Grzyby w ciąży – jakie można jeść, a jakich nie? Sprawdzamy kurki, pieczarki, kanie i inne

kobieta je zupe grzybowa

Większość młodych mam oraz dziewczyny przygotowujące się do macierzyństwa do niedawna myślało, że jedzenie grzybów w ciąży jest niewskazane z uwagi na ciężkostrawny charakter tego rodzaju żywności. Badania, którym zostały poddane najpopularniejsze grzyby na świecie pokazują zgoła coś innego. Warto wziąć to do serca, jeśli zależy nam na tym, aby nasze dziecko już od pierwszych miesięcy istnienia w łonie rozwijało się w pełni prawidłowo. Jedzenie grzybów w czasie ciąży może przynieść wiele korzyści, ale pod pewnymi warunkami. Poznajmy te najważniejsze!

Grzyby a ciąża – właściwości

W grzybach znajduje się cała seria pożytecznych witamin z grupy B, do tego dochodzą jeszcze takie elementy jak tiamina, niacyna oraz pantotenowy. Dzięki nim układ nerwowy u dziecka rozwija się prężnie i prawidłowo, a przez cały okres ciąży zostaje zachowana odpowiednia masa ciała. Jeśli jemy kurki w ciąży – to będzie miało bardzo pozytywny wpływ na skórę naszą i dziecka. W kurkach znajduje się bowiem bardzo dużo karotenu, podobnie jak w marchewce lub papryce. Jednym z najważniejszych składników w grzybach jadalnych każdego rodzaju jest naturalnie żelazo. Eliminuje ono ryzyko anemii oraz przedwczesnego porodu.Czy można jeść grzyby w ciąży?

Tak, jak najbardziej, przy czym należy korzystać jedynie z grzybów, których pochodzenia jesteśmy absolutnie pewne. Jeśli przydrożni sprzedawcy chcą nam sprzedać grzyby, których wygląd wzbudza w nas wątpliwości – lepiej zrezygnować z zamiaru zakupu. Układając jadłospis ciążowy na najbliższe miesiące warto wziąć pod uwagę grzyby z powodu bardzo dużych zasobów selenu. Pierwiastek ten niewątpliwie pomaga wzmocnić odporność, a także usprawnić pracę tarczycy. Jeśli będziemy spożywać grzyby w ciąży, to selen pomoże też usunąć wolne rodniki. Wielu naukowców spiera się dziś o znaczenie białka w grzybach dla rozwoju płodu i zdrowia przyszłych matek. Ten rodzaj białka jest dość nietypowy, bowiem nie możemy go jednoznacznie zaliczyć do grupy białek roślinnych, choć z drugiej strony nie są to też typowe białka zwierzęce. Badania nad tymi zależnościami są stale kontynuowane.

Zdrowe przeciwutleniacze z grzybów wspomagają ciążę

Warto o nich pamiętać. Spożywane grzyby leśne w ciąży przyczynić się mogą do szybkiego wyrównania niedoboru większości witamin, a także związków mineralnych. Grzyby muszą być uznane i sprawdzone jako jadalne. Dyskwalifikuje je jedynie opcja spożycia na surowo – tego się nie robi. Grzyby jadalne przed spożyciem muszą być poddane stosownej obróbce termicznej. Świeże grzyby gotuje się dość długo, nawet dłużej, niż godzinę. Z kolei mrożonym grzybom wystarczy około 45 minut.

Grzyby w ciąży – świeże czy suszone?

Każda opcja się sprawdzi, jeśli grzyby są jadalne i bezpieczne dla naszego zdrowia. Szczególnie polecane są pieczarki w ciąży, również przez to, że należą do grupy najtańszych grzybów. Lekarze twierdzą, że dla ciężarnych najzdrowsze będą grzyby o ciemnym zabarwieniu. Możemy tu wymienić m. in.: crimini, portobello, a także boczniaki. Znajdują się w nich ogromne zasoby potasu, regulującego substancje ciekłe w organizmie. Warto jeść boczniaki w ciąży, ponieważ zawarty w nich kwas foliowy eliminuje ryzyko wad nerwowych u dziecka.  Suszone grzyby wymagają długotrwałego namoczenia, aby wydobyć z nich pełnię smaku i aromatu. Najlepiej przed przyrządzaniem dań na ich bazie pozostawić je w letniej wodzie na przynajmniej 8 – 10 godzin.

kobieta kroi pieczarki

Jakie grzyby można jeść w ciąży?

Jeśli interesuje Was głębiej temat grzyby a ciąża – warto zapoznać się z fachową literaturą na temat parentingu, temat ten w różnych publikacjach poruszany jest regularnie, ponieważ liczne badania nad wpływem grzybów na nasze zdrowie prowadzą często do zaskakujących rezultatów. Wszystkie zwolenniczki kuchni azjatyckiej i orientalnej spieszymy uspokoić, że grzyby mun w ciąży mogą być przyjmowane bez obaw.  Trudno w czasie długiej ciąży odmówić sobie ulubionych potraw z kuchni egzotycznej i bogatej w różne odmienne smaki. Uważajmy jednak, aby te dania były nieco mniej ostre, niż wcześniej. Zbyt ostre potrawy często będą wywoływać zgagę, która dla ciąży jest zawsze wyraźnym znakiem ostrzegawczym, że należy zmienić nawyki żywieniowe. Sprawa wygląda dość podobnie, jeśli chodzi o grzyby marynowane w ciąży. Jeśli marynata jest przygotowana na bazie octu – zalecamy ostrożność. Nic się oczywiście nie stanie, jeśli raz na jakiś czas zjemy grzyby marynowane jako dodatek do obiadu, nie należy jednak robić tego zbyt często.

Najlepsze grzyby do jedzenia w trakcie ciąży

Polacy uwielbiają kanie. Zawsze w okresie wczesnej jesieni jest ich ogromnie dużo w polskich lasach. Przygotowuje się je metodą tradycyjną, podobną do przyrządzania kotletów schabowych. Najsmaczniejsze są kanie obtoczone w mące, jajku i bułce tartej. W takiej postaci powinny trafić na rozgrzaną patelnię z masłem lub olejem. Decydując się na kanie w ciąży, trzeba pamiętać, że wiele grzybów trujących wyglądem może bardzo je przypominać, dlatego podczas spacerów po lesie i grzybobrań koniecznie trzeba do nieznanych gatunków grzybów podchodzić z ostrożnością, najlepiej mając przy sobie znawcę tematu zbierania grzybów, który rozwieje wszelkie wątpliwości.

kobieta w ciazy w niebieskiej sukience

Grzyby w ciąży – w jakiej formie?

Z racji faktu, że grzyby są ciężkostrawne, trzeba zadbać o odpowiednią ich obróbkę. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść smażone grzyby w ciąży. Istotne jest jednak, aby przed smażeniem poddać je jeszcze gotowaniu, będą szybciej i łatwiej przyswajalne. Koniecznie należy dodawać do grzybów wszystkie przyprawy ułatwiające pracę układu pokarmowego. Przyda się więc tymianek, rozmaryn, kminek, cząber oraz jałowiec. Wszelkie zasmażki, zbyt dużo cebuli oraz zawiesiste sosy na bazie śmietany nie są wskazane, bo przez nie danie grzybowe stanie się jeszcze bardziej kaloryczne. Najlżejsze będą po prostu grzyby uduszone na patelni. W tym procesie wytwarzają własny sos, który wystarczy jedynie doprawić solą, pieprzem oraz ulubionym zestawem przypraw. Pyszna zupa grzybowa w ciąży to specjał, który warto robić nie tylko na Wigilię i święta Bożego Narodzenia. Zupy kremy na bazie grzybów, z dużą ilością świeżych warzyw to prawdziwa bomba witaminowa i energetyczna na czas jesieni i zimy. Do zupy grzybowej polecamy dodawać zieleń w postaci świeżego jarmużu lub szpinaku. Odradza się łączyć grzyby z innymi produktami ciężkimi do trawienia. Na talerzu obok grzybów nie powinny lądować np. rośliny z rodziny strączkowych. Lepiej postawić już na ziemniaki, kaszę, albo ryż. Plus oczywiście bukiet zdrowych surówek.

Grzyby w ciąży – podsumowanie

Chyba żadna z nas nie lubi nadmiernie ograniczać swojej diety. Mamy nadzieję, że informacje zawarte powyżej na dobre odczarują grzyby w oczach wszystkich przyszłych mam. Są to specjały smaczne, zdrowe, w formie jadalnej absolutnie bezpieczne, choć poza okresem świątecznym, raczej średnio doceniane. Już po porodzie warto na dłużej zaprzyjaźnić się z grzybami, ponieważ bez względu na dalszy rozwój macierzyństwa będą mogły w dalszym ciągu dostarczać naszemu organizmowi wszystko to, co jest dla niego pod kątem naturalnego składu chemicznego najbardziej wartościowe.