Cytrusy w ciąży – czy można jeść? Sprawdzamy pomarańcze, grejpfruty i mandarynki

kobieta trzyma cytrusy w rekach

Cytrusy w ciąży powodują alergie u dzieci? Sprawdź, czy zjadanie owoców cytrusowych w ciąży jest bezpieczne! Ciąża to bardzo piękny okres spokoju, oczekiwania i rozpieszczania się ponad miarę. Niestety stan ten wiąże się również z wieloma wyrzeczeniami. Przyszłej mamie nie wolno nawet spojrzeć na ulubione wino, kawę należy ograniczyć do minimum, a sushi, czy tatar są zdecydowanie na pierwszym miejscu listy produktów zakazanych w ciąży. Co z owocami cytrusowymi? Czy pogłoski o tym, że cytrusy w ciąży są winne późniejszym alergiom u dzieci, są prawdziwe? Czy przyszła mama powinna odstawić na dziewięć miesięcy pomarańcze, grejpfruty i ananasy?

Dlaczego nie można jeść zbyt dużo cytrusów w ciąży?

Stwierdzenie, że cytrusy powodują u dzieci alergie, jest szkodliwym mitem, z którym należy walczyć. Według dietetyków nie ma żadnej zależności między jedzeniem cytrusów przez matkę a alergiami u już narodzonego dziecka. Owoce cytrusowe to źródło wielu witamin, które są bardzo potrzebne ciężarnej. Przyszła mama powinna odżywiać się zdrowo oraz stawiać na urozmaiconą dietę, w której, jak najbardziej jest miejsce na cytrusy, jednak w ograniczonej ilości. Dlaczego?

Jedzenie cytrusów w ciąży jest dozwolone, jednak wskazany jest umiar. Powód tego jest bardzo prosty. Owoce cytrusowe zawierają dużą ilość kwasów organicznych, co może mieć silny wpływ na zaostrzenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ciężarne, które coraz częściej uskarżają się na silne pieczenie w przełyku, niestety powinny zrezygnować z cytrusów całkowicie. Jeśli przyszłej mamie nie dokucza zgaga, może spokojnie jadać owoce cytrusowe.

Przeczytaj również  Kefir i maślanka w ciąży - czy można je pić? Bezpieczne czy nie?

Warto też pamiętać, że skórki cytrusów są pokryte środkami chroniącymi przed psuciem. Mimo że cytrusy przed jedzeniem obieramy i tak warto dokładnie je umyć, by zminimalizować ryzyko przedostania się szkodliwej chemii do organizmu.

Uczulenie na cytrusy w ciąży

Nie tylko zgaga jest powodem do całkowitej rezygnacji z cytrusów. Kolejną przyczyną jest uczulenie na cytrusy w ciąży. Według lekarzy jednak alergia na owoce cytrusowe nie pojawia się wraz z zajściem w ciążę. Nietolerancja pewnych pokarmów towarzyszy człowiekowi od najmłodszych lat. Ciąża może jedynie nasilić objawy uczulenia na cytrusy.

Jedzenie cytrusów a ciąża – które można, a których lepiej unikać?

Czy istnieją cytrusy mniej lub bardziej bezpieczne dla ciężarnych? Według dietetyków w rozsądnych ilościach dozwolone są niemal wszystkie rodzaje owoców cytrusowych. Jeśli nie występują przeciwwskazania w postaci uczulenia lub uciążliwej zgagi, przyszła mama może z powiedzeniem zajadać pomarańcze, pomelo, czy grejpfruty oraz pić wodę z cytryną. Spożywanie cytrusów jest nie tylko dozwolone, ale wręcz wskazane, ponieważ są one źródłem witamin i minerałów tak potrzebnych nie tylko mamie, ale też rozwijającemu się maluchowi. Ochota na cytrusy w ciąży jest całkowicie zrozumiała. Może być po prostu sygnałem ze strony organizmu, że potrzebuje on witamin.

Jedynym z owoców cytrusowych, jakiemu warto przyjrzeć się krytycznym okiem, jest ananas. Zawiera on bowiem bromelinę, której nie zaleca się spożywać w ciąży. Oczywiście nie oznacza to całkowitej rezygnacji ze smakowitego owocu. Wysoki poziom bromeliny w organizmie pojawiłby się, gdyby ciężarna zjadła kilka ananasów naraz, co jest raczej niemożliwe.

Ze słów dietetyków i dostępnych w sieci źródeł można wywnioskować, że nie ma lepszych i gorszych owoców cytrusowych dla ciężarnych. Brak przeciwwskazań, takich jak uczulenie, czy zgaga sprawia, że cytrusy w czasie ciąży są bezpieczne i dozwolone.

Przeczytaj również  Aloes w ciąży - czy można go pić? Może być groźny!

cytrusy

 

Jedzenie pomarańczy w ciąży

Pomarańcze to jedne z najpopularniejszych w naszym kraju owoców cytrusowych. Sięga się po nie chętnie, ponieważ miło orzeźwiają i są w stanie zaspokoić apetyt na słodycze. Pomarańcze to jednak coś więcej niż smaczna przekąska. To przede wszystkim bogate źródło wielu witamin, w tym witaminy C, odpowiedzialnej za odporność organizmu. Pomarańcze w ciąży mogą pomóc również uporać się z dokuczliwymi zaparciami, które są częstą dolegliwością u ciężarnych. Owoce te zawierają również całkiem sporo błonnika, będącego dla jelit czymś w rodzaju miotełki. Błonnik przyśpiesza perystaltykę jelit i ułatwia wydalanie nagromadzonych treści.

Jedzenie grejpfrutów w ciąży

Jakie korzyści mogą przynieść grejpfruty w ciąży? Owoce te są mniej popularne od pomarańczy, ale nie ustępują im w niczym, jeśli chodzi o właściwości zdrowotne! Grejpfruty dostarczają organizmowi witaminy C, ponadto regulują ciśnienie i są w stanie obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie. Grejpfruty są również szczególnie polecane ciężarnym, wszystko ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, który powinien znaleźć się obowiązkowo w diecie każdej przyszłej mamy. Kwas foliowy, czyli witamina B9 jest czymś niezbędnym do prawidłowego rozwoju płodu. O grejpfrutach można powiedzieć jeszcze wiele dobrego. Pomagają one przyszłym mamom zminimalizować ryzyko wystąpienia anemii ciążowej lub pozbyć się jej, gdy już się pojawi.

Jedzenie mandarynek w ciąży

Mandarynki w ciąży są mile widziane w menu. Te małe, soczyste owoce dostarczają sporo magnezu, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Mandarynki zawierają również słuszną ilość przeciwutleniaczy, dzięki którym organizm wolniej się starzeje.

Jedzenie cytryn w ciąży

Cytryna jest pełna mikro i makroelementów oraz innych związków organicznych, których obecność w organizmie jest bardzo wskazana. Ciężko jest spożywać cytryny w ciąży w czystej postaci, ale wyciśnięty z nich sok warto dodawać do wody lub herbaty.

Przeczytaj również  Granat w ciąży - czy można go bezpiecznie jeść?

Cytrusy w ciąży a płeć dziecka – czy mają związek?

Kolejnym z mitów, jakie przez lata narosły wobec owoców cytrusowych, jest ich wpływ na płeć dziecka. Sposób odżywiania się nie jest w stanie określić płci rozwijającego się płodu. Tego typu teorie są niemądre i warto z nimi walczyć. Istnieją też pogłoski, że ochota na kwaśne produkty oznacza, że przyszła mama spodziewa się chłopca, a zwiększona chęć na słodkie zwiastuje przyjście na świat dziewczynki. To też oczywiście nie ma potwierdzenia w żadnych badaniach.