Ocet w ciąży – czy można go używać? Sprawdzamy jabłkowy, balsamiczny, spirytusowy i winny

W ciąży zawsze wzmaga się ochota na najbardziej nietypowe potrawy, w charakterystyczny sposób doprawione. Ocet na naszych kuchennych stołach od zawsze istniał jako skuteczna przyprawa płynna, powstająca w procesie fermentacji owocowej lub alkoholowej. Nie każdy ocet w ciąży będzie jednakowo bezpieczny, a rozróżniamy ich przynajmniej kilka rodzajów. Warto poddać je wszystkie analizie, aby każda przyszła mama mogła poczuć się pewniej w kuchni, opierając swoje wybory na wcześniej zdobytej, fachowej wiedzy. Czy można używać octu w ciąży bez żadnych ograniczeń, czy lepiej przyhamować z jego dodawaniem do wszelkiego rodzaju marynat, sałatek czy innych, gotowych potraw?

Ocet a ciąża – właściwości

Jeśli pytacie już o to, czy można pić ocet w ciąży, trzeba zaznaczyć, że w tym stanie korzystanie z tego rodzaju produktu spożywczego powinno być podyktowane rozsądkiem. Całą sytuację komplikować mogą choroby przewlekłe układu trawiennego. W tej sytuacji korzystanie z octu nie jest polecane, ponieważ objawy chorobowe przybrać mogą nieoczekiwanie na sile.

Czy można pić ocet w ciąży?

Dodawanie octu do ulubionych potraw w ciąży nie jest zabronione. Ważne, aby te ilości były niewielkie lub śladowe. Jeśli chcemy mieć pewność, który gatunek octu będzie dla nas oraz naszego dziecka najbezpieczniejszy, najlepiej będzie skorzystać z porady fachowego lekarza prowadzącego ciążę. Do potraw gotowanych lub smażonych można dodawać ocet bez większych obaw, ponieważ w czasie obróbki termicznej zwyczajnie wyparowuje i jedyną rzeczą, która po nim pozostaje, jest aromat.

butelka octu

Czy ocet może szkodzić ciąży?

Na niektóre gatunki octu koniecznie trzeba uważać, bo pojawiają się w nich składniki niekoniecznie korzystne dla całego rozwoju ciąży. Dlatego bardzo pomocne może się okazać pozyskanie wiedzy na temat stopnia zagrożenia danym rodzajem octu oraz sposobami jego dawkowania. Stosowany ocet w ciąży powinien działać przede wszystkim oczyszczająco, ochronnie i wzmacniająco.

Ocet jabłkowy w ciąży – czy jest bezpieczny?

Ocet ten powstaje w wyniku procesu fermentacji najpopularniejszych polskich owoców, ma przyjemny dla oka, bursztynowy kolor, a w dodatku charakteryzuje się prawdziwym bogactwem witamin oraz związków mineralnych. Znajdziemy w nim m. in.: witaminę E, chroniącą przed rakiem, witaminę C odpowiedzialną za odporność, witaminę A wzmacniającą wzrok, witaminy z grupy B, wspomagające cały układ nerwowy, żelazo, magnez i krzem, czyli cały kompleks pierwiastków, których przyjmowanie w ciąży  jest niezwykle istotne. Przyjmowany ocet jabłkowy w ciąży nie jest bezpieczny tym bardziej, jeśli przyszła mama nie boryka się z chorobami żołądka oraz wątroby. Nie można go przyjmować w nadmiernej ilości, ponieważ znacznie obciąża układ pokarmowy, powodując zgagę i utratę wagi ciała. Na czas ciąży lepiej go odstawić.

Ocet balsamiczny w ciąży – stosować czy unikać?

Okazuje się, że to właśnie ocet balsamiczny w ciąży jest najlepszą alternatywą dla wszystkich rodzajów tego produktu, ale też nie w trybie regularnym. Dodanie kilku kropel raz na jakiś czas do ulubionej sałatki na pewno nikomu nie zaszkodzi. Ocet ten powstaje pod niebem Włoch, z moszczu winogronowego, dzięki czemu zawdzięcza słodko – kwaśny smak. Fermentacja trwa minimum 12 lat. W tego typu occie znajdziemy ogrom magnezu, potasu, wapnia, a także sodu. Wspiera procesy trawienne, zmniejsza ryzyko zachorowań na miażdżycę, a także reguluje poziom cholesterolu. Jeśli kupujemy ocet balsamiczny w ciąży, postarajmy się, aby był wolny od wszelkich domieszek i najwyższej jakości. Czasami, do octu balsamicznego w tańszej wersji dodawany jest karmel. Producenci szczególnie uczulają konsumentów na ten problem.

Ocet spirytusowy w ciąży – dlaczego nie można go pić?

Powstaje na skutek fermentacyjnych procesów spirytusu, można nim doprawić każdy posiłek, do tego posiada silne właściwości konserwujące. Obniża poziom cukru we krwi, a także szkodliwy cholesterol. Kobiety w ciąży powinny się go jednak wystrzegać. Wszystko przez to, że ocet spirytusowy w ciąży może spowodować anemię. Składniki w nim zawarte niszczą erytrocyty, czyli czerwone krwinki krwi. Anemia w ciąży jest bardzo groźna i może doprowadzić do bardzo poważnych powikłań. Nieleczona, spowodować może poronienie. Na czas ciąży także ten typ octu odkładamy na półkę, albo do głębokiej szafki kuchennej.

Ocet winny w ciąży – czy można go używać?

Ten rodzaj octu powstaje z fermentowania winogron jasnych lub ciemnych. Im dłużej jest fermentowany, tym bardziej kwaśny okazuje się w smaku. Jeśli chodzi o skuteczność działania, ten rodzaj octu zaliczamy do bardziej wartościowych, aniżeli ocet spirytusowy. Znajdziemy w nim o wiele szersze spektrum witamin. Skład jest niezwykle silnie bogaty w potas. Ocet winny jest zbawienny dla oczyszczenia naszej wątroby, a także wsparcia całego układu krwionośnego. Pomimo tak wielu pozytywnych właściwości i zalet ocet winny w ciąży jest stanowczo odradzany. Obciąża układ trawienny, prowadząc do zgagi, której nasilenie w okresie spodziewania się dziecka jest dla płodu bardzo niebezpieczne.

Co zamiast octu w ciąży?

Jak widać – większości rodzajów octu w ciąży lepiej unikać. To, że na pewien czas musimy zrezygnować z produktów płynnych powstających pod wpływem silnego procesu fermentacji, wcale nie oznacza, że nasze ulubione potrawy przez 9 najbliższych miesięcy muszą być kompletnie pozbawione smaku i bez wyrazu. Zbawienny okazuje się sok z cytryny, za pomocą którego przygotować możemy każdego rodzaju marynatę lub sos bez najmniejszej szkody dla pracy naszego organizmu oraz rozwijającego się w łonie matki dziecka. Do soku z cytryny dodawać możemy wszelkie ulubione zioła, np. rozmaryn, tymianek, majeranek, kurkumę, jałowiec, cząber, paprykę i wiele, wiele innych. Tak skomponowane mieszanki okażą się udanym środkiem zastępczym na intensywny smak i zapach octu. Jeśli będziemy miały ochotę odpocząć nieco od cytryny – możemy ją zastąpić limonką lub pomarańczą. Na bazie soków z tych owoców można stworzyć wiele interesujących i smacznych sosów typu vinegret. Zastąpiony naturalnym sokiem ocet w ciąży po kilku miesiącach odejdzie w zapomnienie do tego stopnia, że wiele młodych mam prawdopodobnie nie zdecyduje się już na powrót do niego. Jest to wysoce prawdopodobne.

kobieta w ciazy w bialej koszulce

Stosowanie octu w ciąży – podsumowanie

Jeśli wypiłam ocet w ciąży – trudno. Jeśli zrobiłam to nie do końca świadomie, po przeczytaniu tego artykułu mam szansę poszerzyć swoją wiedzę, by po raz drugi nie popełniać tego samego błędu. Jedna łyżeczka octu, rozcieńczona z wodą, raczej nie zaszkodzi nam czy dziecku, ale mając na uwadze wszelkie powyższe porady, warto powstrzymać się przed dalszym przyswajaniem tego rodzaju specyfików. Jest tyle wartościowych suplementów wspierających cały okres rozwoju ciąży, że rezygnacja z octu na kilka miesięcy na przysporzy nam przykrych dolegliwości. Zdrowie dziecka stawiane być powinno w tej sytuacji na pierwszym miejscu. O tym najbardziej powinnyśmy pamiętać jako przyszłe mamy.