Ostre przyprawy są popularne na całym świecie, chętnie korzystają z nich kuchnie dalekiego wschodu, w tym chińska oraz indyjska. Pikantne potrawy chętnie przygotowują również meksykanie. Ostre dodatki do potraw jeść można zarówno na świeżo, jak i w formie sproszkowanych przypraw. Udowodniono już, że spożywanie pikantnych potraw pozytywnie wpływa na samopoczucie, niektóre z nich mają także właściwości zdrowotne. Ostre jedzenie w ciąży budzi jednak wiele kontrowersji. Niektóre przyszłe mamy nie wiedzą, czy w stanie odmiennym nadal mogą się delektować ulubionymi daniami, czy też konieczne jest ich odstawienie aż do porodu lub też zakończenia karmienia piersią.
Czy w ogóle można jeść ostre potrawy w ciąży?
Ostre jedzenie niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Jednym z najwartościowszych pikantnych pokarmów są pod tym względem papryczki chili. Zawierają one kapsaicynę, która bardzo pozytywnie wpływa na organizm, przeciwdziałając stanom zapalnym oraz szybkiemu starzeniu. Pikantnym smakiem charakteryzuje się również imbir, czosnek, cebula, pieprz kajeński oraz chrzan. Każda z wymienionych przypraw cechuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Pikantne przyprawy działają rozgrzewająco, pomagają w walce z przeziębieniami i dostarczają wielu witamin. Nieoceniony jest również wpływ ostrego jedzenia na samopoczucie, wyrzut dopaminy i endorfin po pikantnym posiłku powoduje natychmiastową poprawę humoru. Mimo udowodnionych właściwości zdrowotnych pikantnych potraw wciąż budzą one wątpliwości, jeśli chodzi o spożywanie ich w stanie odmiennym. Czy pikantne jedzenie w ciąży może w jakiś sposób zaszkodzić dziecku lub zaostrzyć ciążowe dolegliwości?
Ostre potrawy w ciąży nie mają negatywnego wpływu na jej przebieg, nie mogą też zaszkodzić dziecku. Zaleca się jednak, by przyszłe mamy zachowywały umiar przy jadaniu pikantnych posiłków w czasie ciąży, ponieważ w nadmiarze mogą one spowodować między innymi zgagę lub inne problemy trawienne. Całkowita rezygnacja z pikantnych dań nie jest jednak konieczna, poza wyjątkowymi przypadkami. W jaki sposób przyprawy, takie jak chili w ciąży mogą wpłynąć na zdrowie matki i dziecka?
Ostre jedzenie w ciąży – wpływ na matkę i płód
Spożywanie pikantnych potraw w ciąży ma duży wpływ na organizm, jednak jest to wpływ pozytywny. Ostre przyprawy są świetnym uzupełnieniem codziennej diety, dostarczają one też witamin, minerałów i innych substancji potrzebnych do zachowania zdrowia. Włączenie do codziennego menu umiarkowanych ilości przypraw takich, jak czosnek, cebula, imbir, czy pieprz w ciąży nie powinno w żaden sposób zaszkodzić. Spożywać je warto szczególnie w sezonie jesienno – zimowym, gdyż powinny chronić przed przeziębieniami, poprzez podnoszenie poziomu odporności. Cebula i czosnek są też uważane za naturalne antybiotyki i chętnie wykorzystuje się do tworzenia różnego rodzaju domowych środków na przeziębienie i grypę.
Ostre potrawy w ciąży nie mają złego wpływu na maluszka. Żywność spożywana przez kobietę trafia do jej układu pokarmowego, nie zahaczając o układ rozrodczy. Jedyny wpływ na rozwój płodu pikantnych potraw jest taki, że poprawiając zdrowie kobiety, zapewniają maluchowi przyjazne środowisko do rozwoju. Pikantne przyprawy nie pozostają bez wpływu również na sylwetkę, pomagają one w utrzymaniu prawidłowej wagi. Dzięki temu pomagają też ciężarnym w pozbyciu się jednej z najbardziej uciążliwych dolegliwości związanych ze stanem odmiennym, czyli zaparć. Większość ostrego jedzenia przyśpiesza perystaltykę jelit, ułatwiając usunięcie zalegających treści. Jedzenie pikantnych potraw wiąże się z samymi zaletami zarówno, jeśli chodzi o zdrowie fizyczne, jak i samopoczucie. U ciężarnych zdziwienie może budzić nagła chęć na jedzenie ostrych posiłków, w sytuacji, gdy przed ciążą nie miały takich zachcianek. O czym może świadczyć ochota na ostre jedzenie w ciąży, czy daje ona jakieś informacje związane z płcią malucha?
Ochota na ostre potrawy a płeć dziecka – czy ma jakieś znaczenie?
Płeć dziecka można poznać dopiero na pewnym etapie ciąży, jednak większość rodziców od samego początku zastanawia się, czy na świat przyjdzie chłopiec, czy dziewczynka. Ciekawość ta prowadzi do różnego rodzaju domysłów i kierowania się wieloma przesądami. Większość ludowych mądrości, których zadaniem jest odgadnięcie płci dziecka, nie ma żadnego pokrycia w rzeczywistości, a jedynie wprowadza młodych rodziców w błąd. Zasady rozpoznawania płci malucha często wiążą się z zachciankami ciążowymi kobiety. Zachcianki, takie jak pikantne jedzenie w ciąży nie dają żadnej informacji o płci malucha. Ochota na poszczególne produkty zazwyczaj jest informacją od organizmu, że brakuje mu substancji odżywczych, których może mu dostarczyć dana żywność. Nadmierny apetyt z kolei jest zazwyczaj sygnałem, że dostarczamy organizmowi zbyt małej ilości kalorii, dużo poniżej zapotrzebowania. Chęć na pikantne jedzenie u ciężarnych nie daje wskazówki co do płci malucha.
Możliwe skutki uboczne jedzenia ostrych potraw przez ciężarne
Nie zawsze jadanie ostrych potraw w ciąży jest wskazane. Czasami przyszłe mamy muszą znacznie ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z pikantnych przypraw. Odstawienie tego typu jedzenia wskazane jest szczególnie przy problemach z żołądkiem. Ostre przyprawy mogą drażnić delikatną śluzówkę żołądka, nasilając dolegliwości bólowe. Przy chorobie wrzodowej, czy refluksie żołądka i przełyku również zalecana jest rezygnacja z pikantnej żywności. Kolejnym przeciwwskazaniem do jadania ostrych posiłków są choroby trzustki. Nasilone wydzielanie żółci pod wpływem pikantnego jedzenia może doprowadzić do jej zapalenia. Problemy z jelitami, częste rozwolnienia i luźne stolce również świadczą o tym, że organizm źle reaguje na ostre posiłki.
Kobiety w ciąży często zmagają się również ze zgagą. Niestety w tym przypadku również należy zrezygnować z jedzenia pikantnych potraw, gdyż mogą one znacznie zaostrzyć dolegliwości związane ze zgagą. Nawet imbir, który ma działanie przeciwwymiotne, przez co jest często polecany ciężarnym, może powodować zgagę.
Ostre potrawy zakazane w ciąży
Ostre potrawy nie są zakazane podczas ciąży. Przyszłe mamy unikać powinny jedynie surowych produktów pochodzenia zwierzęcego, gdyż mogą one spowodować choroby zagrażające płodowi. Jeśli nie ma wyraźnych przeciwwskazań do rezygnacji z ostrego jedzenia, to można się nim delektować, zachowując jednak umiar. W przypadku zauważenia negatywnych reakcji ze strony organizmu należy natychmiast zrezygnować z ostrego jedzenia.
Lubisz ostre jedzenie? Alternatywy w ciąży
Pikantne jedzenie uwielbiamy za intensywne doznania smakowe. Co robić w sytuacji, gdy z przyczyn zdrowotnych konieczna jest rezygnacja z ostrych potraw? Warto wówczas sięgnąć po mocno przyprawione jedzenie. Włączenie do swojej kuchni rozmaitych ziół sprawi, że potrawy nie będą mdłe, a ich smak stanie się mocno intensywny. W przypadku silnej chęci na pikantne jedzenie można sięgnąć też po słone przekąski, takie jak chipsy lub orzeszki, jednak zachowując umiar.
Lekarz pediatra i mama trójki dzieci. Chętnie dzielę się poradami o wychowaniu dzieci, ciąży i karmieniu piersią. Jestem tutaj, żeby dbać o Wasze pociechy!