Sos sojowy w ciąży – czy można go jeść?

sos sojowy w misce

Sos sojowy jest ważnym elementem kuchni orientalnej. Dodaje on smaku i niepowtarzalnego charakteru wielu potrawom. Produkt ten wytwarzany według tradycyjnych receptur jest ponadto wartościowy dla organizmu. Sos sojowy w ciąży może pomagać w zwalczaniu wielu dolegliwości typowych dla tego stanu. Jednak czy przyszłe mamy powinny sięgać po ten sos? Czy każdy rodzaj sosu sojowego zawiera alkohol w składzie i czy produkt ten jest bezpieczny dla płodu?

Czy można jeść sos sojowy w ciąży?

Sos sojowy w ciąży często budzi obawy przyszłych mam, głównie przez to, że w jego składzie możne znajdować się alkohol. Nie każdy produkt zawiera tę substancję. Wystarczy uważnie czytać składy, by uniknąć wpadki. Co, jeśli ciężarnej nieświadomie zdarzy się zjeść potrawę z dodatkiem sosu sojowego zawierającego alkohol? Nie ma powodów do paniki, ponieważ sos sojowy jest przyprawą o smaku na tyle intensywnym, że zazwyczaj dodaje się go do dań w bardzo małych ilościach. W związku z tym ilość alkoholu w takiej potrawie jest niemal znikoma. Dla własnego spokoju można jednak sięgać po produkty o składzie całkowicie wolnym od tej substancji, a jest ich całkiem sporo.

Skład warto czytać również z innego powodu. Coraz więcej firm decyduje się iść na łatwiznę, jeśli chodzi o produkcję sosu, przez co zawiera on sporo sztucznych polepszaczy smaku. Te substancje nie są zbyt korzystne dla zdrowia, dlatego warto ograniczyć ich spożycie. Konserwanty oraz barwniki znajdują się najczęściej w tańszych zamiennikach sosów sojowych popularnych marek. Produkty o długim i skomplikowanym składzie są zaliczane do żywności wysoko przetworzonej, jakiej należy się wystrzegać w trosce o zdrowie i wygląd. Nadmiar cukru i substancji słodzących ma zazwyczaj negatywny wpływ na wagę. Zbyt duża ilość soli nie służy z kolei ciężarnym, ponieważ może wywoływać u nich obrzęki.

Oprócz produktów zawierających alkohol, czy tych, które mają kiepskie składy, nie ma żadnych przeciwwskazań, jeśli chodzi o jedzenie sosu sojowego w ciąży. Wielbicielki kuchni orientalnej mogą odetchnąć z ulgą, ponieważ nie muszą pozbawiać się przyjemności spożywania swoich ulubionych dań z dodatkiem tego składnika. Sos sojowy wręcz warto włączyć do swojej diety podczas ciąży. Przypisuje się mu właściwości, które mogą przydać się w stanie odmiennym. Jakie korzyści przynosi sos sojowy w ciąży?

kobieta w ciazy w rozowej sukience

Zalety jedzenia sosu sojowego w ciąży – na co pomaga?

Sos sojowy w ciąży wspiera organizm na różne sposoby. Przede wszystkim ułatwia utrzymanie właściwej wagi. Jest to zasługa błonnika znajdującego się w sosie. Dzięki tej substancji możliwe jest szybsze trawienie pokarmów i usuwanie treści z jelit. Sos znany jest również z właściwości pobudzających produkcję soków żołądkowych, co także ma  pozytywny wpływ na trawienie.

Sos sojowy w układzie trawiennym działa również w inny sposób. Jest on w stanie wzmocnić mikroflorę bakteryjną jelit. Dzięki temu odpowiada także za odporność organizmu, ponieważ mikroflora jelit ma duże znaczenie, jeśli chodzi o obronę organizmu przed wirusami i infekcjami. Za podniesienie poziomu odporności może odpowiadać również wysoka zawartość witamin i minerałów w przyprawie. Sos sojowy jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B. Produkt dostarcza także wapnia bardzo potrzebnego ciężarnym oraz żelaza zmniejszającego ryzyko pojawienia się anemii ciążowej.

Czego jeszcze dostarcza sos sojowy w ciąży? Produkt ten zawiera także magnez, dzięki któremu ciężarna może uniknąć bolesnych skurczów mięśni, wywołanych niedoborami tego makroskładnika. Orientalna przyprawa wspomaga również gospodarkę wodno – elektrolitową, dostarczając organizmowi potasu i sodu.

Sos sojowy uznawany jest również za cenne źródło antyoksydantów, o wiele mocniejszych niż te, które zawarte są w czerwonym winie, mocniejszych również od kwasu l – askorbinowego. Oczywiście źródłem tego typu antyoksydantów będzie wyłącznie sos, który powstaje w sposób tradycyjny ze sfermentowanej soi. Dostarczanie organizmowi antyoksydantów jest bardzo ważne dla zdrowia i dla urody. Przeciwutleniacze są w stanie chronić przed nowotworami, wykazują też działanie spowalniające procesy starzenia organizmu.

Tradycyjny sos sojowy w ciąży pomaga rozprawić się z zaparciami. W naturalnym procesie fermentacji soi powstają bakterie probiotyczne, które wspomagają pracę jelit. Produkt zawiera też aminokwasy, co również nie jest bez znaczenia dla organizmu. Aminokwasy pełnią funkcję budulcową mięśni, ponadto wspomagają produkcję płynów ustrojowych. Obecność aminokwasów w organizmie jest również ważna dla gospodarki hormonalnej.

Ostatnim powodem, dla jakiego warto sięgać po sos sojowy w ciąży, jest to, że stanowi on bardzo dobry zamiennik soli. Potrawy z dodatkiem sosu mają pełny, intensywny smak, dzięki czemu dodawanie innych przypraw jest zazwyczaj zbędne. Nadmiar soli w diecie ciężarnych jest niewskazany, dlatego warto zastępować ją sosem sojowym, jeśli pasuje on do potrawy.

sos sojowy w miseczce na stole

Czym kierować się przy wyborze sosu sojowego w ciąży?

Kupując sos sojowy, należy patrzeć przede wszystkim na skład. Lista składników mówi o produkcie wszystko. Jeśli dany sos zawiera dużą ilość sztucznych polepszaczy smaku, konserwantów i barwników, lepiej postawić na propozycję od innej marki. Uważać trzeba także na produkty, które zawierają w składzie alkohol. Sięganie po sos sojowy z dobrym składem jest bardzo ważne. Tylko produkt powstający na bazie fermentowanej soi zawiera wszystkie właściwości, które mogłyby mieć pozytywny wpływ na zdrowie.

Sos sojowy w ciąży – przeciwwskazania

Kiedy nie wolno sięgać po sos sojowy podczas ciąży? Produkt ten zawiera sporą ilość sodu. Pierwiastek ten jest potrzebny w organizmie i pełni ważną funkcję. Sodu w nadmiarze powinny jednak unikać kobiety zmagające się z nadciśnieniem tętniczym oraz obrzękami. W innych wypadkach przyprawa jest całkowicie dozwolona oraz wskazana ze względu na korzyści, jakie może przynieść ciężarnym jej spożywanie. Sosy sojowe z dobrym składem to wartościowy element diety.