Popcorn w ciąży – czy można go jeść? Zdrowy i bezpieczny dla ciężarnej?

kobieta je popcorn w ciazy

Ciężko wyobrazić sobie życie bez przekąsek. Nie są one wprawdzie czymś niezbędnym w codziennym menu, stanowią jednak element między innymi życia towarzyskiego. Wspólne oglądanie filmów i seriali, czy pogaduszki są jeszcze przyjemniejsze, kiedy na stole jest coś do pochrupania. Jedną z popularniejszych przekąsek jest prażona kukurydza, czy mogą po nią sięgać przyszłe mamy i czy popcorn w ciąży jest bezpieczny i dozwolony?

Czy można jeść popcorn w ciąży?

Nie ma żadnych badań, które wskazywałyby na to, że jedzenie popcornu w ciąży mogłoby źle wpływać na zdrowie matki lub rozwój dziecka. Z wszystkich dostępnych słonych przekąsek, takich jak chipsy, czy słone paluszki, to właśnie popcorn wydaje się najlepszą opcją. Przede wszystkim dlatego, że zawiera on o wiele mniej kalorii, a więc nie jest aż tak tuczący. Po drugie popcorn charakteryzuje się dosyć prostym składem w porównaniu do chipsów, paluszków, krakersów, czy słodkich przysmaków.

Popcorn w ciąży można jeść bez obaw, jeśli nie ma ku temu wyraźnych przeciwwskazań. Nie wolno jedynie zapominać o tym, że przekąski to miły dodatek, a nie podstawa diety. Opakowanie popcornu nie może zastąpić kobiecie ciężarnej pełnowartościowego posiłku dostarczającego substancji odżywczych. Skoro już jesteśmy przy substancjach odżywczych, to czy popcorn dla ciężarnej przynosi jakiekolwiek korzyści oprócz przyjemności z chrupania? Czy prażona kukurydza w ciąży jest zdrowa?

Popcorn – czy jest zdrowy w ciąży?

Czy popcorn w ciąży jest zdrowym produktem? Ciężko zaliczyć go do pełnowartościowej i wysoko odżywczej żywności. Z pewnością stanowi jednak mniejsze zło, jeśli porównamy go z innymi słonymi lub słodkimi przekąskami, które miewają długie i skomplikowane składy pełne substancji konserwujących, utwardzanych tłuszczy i barwników. Popcorn to prażona kukurydza i dodatki w postaci soli lub cukru w zależności od wariantu smakowego przekąski. Oprócz tego w popcornie znaleźć można jedynie tłuszcz. Tak prosty skład sprawia, że prażona kukurydza  nie tylko nie jest bardzo szkodliwa dla zdrowia, ale nawet wyróżnia się niewielką ilością wartości odżywczych.

Wokół słonych przekąsek narosło wiele mitów, dotyczących ich złego wpływu na zdrowie. Niekiedy są one wyolbrzymione. O tym, czy dany produkt źle zadziała na nasze zdrowie, decyduje przede wszystkim ilość oraz to, jak często go spożywamy. Garstka czipsów zjedzona raz na jakiś czas z pewnością nikogo nie zabije. Problem pojawia się wtedy, gdy spożywamy paczkę dziennie, popijając ją colą. Jeśli przekąski jadamy od czasu do czasu, a większość naszej diety to zdrowe i zbilansowane posiłki, pełne owoców i warzyw, to nie musimy się obawiać o swoje zdrowie. Niektóre z przekąsek mogą zawierać pewne ilości wartościowych dla zdrowia substancji. Do takich należy między innymi popcorn.

jedzenie popcornu w ciazy

Zdrowotne zalety i wady popcornu dla ciąży

Popcorn w ciąży to prawdopodobnie najlepszy wybór spośród słonych i słodkich przekąsek. Zawiera on między innymi sporą ilość błonnika, który ułatwia trawienie, oraz pęczniejąc w żołądku zapewnia długotrwałą sytość. Przekąska dostarcza również białka, kryje w sobie także polifenole, mające działanie antyoksydacyjne. Popcorn nie jest więc całkowicie bezwartościowy, warto wybierać go zamiast chipsów, czy paluszków. Jedyną wadą kupnego popcornu jest to, że zawiera on wątpliwej jakości tłuszcze oraz spore ilości cukru lub soli.

Jak przyrządzić popcorn, aby był zdrowy dla ciężarnej?

Popcorn można przygotować samodzielnie, w zaciszu własnej kuchni. Wcale nie trzeba do tego kupować paczkowanych gotowców. Wystarczą zwykłe ziarna kukurydzy, pochodzące z dobrego źródła, by uzyskać smaczny popcorn, który będzie też zdrowy. Olej nie jest potrzebny do tego, by kukurydza stała się apetycznym chrupkiem. Zamiast oleju można wybrać zdrowszą opcję, taką jak oliwa z oliwek. Robiąc popcorn samodzielnie mamy też możliwość wyboru dodatków odpowiedzialnych za smak. Tym sposobem kiepskiej jakości sól można zmienić na sól himalajską, a jeśli ograniczamy sól w diecie, okrasić popcorn ulubionymi przyprawami.

Popcorn ze sklepu, z kina i samodzielnie przyrządzony – jakie są różnice?

Najzdrowszy popcorn w ciąży to ten, który przygotujemy samodzielnie z udziałem zdrowych dodatków. Tak naprawdę to wyłącznie dodatki decydują o tym, czy popcorn jest wartościowy dla zdrowia, czy nie. Prażona kukurydza dostępna w sklepie i w kinie zawiera duże ilości cukru i soli oraz tłuszcze, które zazwyczaj nie są zbyt dobrej jakości. Na tym polegają podstawowe różnice między popcornem z kina i ze sklepu, a tym przygotowanym samodzielnie. Domowy popcorn cechuje się też zazwyczaj mniejszą kalorycznością a kupny może być bardziej tuczący.

kobieta je prazona kukurydze w ciazy

Przeciwwskazania do jedzenia popcornu w ciąży

Wśród przeciwwskazań do jedzenia popcornu w ciąży znajduje się przede wszystkim uczulenie na kukurydzę. Kiedy jeszcze nie powinno się sięgać po tę przekąskę? Popcornu w wersji na słodko nie mogą jeść kobiety, u których stwierdzono cukrzycę ciążową. Prażona kukurydza z dużą ilością soli jest za to niewskazana dla ciężarnych mających problem z obrzękami.