Makrela w ciąży – czy można ją jeść? Sprawdzamy wędzoną i z puszki

kobieta w ciazy w parku

Ryby jeszcze do niedawna uważane były za niezbędny element zdrowej i zbilansowanej diety. Zalecano, by jadać je jak najczęściej i sięgać po różne rodzaje. Współczesna dietetyka zmieniła nieco podejście do ryb. Wiadomo już, że są one nie tylko źródłem cennych dla zdrowia substancji odżywczych, w tym kwasów Omgea – 3. Większość dostępnych w marketach ryb zawiera również metale ciężkie, które mogą bardzo źle wpływać na zdrowie. Czy kobiety ciężarne powinny w takim razie sięgać po ryby? Co z popularną makrelą, czy jest ona dozwolona dla ciężarnych?

Makrela – jakie ma właściwości zdrowotne dla ciężarnej?

Makrela może stanowić ciekawe urozmaicenie diety. Menu ciężarnej powinno być urozmaicone. Jedząc produkty z różnych grup żywieniowych, dostarczamy organizmowi wszystkiego, co jest mu niezbędne. Dietetycy zalecają, by w ciąży sięgać po ryby, ale takie, które są dla przyszłej mamy i dziecka bezpieczne oraz wskazane. Jedną z najpopularniejszych ryb jest makrela. Jakie ma ona właściwości?

Makrela w ciąży jest bardzo bogatym źródłem białka. Po tę rybę mogą sięgać więc ciężarne, które na co dzień unikają mięsa i w związku z tym obawiają się niedoborów tego makroskładnika. Białko stanowi budulec mięśni, służy też do odbudowy tkanek, które się zużywają, jest ono bardzo potrzebne kobietom ciężarnym. Warto zadbać o to, by w codziennym menu przyszłej mamy znalazły się produkty obfitujące w ten makroskładnik.

Co jeszcze oprócz białka zawiera makrela w ciąży? Należy ona do tłustych ryb, dostarcza więc dużych ilości kwasów Omega – 3, które są niezbędne w diecie ciężarnych. Wspomagają one prawidłowy rozwój płodu, pozytywnie wpływają także na zdrowie przyszłej mamy. Kwasy te pomagają również zachować na dłużej młody wygląd oraz urodę. Chronią ponadto przed chorobami serca i układu krążenia.

Potas, fosfor i magnez to pierwiastki, których organizm kobiety ciężarnej również bardzo potrzebuje. Pomagają one utrzymać w dobrym zdrowiu zęby i kości oraz zachować równowagę gospodarki wodno – elektrolitowej. Magnez zapobiega bolesnym skurczom mięśni, które są częstym problemem przyszłych mam. Wszystkich tych pierwiastków dostarcza w dużych ilościach makrela w ciąży. Jedzenie tej ryby wiąże się z wieloma korzyściami. Jest ona bardzo odżywcza. Zarówno makrela z puszki, jak i makrela wędzona w ciąży oprócz kwasów Omega – 3 białka i pierwiastków, zawierają także witaminy. W rybie tej znaleźć można między innymi witaminę A, D oraz witaminy z grupy B.

Jedzenie ryb w ciąży budzi jednak obawy przyszłych mam. Nie chodzi tylko to, że większość dostępnych w marketach ryb może zawierać metale ciężkie szkodzące zdrowiu matki i dziecka. Wątpliwości dotyczą również chorób takich jak listerioza, niebezpiecznych dla płodu. Właśnie z tego powodu makrela wędzona w ciąży budzi tyle wątpliwości. Wolno jeść ryby wędzone w ciąży, czy też lepiej sobie odpuścić ze względu na dobro maluszka?

wedzona makrela na desce

Czy w ciąży można jeść makrelę wędzoną?

Sama makrela w ciąży nie jest zabroniona. Ryba ta nie należy do mocno skażonych gatunków, przez co dietetycy zezwalają ciężarnym na jej spożywanie, a nawet do niego zachęcają. Jedzenie makreli w rozsądnych ilościach, dwa razy w tygodniu pomaga zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na makroelementy pierwiastki i witaminy. Ważne jest jednak nie tylko to, jaki gatunek ryby spożywamy, ale też w jakiej postaci. Czy makrela wędzona w ciąży nie grozi zachorowaniem na listeriozę?

Makrela wędzona w ciąży nie jest bezpiecznym produktem. Wprawdzie wędzenie jest związane z obróbką cieplną, co teoretycznie powinno zabić bakterie odpowiedzialne za wywołanie listeriozy. Podczas pakowania próżniowego może jednak dojść do przeniesienia bakterii na rybę. Ryzyko jest wprawdzie niewielkie, jednak konsekwencje ewentualnego zarażenia listeriozą mogą poważnie zagrozić dziecku.

kobieta w ciazy na lozku

Ryby wędzone są niewskazane dla ciężarnych

Lista produktów, które w ciąży są zakazane, nie jest zbyt długa. Znajdują się na niej jednak ryby wędzone na zimno. Wędzenie w niskich temperaturach nie jest w stanie zlikwidować bakterii odpowiedzialnych za wywołanie listeriozy. Choroba ta jest zagrożeniem głównie dla płodu. U kobiety ciężarnej przebiega ona zazwyczaj bez żadnych objawów, jednak jest niebezpieczna dla ciąży, ponieważ może prowadzić do poronienia.

Ryby wędzone w wysokich temperaturach nie są bezwzględnie zakazane, jednak w celu wyeliminowania wszelkiego ryzyka, lepiej sięgać po ryby w puszce, gotowane, pieczone lub smażone. Czy w takim razie makrela z puszki w ciąży może być spożywana bez ograniczeń? Co na ten temat sądzą eksperci?

Makrela z puszki w ciąży – czy można ją jeść?

Ryby warto jeść przynajmniej 2 razy w tygodniu. Rezygnacja z ryb w wersji wędzonych nie musi być dla przyszłej mamy zbyt dużym wyrzeczeniem. Istnieje bardzo wiele innych wariantów podania ryb. Jeśli chodzi o makrelę, to wybór jest spory. Sięgać można po surowe filety z makreli i smażyć je w panierce, piec w piekarniku pod pierzynką z warzyw lub gotować na parze.

Świetnym wyborem jest również makrela z puszki w ciąży. Ma ona takie same wartości odżywcze, jak i makrela wędzona. Ryby z puszki są zdrowe i smaczne, a przy tym łatwo dostępne. Z makreli w puszce można przygotować apetyczną pastę do kanapek. Do ryby wystarczy dodać biały ser i mieszać wszystko do połączenia składników.

Kupując makrelę z puszki, warto jednak zwracać uwagę na skład produktu. Zawartość puszki to nie tylko ryba, ale też warzywa i sos. Sięgać należy przede wszystkim po makrele, które nie zawierają zbyt wielu sztucznych dodatków, konserwantów i barwników. Wysoko przetworzone jedzenie nie jest wskazane w ciąży. Mamy ze skłonnością do tycia, powinny zwracać również uwagę na kaloryczność produktów.

Czy istnieją przeciwwskazania do jedzenia makreli w ciąży?

Nie ma zbyt wielu przeciwwskazań, co do jedzenia makreli w ciąży. Ryba ta nie należy do bardzo skażonych, zawiera za to korzystne dla zdrowia składniki odżywcze Niewskazana jest jedynie makrela wędzona w ciąży.