Kukurydza w ciąży – czy można ją bezpiecznie jeść?

kobieta trzyma kukurydze

Kukurydza to popularny dodatek do wielu potraw. Najczęściej spotkać ją można w sałatkach, na pizzy i w różnego rodzaju potrawach meksykańskich, takich jak tortilla. Popularne są też gotowane kolby kukurydzy oraz prażone ziarna. Przy całej popularności kukurydzy warto zastanowić się nad jej wartościami odżywczymi oraz nad tym, czy kukurydza w ciąży jest bezpiecznym i rozsądnym pomysłem.

Czy w ciąży można jeść kukurydzę?

Kukurydza wydaje się całkowicie bezpieczna, z tego powodu, że można spotkać ją w naprawdę wielu zdrowych posiłkach, takich jak sałatki. Niestety ciężarnej, a zwłaszcza rozwijającemu się w niej maluszkowi nie wszystko służy. Właśnie dlatego zanim sięgniemy po jakikolwiek posiłek będąc w stanie odmiennym, warto sprawdzić, czy nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań. Czy w taki razie kukurydza w ciąży jest bezpieczna?

Dziś ustalenie swojej ciążowej diety jest o wiele prostsze niż wiele lat temu. Aktualnie istnieje bardzo wiele badań naukowych, które wskazują na to, co jest bezpieczne dla ciężarnej i maluszka, a czego lepiej unikać ze względów na bezpieczeństwa. W świetle wszelkich dostępnych badań kukurydza w ciąży jest produktem bezpiecznym, nie należy się jej obawiać, chyba że przyszła mama jest na nią uczulona, lub w innych wyjątkowych przypadkach. Oprócz tego, że kukurydza ciężarnym nie powinna w żaden sposób szkodzić, to jeszcze może ona pomóc przy wielu dolegliwościach dokuczających kobietom w stanie odmiennym. Jakie właściwości ma kukurydza i jak może pomóc ciężarnym?

kobieta w ciazy na polu kukurydzy

Kukurydza znana jest z wysokiej zawartości błonnika, który jest bardzo pożądaną substancją w codziennym menu ciężarnych kobiet. Błonnik pomaga uporać się z uciążliwymi zaparciami, wywołującymi wzdęcia i uczucie ciężkości. Ta substancja nie jest naturalnie wchłaniana przez organizm, jednak przy odpowiednim nawodnieniu pęcznieje w żołądku, wywołując długotrwałą sytość, a ponadto przechodząc przez jelita działa w nich, jak naturalna miotełka, usuwając wszystkie zalegające treści. Dzięki temu obecność kukurydzy w codziennej diecie pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała oraz w regulowaniu wyróżnień. To jednak nie wszystkie powody, dla których przyszłe mamy powinny sięgać po kukurydzę!

Przeczytaj również  Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 25 najlepszych pomysłów

Kukurydza to również źródło wielu witamin i minerałów. Ziarenka te dostarczają między innymi witaminę B6, która wzmacnia układ odpornościowy i pomaga bronić się przed infekcjami, co jest bardzo ważne dla ciężarnych, gdyż w stanie odmiennym trudno jest wyleczyć nawet niepozorne przeziębienie. Ograniczona ilość leków dozwolonych dla przyszłych mam sprawia, że lepiej jest unikać chorowania, niż narażać się później na długotrwale pogorszone samopoczucie, lub co gorsza, powikłania. W utrzymaniu wysokiego poziomu odporności pomaga też witamina C, która również jest zawarta w kukurydzy, tak samo jak żelazo, wspomagające wytwarzanie czerwonych krwinek. W kukurydzy zawarta jest także inna substancja, niezwykle potrzebna w diecie kobiet ciężarnych. Kwas foliowy, bo o nim mowa wspiera prawidłowy rozwój płodu i chroni go przed różnego rodzaju wadami.

Kukurydza dla ciężarnych niesie bardzo wiele korzyści zdrowotnych, jednak nie jest pozbawiona wad. Specjaliści zalecają, by po nią sięgać, jednak w rozsądnych ilościach. Ziarenka kukurydzy zawierają spore ilości cukru, który nie sprzyja zachowaniu zdrowia i prawidłowej sylwetki u kobiety oraz w przyszłości u dziecka. Udowodniono bowiem, że dzieci matek spożywających duże ilości cukru w trakcie ciąży, częściej narażone są na otyłość. Dodatkowym przeciwwskazaniem do jadania kukurydzy w dużych ilościach jest zgaga, która może pojawiać się po jej spożyciu. Czasami kukurydza powoduje też nadmierną ilość gazów.

kukurydza

A co z kukurydzą z puszki?

Wiadomo już, że kukurydza gotowana w ciąży jest bezpieczna, jednak co z wersją z puszki, czy również warto po nią sięgać, czy też lepiej sobie odpuścić? Ta wersja kukurydzy jest niezwykle popularna ze względu na swoją cenę, łatwą dostępność oraz to, że jest ona zdatna bezpośrednio do spożycia. Kukurydza z puszki w ciąży może być spożywana, jednak również należy uważać na to, w jakiej ilości ją jemy. Kukurydza z puszki często zawiera nie tylko cukier, ale też sól, a z racji tego, że jest przetworzona, dostarcza też o wiele mniej substancji odżywczych. Jeśli nie ma ku temu wyraźnych przeciwwskazań, takich jak uczulenie, to kukurydzę z puszki można spożywać w stanie odmiennym.

Przeczytaj również  Kwas foliowy w ciąży - kiedy i ile go brać? Dawkowanie, nadmiar i niedobór

Prażona kukurydza – czy jest bezpieczna dla ciężarnej?

Kukurydza prażona to jedna z najpopularniejszych słonych przekąsek. Przyszłe mamy często wahają się jednak, czy mogą sięgać po takie specjały bez szkody dla swojego zdrowia i rozwoju malucha. Kukurydza prażona to jedna z najbezpieczniejszych opcji, jeśli chodzi o słone przekąski. Więcej informacji znaleźć można w artykule: popcorn w ciąży. Kukurydza w każdej postaci jest bezpieczna dla kobiet w ciąży, jeśli zachowują one umiar w jej spożywaniu. Rozsądne ilości kukurydzy nie tylko nie zaszkodzą, ale też dostarczą organizmowi wielu substancji odżywczych.