W zimie dieta opiera się głównie na kiszonkach oraz warzywach mrożonych. Wraz z nadejściem wiosny można rozszerzać swoje menu o tak zwane nowalijki. Jedną z pierwszych jest rzodkiewka. Świeża, chrupka, apetyczna wybornie smakuje między innymi z twarożkiem. Dzięki rzodkiewce na kanapkach robi się kolorowo, wzbogaca ona też smak sałatek. Nie każdy też wie, że do spożycia nadają się również liście rzodkiewki. Da się z nich stworzyć smaczne pesto. Czy wszyscy jednak mogą cieszyć się rzodkiewką? Kto nie powinien jej jeść i czy rzodkiewka w ciąży nie jest przypadkiem odradzana?
Rzodkiewka – właściwości odżywcze
Czym wyróżnia się rzodkiewka spośród innych warzyw? Czy jej właściwości odżywcze dorównują walorom smakowym? W rzodkiewce znaleźć można bardzo wiele witamin i minerałów. Przede wszystkim też jest to warzywo sezonowe, a odżywianie się zgodnie z tym, co przynosi dany miesiąc, jest zalecane przez wielu ekspertów.
Rzodkiewka dostarcza organizmowi sporą dawkę witaminy C, K, kwasu foliowego oraz wapnia. Warzywo ma też w sobie dużo antocyjanów, którym przypisuje się właściwości antynowotworowe. Rzodkiewkę może poprawić zdrowie osób zmagających się z chorobami wątroby. Wszystko, dzięki jej żółciopędnym właściwościom. Królowa nowalijek przy wszystkich swoich właściwościach zdrowotnych ma również bardzo mało kalorii. W 100 gramach jest niecałe 20 kalorii. Dzięki temu rzodkiewką można się zajadać niemal bez ograniczeń, nie martwiąc się jednocześnie o nadmierne tycie. Zawarty w rzodkiewce potas jest z kolei potrzebny osobom chorującym na nadciśnienie.
Rzodkiewka jak większość warzyw jest bardzo zdrowa. Niektóre osoby mają jednak wątpliwości co do tego, czy można spożywać ją podczas ciąży. Wątpliwości spowodowane są lekko pikantnym smakiem rośliny. Czy rzodkiewka w ciąży to coś, co należy ograniczyć?
Czy można jeść rzodkiewkę w ciąży?
Niektóre warzywa i owoce, mimo że są skarbnicami witamin i minerałów, w ciąży należy ograniczać. Zazwyczaj w wyjątkowych sytuacjach, takich jak cukrzyca ciążowa. To właśnie wtedy nie należy sięgać po żywność, która ma wysoki indeks glikemiczny. Przyszłe mamy, uskarżające się na problemy ze zgagą, nie mogą sięgać po produkty podrażniające śluzówkę żołądka. Co z rzodkiewką? Czy warzywo to mogłoby mieć negatywny wpływ na samopoczucie mamy lub rozwój dziecka?
Co, gdy pojawia się ochota na rzodkiewki w ciąży? Jeść, czy lepiej sobie odmówić? Warzywo to może być spożywane przez cały okres trwania ciąży. Warto jadać ją nawet codziennie. Rzodkiewka jest bardzo bogatym źródłem witamin. Roślina pojawia się na sklepowych półkach już wczesną wiosną, w momencie, gdy organizm po zimie potrzebuje prawdziwego zastrzyku energii i witamin. Rzodkiewka wspaniale urozmaica dietę, ma też bardzo mało kalorii, więc dodawanie jej do posiłku sprawia, że jest on bardziej odżywczy i szybciej odczuwamy sytość, nie dostarczając sobie nadmiaru kalorii. Rzodkiewka w ciąży powinna znaleźć się w menu.
Korzyści z jedzenia rzodkiewki w trakcie ciąży
Jakie korzyści może przynieść ciężarnym codzienne jadanie rzodkiewki? Oprócz urozmaicenia diety i dostarczenia witamin? Rzodkiewka jest w stanie między innymi zwiększyć wchłanianie się jodu do organizmu. Jej właściwości wykrztuśne sprawdzą się podczas przeziębień. Przyszłe mamy podczas różnego rodzaju infekcji mają ograniczony wybór środków aptecznych. Warto więc korzystać z naturalnych sposobów leczenia. Rzodkiewka działa również grzybobójczo i antybakteryjnie, dzięki czemu jest w stanie zapobiegać między innymi infekcjom dróg moczowych, które w ciąży są dosyć częstym zjawiskiem.
Już po porodzie u wielu kobiet może wystąpić wzmożone wypadanie włosów. Jest to całkowicie naturalne zjawisko, nie da się mu zapobiec, można jednak lekko zmniejszyć ilość utraconych włosów, dostarczając sobie odpowiednie dawki właściwych składników odżywczych. Pomóc w tym może między innymi rzodkiewka jedzona podczas ciąży.
A co z kiełkami rzodkiewki?
Równie popularne co sama rzodkiewka są jej kiełki. Dostępne niemal przez cały rok, stanowią chrupiący i smaczny dodatek do kanapek i sałatek. Dostarczają one bardzo wiele substancji odżywczych i są polecane przez dietetyków. Jednak, czy kiełki rzodkiewki w ciąży można jeść bez żadnych obaw? Niestety trzeba tu zachować ostrożność. Surowych kiełków rzodkiewki, pochodzących w dodatku z niesprawdzonego źródła. Jeść można kiełki poddane obróbce termicznej. Najlepiej też, by pochodziły one z przydomowej uprawy. Samodzielne wyhodowanie kiełków jest bardzo proste, może się udać nawet bez profesjonalnej kiełkownicy.
Podsumowanie – czy warto jeść rzodkiewkę w ciąży?
Spożywanie rzodkiewki podczas ciąży wiąże się z wieloma korzyściami. Świadoma, przyszła mama, która chce zadbać o swoje zdrowie i rozwój malucha, powinna jadać warzywa i owoce do każdego posiłku. Kiedy pojawia się sezon na nowalijki, jak najbardziej warto po nie sięgać. Rzodkiewka i inne wiosenne warzywa urozmaicają dietę po zimie, dostarczają witamin i innych substancji odżywczych, wspomagających prawidłowy przebieg ciąży.
Lekarz pediatra i mama trójki dzieci. Chętnie dzielę się poradami o wychowaniu dzieci, ciąży i karmieniu piersią. Jestem tutaj, żeby dbać o Wasze pociechy!