Kefir i maślanka w ciąży – czy można je pić? Bezpieczne czy nie?

kobieta w ciazy z kefirem

Maślanka i kefir to napoje o wielu korzystnych właściwościach. Od momentu zajścia w ciążę każda kobieta zastanawia się jednak, czy to, co dotąd służyło jej zdrowiu, może nadal bez ograniczeń spożywać. Czy kefir i maślanka w ciąży są na liście dozwolonych produktów?

Zarówno kefir, jak i maślanka w ciąży budzą niepokój ciężarnych. Produkty te, mimo że uważane są za zdrowe dla organizmu, są jednak wytwarzane w określony sposób. Przyszłe mamy, które zastanawiają się, czy picie kefiru w ciąży jest bezpieczne, obawiają się głównie obecności alkoholu w napoju mlecznym o specyficznym, lekko orzeźwiającym smaku. Jak to naprawdę wygląda?

Czy można pić kefir w ciąży?

Jak wygląda rzeczywistość, jeśli chodzi o kefir w ciąży? Czy naprawdę zawiera on alkohol? Napój wytwarzany domowym sposobem, według tradycyjnych receptur faktycznie może zawierać alkohol w ilości nawet do 2%. Taki kefir należałoby wpisać na listę produktów bezwzględnie zabronionych w diecie ciężarnych kobiet. Warto jednak pamiętać o tym, że kefiry, jakie widzimy na sklepowych półkach, są wytwarzane trochę innymi sposobami niż te tradycyjne. Producent ma ponadto obowiązek nakreślić na etykiecie, czy dany napój zawiera alkohol i czy jest dozwolony dla kobiet ciężarnych. Alkohol w kefirze ze sklepowych półek praktycznie nie występuje, a jeśli już to w ilościach tak małych, że nie są one odczuwalne dla organizmu, a tym samym bezpieczne dla mamy i dziecka. Kefir w ciąży jest nie tylko dozwolony i bezpieczny, ale też według wielu źródeł wręcz wskazany dla przyszłych mam. Jakie korzyści są związane z jego piciem?

Kefir – czy i dlaczego jest korzystny dla ciężarnej

Czy istnieją powody, dla których warto pić kefir w ciąży? Jest ich nawet spora lista! Ten wspaniały, fermentowany napój jest cennym źródłem wielu wartości odżywczych, a jego picie wiąże się z wieloma korzyściami. Kefir na zgagę w ciąży to metoda wykorzystywana już przez nasze babcie. Uciążliwe pieczenie w przełyku to przypadłość, która szczególnie często dotyka kobiet ciężarnych. Kefir, mleko lub maślanka w ciąży mogą przynieść ulgę nawet po kilkunastu minutach. Kefir warto jednak pić również z innych powodów.

  • Kefir zawiera spore ilości wapnia, który jest bardzo potrzebny kobietom ciężarnym. Co więcej, na dostarczający wapnia kefir mogą sobie pozwolić również przyszłe mamy nietolerujące laktozy.
  • Pomaga rozprawić się z problemem wzdęć i zaparć kolejnych dolegliwości, na jakie często uskarżają się ciężarne. Fermentowany napój przyśpiesza pracę jelit, dzięki czemu ułatwia usuwanie nagromadzonych treści i gazów odpowiedzialnych za wzdęcia.
  • Podnosi poziom odporności, dzięki dostarczaniu do jelit dobrych bakterii i drożdży.
  • Dostarcza witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu matki oraz do odpowiedniego rozwoju dziecka.
  • Minimalizuje ryzyko pojawienia się nadciśnienia u przyszłej mamy.
  • Jest kaloryczny, przez co popijanie go w ciągu dnia nie wiąże się z dużym ryzykiem wystąpienia nadwyżki kalorycznej odpowiedzialnej za nadmierne tycie.

Kefir to napój, jaki dla zachowania pełnego zdrowia warto pić nie tylko w ciąży. Osoby, które nie przepadają za smakiem kefiru, mogą na jego bazie przygotowywać apetyczne chłodniki, szczególnie sprawdzające się podczas letnich, upalnych dni. Kefir świetnie sprawdza się także, jako dodatek do ziemniaków.

kobieta w ciazy pije kefir

Kefir a alkohol w ciąży – czy go zawiera?

Co z tym alkoholem? Jakie jego ilości mogą znajdować się w kefirze z marketu? Pochodzący z Kaukazu kefir jest jednym z najstarszych napojów fermentowanych na świecie. Wytwarzany według tradycyjnych, kaukaskich receptur może zawierać nawet do 2% alkoholu. Ile z kolei zawiera ten, który znamy ze sklepowych półek? Napój dostępny w naszym kraju zawiera zaledwie między 0,002 a 0,005% alkoholu. Tak niska zawartość sprawia, że nawet wypicie większej ilości kefiru nie wiąże się z żadnym zagrożeniem dla ciężarnej oraz jej dziecka.

A czy maślanka w ciąży jest dozwolona?

Kolejnym napojem, który może wzbudzać zainteresowanie ciężarnych, jest maślanka. Czy można pić ją w ciąży? Maślanka zaliczana jest do produktów równie zdrowych, co kefir. Nie stanowi też żadnego zagrożenia, a jej spożywanie wiąże się z wieloma korzyściami.

Kefir i maślanka w ciąży – podsumowanie

Wiadomo już, czy można pić kefir w ciąży. Maślanka jest również w pełni dozwolona. Oba te napoje powinny wejść na stałe do menu każdej ciężarnej kobiety. Spożycie kefiru i maślanki zaspokaja zapotrzebowanie na wapń, reguluje pracę jelit oraz wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu odporności. Czy kefir i maślankę mogą spożywać również osoby uczulone na laktozę? Dobrą wiadomością dla przyszłych mam, które cierpią na nietolerancję tego składnika napojów mlecznych, jest to, że kefir i maślanka laktozy nie zawierają. Napoje mleczne poddane fermentacji nie powinny wywołać uciążliwych dolegliwości ze strony układu pokarmowego u kobiet ciężarnych nietolerujących laktozy. Maślanki i kefiry są więc dozwolone, bezpieczne i bardzo zdrowe.