Tofu jest wysokobiałkowym serkiem, popularnym szczególnie wśród wegetarian i wegan. Nie tylko osoby na diecie roślinnej chętnie sięgają po tofu. Produkt ten cieszy się coraz większym zainteresowaniem ze względu na swoją uniwersalność oraz wysoką zawartość białka. Dzięki tofu da się tworzyć wiele dań w wersji wegańskiej. Może to być istotne szczególnie dla osób uczulonych na laktozę, które są zmuszone do rezygnacji między innymi z twarożków. Czy matki karmiące oraz kobiety spodziewające się dziecka mogą jednak sięgać po ten produkt i czy powinno się jeść tofu w ciąży?
Właściwości i wartości odżywcze tofu – jakie są?
Tofu to przede wszystkim bardzo bogate źródło białka stanowiącego budulec mięśni w ludzkim organizmie. Właśnie dlatego po ten sojowy twarożek tak chętnie sięgają osoby uprawiające sport, którym zależy na rozbudowaniu ładnej sylwetki z widocznie zarysowanymi mięśniami. Białko jest jednak potrzebne nie tylko osobom aktywnym fizycznie! Stanowi ono ważny budulec mięśni, ale i też kości oraz zębów. Ponadto niedobory białka mogą przyczynić się również do pogorszenia wyglądu włosów i zwiększonej łamliwości paznokci, ponieważ makroskładnik ten pełni także funkcję budulca tak zwanych tkanek martwych. Niedobory białka mogą grozić głównie osobom ograniczającym mięso w diecie. Warto wówczas sięgać po roślinne źródła białka, jakim jest między innymi tofu.
Sojowy twarożek dostarcza nie tylko białka! Można w nim znaleźć również inne, cenne dla zdrowia składniki odżywcze, takie jak fosfor, który potrzebny jest między innymi do tego, by zachować kości i zęby w dobrym stanie. Wspomaga on też zachowanie równowagi gospodarki kwasowo – zasadowej w organizmie. Dzięki temu makroelementowi komórki mogą pracować prawidłowo, co pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie.
Tofu dostarcza też sporych ilości wapnia, który również jest odpowiedzialny za utrzymanie w dobrej formie kości i zębów. Twarożek sojowy, jakim jest tofu, jedzony regularnie wspiera więc przede wszystkim układ kostny. Jednak nie tylko z tego powodu warto go spożywać. Zawiera on także potas, sód i cynk, dzięki czemu pomaga zadbać także o gospodarkę wodno – elektrolitową. Nie ulega wątpliwości, że tofu należy do bardzo zdrowych i wysoko odżywczych produktów. Jednak, czy mimo tych wszystkich właściwości tofu w ciąży jest bezpieczne dla matki i dziecka?
Czy można jeść tofu w ciąży?
Dieta ciężarnej zazwyczaj budzi wiele obaw u przyszłych. Nic dziwnego, w końcu lista produktów zakazanych w stanie odmiennym jest dosyć długa. Próżno jednak szukać na niej tofu. Jeśli nie istnieją wyraźne przeciwwskazania od lekarza, to jak najbardziej można jeść tofu w ciąży. Nie tylko w żaden sposób nie zagrozi ono zdrowiu, ale może być bardzo pomocne. Przede wszystkim dlatego, że jest produktem wysoko odżywczym i dostarcza naprawdę sporo witamin i makroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania.
Rodzaje tofu a ciąża
Czy rodzaj tofu, po jaki sięgamy, ma jakiekolwiek znaczenie w stanie odmiennym i przede wszystkim, czy kobiety w ciąży mogą jeść tofu w każdej postaci? To, czy sięgamy po tofu wędzone w ciąży, czy też po inny rodzaj tego produktu nie ma większego znaczenia. Jeśli nie ma przeciwwskazań do jadania tej wysokobiałkowej, sojowej przekąski, to każde tofu w ciąży jest dozwolone.
Jak można przygotować tofu dla ciężarnej?
Sposobów na ser tofu w ciąży jest naprawdę wiele. Odpowiednio przygotowany może być on zamiennikiem zarówno nabiału, jak i mięsa. Tofu w ciąży świetnie sprawdzi się również na słodko, w formie zdrowych deserów. Tofu ma niski indeks glikemiczny, więc po dania tworzone na jego bazie mogą sięgać kobiety, u których zdiagnozowano cukrzycę ciążową.
Tofu jest produktem na tyle uniwersalnym, że można je dopasować do niemal każdej potrawy. Serek nie dominuje smaku dania, tylko przejmuje jego aromaty i smaki. Miksując tofu w ciąży z mlekiem roślinnym, na przykład kokosowym, można uzyskać kremowy, deser o aksamitnej konsystencji i ciekawym smaku. Pokrojone w kostki tofu, z warzywami i odpowiednim sosem, doskonale imituje mięso. Sposobów na wykorzystanie tofu jest bardzo wiele, nie brakuje też przepisów w książkach kucharskich oraz w sieci.
Tofu w ciąży – kiedy należy na nie uważać?
Czy w ciąży można jeść tofu zawsze, czy też są sytuacje, w których należy zrezygnować z potraw z dodatkiem serka sojowego? Niemal każde danie, owoc lub warzywo w pewnych okolicznościach jest niewskazane. Również, co do tofu w ciąży istnieją pewne przeciwwskazania. Produkty sojowe należy ograniczać przy stwierdzonych guzach lub innych niepokojących zmianach w piersiach. Jest to spowodowane tym, że produkty sojowe w tym tofu, mogą mieć lekkie działanie hormonalne. Tofu powinno się odstawić również w przypadku alergii na soję oraz przy kamicy nerkowej lub żółciowej.
Czy podczas karmienia piersią można jeść tofu?
Tofu może być śmiało spożywane również przez mamy karmiące. Nie ma żadnych przeciwwskazań, co do tofu podczas karmienia, o ile maluch nie reaguje źle na pokarm po tym, jak kobieta zjada dania z tofu.
Lekarz pediatra i mama trójki dzieci. Chętnie dzielę się poradami o wychowaniu dzieci, ciąży i karmieniu piersią. Jestem tutaj, żeby dbać o Wasze pociechy!