Alkohol w ciąży – czy można go pić? Skutki picia alkoholu w ciąży

kobieta w ciazy odmawia alkoholu

Na większość z ograniczeń dotyczących ciężarnej można spojrzeć z przymrużeniem oka. Wiadomo, że unikać należy kofeiny, ale pewna ilość jest dozwolona.  W ciąży nie powinno się też za często sięgać po czipsy, czy objadać słodyczami, ale drobne grzeszki od czasu do czasu są akceptowalne. Jedynym ograniczeniem, przy którym nie ma żadnych odstępstw, jest alkohol w ciąży. Zarówno alkohol, jak i papierosy należą do używek bezwzględnie zakazanych dla przyszłych mam. Co jeszcze warto wiedzieć, jeśli chodzi o picie alkoholu w ciąży?

Czy w ciąży można pić alkohol?

Alkohol w ciąży jest stanowczo zabroniony. Nie ma żadnych odstępstw od zalecenia dotyczącego utrzymywania abstynencji przez przyszłe mamy. Podczas ciąży nie ma miejsca nawet na jeden symboliczny toast. Nie warto słuchać osób, które bagatelizują picie alkoholu w ciąży, twierdząc, że jeden kieliszek, czy jedna lampka wina, nie zaszkodzą. Nie wiadomo, jaka dawka alkoholu jest bezpieczna dla płodu, dlatego nie należy sięgać po żadną.

Wyjątków nie ma nawet w przypadku nalewek, którym przypisuje się właściwości zdrowotne, takim jak ta z czarnego bzu, czy z mięty. Postęp medycyny jest na tyle duży, że przyszłe mamy nie muszą korzystać z metod niekonwencjonalnych. Podczas ciąży nie należy też sięgać po apteczne środki zawierające alkohol, takie jak amol, czy krople walerianowe. Alkohol w ciąży nie jest bezpieczny pod żadną postacią i warto go unikać, nawet jeśli chodzi o stosowanie zewnętrzne, czyli nacieranie skóry w celu rozgrzania i uśmierzenia bólu, czy w celach kosmetycznych.

Zupełnie inaczej wygląda sytuacja, jeśli picie alkoholu w czasie ciąży jest regularne, a ponadto przyszła mama pije go w dużych ilościach. Takie zachowanie zagraża nie tylko utratą ciąży, ale też wywołaniem nieodwracalnych zmian u płodu. Regularne spożywanie alkoholu w ciąży dotyczy niemal wyłącznie kobiet uzależnionych od tej substancji. Przyszłe mamy, które mają problem z odstawieniem używki, powinny natychmiast sięgnąć po fachową pomoc, w celu zaprzestania picia. Skutki picia alkoholu w ciąży odbiją się głównie na dziecku. Co grozi dzieciom matek, które w ciąży spożywają alkohol?

Przeczytaj również  Tiramisu w ciąży - czy można je jeść? Prosty przepis dla ciężarnych

Alkohol w pierwszych tygodniach ciąży

Spożywanie alkoholu jest niebezpieczne na każdym etapie ciąży. Czym może grozić na samym jej początku? Pierwszy trymestr to moment, kiedy ryzyko utraty ciąży jest największe. Uważać na siebie powinny szczególnie te kobiety, których ciąża jest zagrożona. Każda, nawet najmniejsza ilość alkoholu może zwiększać ryzyko poronienia. Jakie zmiany powoduje alkohol w ciąży u płodu, w pierwszych tygodniach?

  • Pierwszy tydzień ciąży to moment, gdy nie pojawiają się jeszcze niemal żadne jej objawy, zapłodnienia nie wykryją też żadne testy i badania. Spożywanie dużych ilości alkoholu w tym czasie może spowodować zatrzymanie dalszych procesów związanych z zagnieżdżaniem się zarodka.
  • W drugim tygodniu ciąży nadal nie ma znaczących objawów, testy ciążowe na tym etapie nie pokazują jeszcze wiarygodnych wyników. Spożywanie alkoholu na tym etapie może skutkować utratą ciąży.
  • Trzeci tydzień ciąży to czas intensywnego podziału komórek. Zarodek nie jest jeszcze widoczny gołym okiem. U przyszłej mamy może jednak pojawić się pierwszy objaw ciąży, czyli krwawienie implantacyjne. Zazwyczaj jest ono błędnie uznawane za menstruację, co sprawia, że kobieta nadal nieświadoma ciąży nie odstawia alkoholu, ryzykując tym samym zatrzymanie rozwoju zarodka i jego wydalenie z macicy.
  • Od czwartego tygodnia ciąża może być już odczuwalna, ponadto da się ją wykryć badaniami. Na USG widać już zagnieżdżony w macicy zarodek, u kobiety mogą zaś pojawić się typowe dla ciąży dolegliwości. Pierwszy trymestr zaczyna się na dobre, nie spada jednak ryzyko utraty ciąży, dlatego zrezygnować należy nawet z najmniejszych ilości alkoholu.

Co z kobietami, które nie planowały ciąży i nie wiedząc o niej piły alkohol w ciąży, czy mają one powód do niepokoju?

kobieta nie pije alkoholu w ciazy

Nieświadome picie alkoholu w ciąży – co jeśli nie wiedziałaś o dziecku?

Picie alkoholu w ciąży jest czymś nieakceptowalnym, warto jednak pamiętać, że nie wszystkie ciąże są planowane. Nieświadome picie przyszłych mam jest bardzo częstym zjawiskiem, co powinna zrobić kobieta w takiej sytuacji? Alkohol w ciąży jest niebezpieczny na każdym jej etapie. Nie warto jednak popadać w panikę, ponieważ stres również stwarza zagrożenie dla ciąży. W pierwszych czterech tygodniach ciąży spożywanie alkoholu spowoduje jej przerwanie, jeśli jakieś komórki zarodka zostaną uszkodzone, najprawdopodobniej nastąpi ich odnowa. Natychmiastowa zmiana nawyków i odstawienie alkoholu zwiększa szanse na to, że dziecko urodzi się zdrowe.

Przeczytaj również  Samoopalacz i balsam brązujący w ciąży - czy można ich bezpiecznie używać?

Po 4 tygodniu pojawiają się już objawy ciąży, takie jak ustanie menstruacji, wówczas należy wykonać test ciążowy lub badania. Dalsze sięganie po alkohol bez upewnienia się, czy doszło do zapłodnienia, jest nieodpowiedzialne. Piłaś w pierwszych tygodniach ciąży, nie wiedząc o tym? Poinformuj o tym lekarza prowadzącego ciążę, natychmiast odstaw używki, pilnuj diety i dbaj o swój organizm, sen oraz nawodnienie.

Alkohol w ciąży a ryzyko zespołu FASD

Niewiele osób wie, czym jest tajemniczy skrót FASD. Pojęcie zespół FASD oznacza Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych. FASD to skrót od angielskiej nazwy Fetal Alcohol Spectrum Disorder. Zespół ten objawia się głównie zaburzeniami zachowania, opóźnieniem w rozwoju oraz wadami serca, czy innych organów. Ryzyko wystąpienia zespołu FASD jest bardzo duże szczególnie przy regularnym spożywaniu alkoholu, nawet w niewielkich ilościach.

Jak płód reaguje na alkohol? Co się może stać?

To, co spożywa przyszła mama, spożywa również płód. Jeśli kobieta wypije pewną ilość alkoholu płód „wypija” go również. Organizm człowieka dorosłego ma jednak mechanizmy obronne, które pozwalają metabolizować alkohol i usunąć toksyny. Płód niestety nie ma się jak bronić, jego organy nie są jeszcze w pełni wykształcone, alkohol więc będzie przebywał w jego organizmie o wiele dłużej, co może wywołać groźne zmiany, w tym uszkodzenie mózgu. Picie alkoholu w ciąży może prowadzić do zespołu FAS objawiającego się niską masą urodzeniową oraz zniekształceniami w budowie ciała i twarzy. Alkohol to nie tylko piwo, wino, czy mocniejsze trunki. Substancja ta często znajduje się również w posiłkach, zwłaszcza deserach. Czy w takiej postaci można spożywać alkohol w ciąży?

nie pij alkoholu w ciazy

Alkohol w potrawach w ciąży – czy można je jeść?

Miłośnicy wykwintnych dań wiedzą, że odrobina czerwonego lub białego wina może mocno podkręcić smak zupy, sosu lub gulaszu. Podlanie piekącej się karkówki piwem, czy odrobina mocnego alkoholu w marynacie do barbecue to także popularne praktyki. Czy kobieta w ciąży musi rezygnować z takich dań? Tutaj zdania są podzielone. Niektórzy twierdzą, że do potraw dodaje się bardzo małą ilość alkoholu, a ponadto odparowuje on w procesie obróbki termicznej, więc odrobina sosu, do którego dodane zostało wino, nie powinna zaszkodzić. Przeciwnicy tej teorii są z kolei zdania, że alkohol nie wyparowuje całkowicie nawet w wysokich temperaturach. Przyszła mama powinna sama ocenić ryzyko i podejść do sprawy odpowiedzialnie.

Przeczytaj również  Sport w ciąży - jaki wolno uprawiać, a który nie?

Ciasto z alkoholem w ciąży – czy jest bezpieczne?

Picie alkoholu w ciąży bezpieczne nie jest, to wiadomo nie od dziś. Co jednak ze smakowitymi deserami, którym ciężko się oprzeć? Czy ciasto z alkoholem w ciąży jest równie groźne, co kilka łyków wina lub piwa? Odrobina alkoholu do nasączenia biszkoptu nie powinna być niebezpieczna dla płodu, ponieważ substancja odparuje podczas pieczenia. Problem pojawia się przy różnego rodzaju kremach, do których dodawany jest na przykład ajerkoniak. Kremami zazwyczaj przekłada się gotowe już blaty ciasta, nie są one więc poddawane obróbce termicznej, która powodowałaby odparowanie alkoholu, warto więc zachować ostrożność.

Cukierki i czekoladki z alkoholem w ciąży – czy są bezpieczne?

Cukierki z alkoholem w ciąży zjedzone od czasu do czasu w małej ilości nie są zbyt niebezpieczne. W słodyczach dostępnych w sklepach jest bardzo niskie stężenie alkoholu, na wypadek, gdyby sięgnęły po nie dzieci. Czekoladki z alkoholem w ciąży nie są więc całkowicie zabronione, jednak lepiej się przed nimi powstrzymać.