wpływ nie tylko na układ pokarmowy, ale też nerwowy, wszystko dzięki wysokiej zawartości magnezu. Do czego jeszcze są potrzebne ciężarnym śliwki?

Śliwki w ciąży to również spora ilość potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Ponadto w śliwkach znaleźć można spore ilości witaminy C, dzięki niej organizm jest bardziej odporny na infekcje i choroby sezonowe. Owoce te dostarczają również witaminy A potrzebnej do utrzymania wzroku w dobrej formie.

Wszystkie te właściwości mają świeże śliwki w ciąży, jak wygląda sytuacja, jeśli chodzi o suszone śliwki? Czy warto po nie sięgać i jakie korzyści mogą przynieść przyszłym mamom?

A co z suszonymi śliwkami w ciąży?

Warto jadać suszone śliwki w ciąży. Suszone owoce mają zazwyczaj inne właściwości niż świeże, jednak nadal należą do produktów zdrowych. Warto jednak pamiętać, że nawet zdrowe produkty tuczą. Śliwek suszonych nie należy jeść bez żadnych ograniczeń, ponieważ mają one sporo cukru i kalorii. Nadmierne tycie w ciąży nie jest wskazane dla ciężarnej, ponieważ może spowodować wiele problemów ze zdrowiem. Otyłość wiąże się zazwyczaj z podwyższonym cholesterolem oraz ciśnieniem. Nadwaga u ciężarnej sprawia również, że dolegliwości, takie jak opuchnięte nogi, są jeszcze trudniejsze do zniesienia.

Kolejnym przeciwwskazaniem do jadania suszonych śliwek jest cukrzyca ciążowa. Niestety niemal wszystkie suszone owoce mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego przy cukrzycy ciążowej należy wyeliminować je ze swojego menu.

sliwki na talerzu

Śliwki na zaparcia w ciąży – czy to dobry pomysł?

Śliwki na zaparcia w ciąży są bardzo skuteczne. Jednak najlepiej działają te ususzone. Szacuje się, że owoce po wysuszeniu mogą mieć aż 7 razy więcej błonnika. Właśnie dzięki temu regularne zjadanie kilku suszonych śliwek reguluje pracę jelit, przyśpiesza przemianę materii i sprawia, że nagromadzone treści są szybciej usuwane. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że suszone śliwki na zaparcia w ciąży są jednym z najskuteczniejszych domowych sposobów. Z racji tego, że zaparcia są problemem sporej grupy ciężarnej, do regularnego spożywania suszonych śliwek zachęcają lekarze i dietetycy. Korzystanie z naturalnych sposobów radzenia sobie z zaparciami jest jak najbardziej wskazane, warto jednak pamiętać o konsultacji z lekarzem, jeśli problem nie znika.

Śliwki podczas karmienia piersią – czy można je jeść?

Niemal wszystkie owoce są dozwolone w diecie matki karmiącej. Podczas laktacji bez obaw można sięgać również po śliwki zarówno świeże, jak i suszone. Warto pamiętać o tym, że właściwa dieta poprawia jakość pokarmu.