Oscypek w ciąży – czy można jeść? Grillowany, smażony a może pieczony?

rozne rodzaje oscypkow

Ciężko wyobrazić sobie wypad w góry bez oscypka. Ten wędzony ser z owczego mleka to niekwestionowany król góralskich przysmaków. Czy jedzenie oscypka w ciąży nie zagraża maluchowi? Przyszła mama powinna się dobrze zastanowić, zanim sięgnie po ten górski rarytas! Sprawdźmy, czy oscypek w ciąży jest dozwolony, czy należy go wyrzucić z menu.

Rola nabiału w diecie ciężarnej

Jedzenie oscypków w ciąży mogłoby wydawać się korzystne, ze względu na to, że zawierają one wapń. Nabiał w diecie ciężarnej jest bardzo ważny, właśnie ze względu na to, że jest on źródłem białka. Mleko i produkty mleczne dostarczają ciężarnym również sporych ilości białka, witamin D oraz A, które wspomagają organizm między innymi, jeśli chodzi o obronę przed różnego typu infekcjami. Z tego samego powodu warto sięgać po jogurty. Dostarczają one więcej wapnia i białka niż inne produkty mleczne, a ponadto cechują się wysoką zawartością dobrych kultur bakterii, które minimalizują ryzyko pojawienia się infekcji grzybiczych. Nabiał w diecie ciężarnej jest bardzo ważnym elementem diety, oscypek także zalicza się do nabiału, jednak czy na pewno przyszła mama może sobie na niego pozwolić? Czy to prawda, że oscypek w ciąży zagraża dziecku?

Czy w ciąży można jeść oscypki?

Ciąża to dla większości kobiet najpiękniejszy okres w życiu. To właśnie wtedy mogą zwolnić tempo i skupić na rozpieszczaniu samej siebie. Niestety odmienny stan wiąże się również z wieloma ograniczeniami. Najwięcej restrykcji dotyczy oczywiście diety. Nawet produkty, które dotąd były bezpieczne i całkowicie zdrowe, w ciąży mogą stać się zakazane. Jak jest z popularnym oscypkiem?  Czy przyszła mama może sobie pozwolić na odrobinę tego przysmaku, czy też oscypek w ciąży stanowi ogromne zagrożenie dla dziecka?

mloda kobieta w ciazy

Uważaj na listeriozę w trakcie ciąży

Czym dokładnie jest listerioza i w jaki sposób może zagrozić ciąży? Listeriozę powoduje bakteria Listeria Monocytogenes. Znajduje się ona głównie w produktach surowych, odzwierzęcych, które nie zostały poddane obróbce w odpowiednio wysokiej temperaturze. W celu obniżenia ryzyka zachorowania na listeriozę ciężarne powinny wyeliminować z diety produkty, takie jak sushi, łosoś wędzony na zimno, tatar, oraz wiele produktów mlecznych, w tym serów, takich jak tradycyjny oscypek. Choroba jest szczególnie niebezpieczna dla noworodków, dlatego w ciąży należy uważać na to, co jemy.

Prawdziwy oscypek, wytwarzany według tradycyjnych receptur, jest pasteryzowany w temperaturze nieprzekraczającej 70 stopni. Co to oznacza dla ciężarnej? Oscypka należy wyrzucić z menu do momentu pojawienia się malucha na świecie. Podobnie, jak inne produkty odzwierzęce, oscypek w ciąży może zawierać bakterie powodujące listeriozę. Istnieją jednak pewne wyjątki. Oscypek w czasie ciąży jest dozwolony, jeśli został on poddany obróbce w wysokiej temperaturze. Nadal zalecana jest tu jednak ostrożność. Oscypek na ciepło w ciąży powinien być gorący nie tylko z wierzchu, ale też wewnątrz. Pozwoli to zyskać pewność, że w oscypku nie ma już bakterii, która mogłaby wywołać listeriozę.

Jakiego oscypka można zjeść w ciąży?

Nie każdy oscypek jest wytwarzany według tradycyjnych metod. Istnieje wiele serów, które wyglądem i smakiem przypominają popularnego oscypka, jednak powstają w zupełnie inny sposób, z pasteryzowanego mleka. Zanim zdecydujemy się na zakup sera, warto podpytać o metodę jego wytwarzania. Jeśli mamy dostęp do sera ze sprawdzonego i zaufanego źródła, a ponadto pewność, że wytworzono go z mleka poddanego pasteryzacji w wysokiej temperaturze, można zdecydować się na tę słabostkę. W innym wypadku oscypek w ciąży jest bezwzględnie zakazany.

Grillowany oscypek w ciąży

Obróbka termiczna w tym grillowanie minimalizuje ryzyko zakażenia się listeriozą. Oscypek z grilla w ciąży nie jest jednak całkowicie bezpieczny, jeśli nie został on wytworzony z mleka pasteryzowanego. Podczas grillowania zazwyczaj środek sera nie jest tak gorący, jak jego zewnętrzna część, co pozwala sądzić, że bakteria odpowiedzialna za zakażenie listeriozą może nadal być obecna w produkcie. Z przysmakami, takimi, jak grillowany oscypek w ciąży lepiej wstrzymać się do czasu rozwiązania.

Smażony oscypek w ciąży

Kolejnym sprawdzonym sposobem obróbki termicznej oscypków jest smażenie. Ser przygotowany w ten sposób można podawać między innymi w towarzystwie konfitury z żurawiny, co czyni z niego smaczną i wykwintną potrawę. Czy smażony oscypek w ciąży jest jednak dobrym pomysłem, czy niepotrzebnym ryzykiem? Tak, jak w przypadku grillowania, tu również wszystko zależy od rodzaju sera. Ten, wytworzony z mleka pasteryzowanego można zjadać bez żadnych obaw. Oscypek zrobiony według tradycyjnej receptury, nawet po usmażeniu może nie być całkowicie bezpieczny.

Pieczony oscypek w ciąży

Pieczenie jest najbezpieczniejszą metodą, jeśli chodzi o obróbkę oscypka. Wytwarzana podczas pieczenia temperatura jest na tyle duża, że z łatwością dociera również do wnętrza sera, sprawiając, że ryzyko zakażenia listeriozą staje się niemal zerowe, a przy oscypku z mleka pasteryzowanego nie istnieje w ogóle. Pieczony oscypek w ciąży jest więc względnie bezpiecznym produktem.

Zjadłam oscypka w ciąży – co teraz?

Wpadki zdarzają się często, szczególnie na pierwszym etapie ciąży, gdy przyszła mama nie wie jeszcze, co wolno jej jeść, a czego stanowczo unikać. Co robić, gdy nieświadomie jadłam oscypka w ciąży? Przede wszystkim nie panikować, stres to największy wróg ciężarnej. W sytuacji, gdy mamy pewność, że zjedzony przez nas oscypek był wytworzony z mleka niepasteryzowanego, należy uważnie obserwować swój organizm i w przypadku jakichkolwiek niepokojących objawów, natychmiast skonsultować się z lekarzem.

smazone oscypki

Podsumowanie – jeść czy lepiej odpuścić?

Oscypki z mleka pasteryzowanego podczas ciąży są bezpieczne. Wystrzegać należy się jednak tych, wytwarzanych na sposób tradycyjny. Ciąża to zaledwie 9 miesięcy, na taki okres każda przyszła mama, której zależy na zdrowiu dziecka, jest w stanie powstrzymać się od swoich ulubionych potraw. Oscypek w czasie ciąży to jeden z produktów, jakich lepiej unikać.