Kebab w ciąży – czy można go bezpiecznie jeść?

kebab w bulce

Tradycyjne danie kuchni tureckiej, jakim jest kebab, szybko stało się jednym z najpopularniejszych fast foodów w naszym kraju. Apetyczne, ścinane mięso, miks świeżych warzyw i sosy pełne smaku to cały sekret popularności tej potrawy. Kebab przyrządzany według tradycyjnych receptur składa się z mięsa baraniego, jednak aktualnie powstało wiele uproszczonych wersji z mięsem z wołowiny lub kurczaka. Z racji tego, że danie to składa się w dużym stopniu ze świeżych warzyw, wydaje się całkiem zdrowe, nadal jednak jest to fast food i ma sporo wad. Wiele przyszłych mam zastanawia się też, czy kebab w ciąży nie zaszkodzi w jakiś sposób maluszkowi. Czy tradycyjna, turecka potrawa jest bezpieczna dla ciężarnej i rozwijającego się płodu?

Czy w ciąży można jeść kebaba?

Dietetycy zalecają ciężarnym, by unikały fast foodów, ponieważ dania tego typu nie zawierają zbyt wiele wartości odżywczych, dostarczają za to pustych kalorii, tłuszczu i soli. Kebab jednak różni się od popularnych dań typu fast food sporą ilością warzyw, czy w takim razie ciężarne mogą zajadać się kebabami bez ograniczeń? Co z sosami i mięsem użytym do przygotowania potrawy czy są one bezpieczne dla ciężarnych i czy kebab w ciąży na pewno nie zaszkodzi dziecku?

Istnieją różne wersje kebabów. Najpopularniejsza jest zdecydowanie ta w tortilli, oprócz niej wyróżniamy także kebab w naleśniku, w cieście arabskim lub podany na talerzu w towarzystwie frytek i surówek. Każdy kebab w ciąży jest dozwolony. Zarówno sosy, jak i mięso nie stwarzają zagrożenia dla płodu. Wyjątkiem są sosy bardzo ostre, tutaj sytuacja wygląda nieco inaczej. Jeśli chodzi o mięso, to jest ono poddane obróbce termicznej w bardzo wysokich temperaturach, więc wszelkie ryzyko zakażenia bakteriami, które mogłyby być niebezpieczne dla maluszka.

Fast food ten można jeść niezależnie od tego, na jakim etapie ciąży się znajdujemy. Zarówno kebab w 3 trymestrze ciąży, jak i na samym jej początku nie stwarza zagrożenia dla matki i dziecka.

kobieta w ciazy w bialej koszuli

Kebab w ciąży – czy ma jakieś właściwości zdrowotne?

Kebab różni się nieco od innych, popularnych fast foodów. Przede wszystkim nie jest on źródłem wyłącznie pustych kalorii, niezdrowego tłuszczu, soli i sztucznych polepszaczy smaku. Kebab może zawierać całkiem sporo wartości odżywczych, potrzebnych kobietom w ciąży, zwłaszcza, jeśli pochodzi on z dobrego źródła. Jeśli kebab wykonany jest z wysokiej jakości mięsa oraz sosów, a dodatkowo zawiera w sobie dużą ilość świeżych warzyw, to przyszła mama może sobie na niego pozwalać częściej niż na inne fast foody! Jakie właściwości ma kebab w ciąży?

Kebab to jeden z nielicznych fast foodów, na który dietetycy przymykają oko. Danie to zawierać może całkiem spore ilości białka oraz żelaza, surówki dostarczają zaś różnego rodzaju witamin. W przypadku, kebaba w chlebie może dojść także błonnik usprawniający procesy trawienne. Nawet sosy mogą mieć całkiem sporo wartości odżywczych, jeżeli wykonywane są na miejscu w restauracji, z wysokiej jakości produktów, np. jogurtu naturalnego. Niestety wszystko zależy od lokalu, w jakim przyszła mama się stołuje. Niektóre bary i restauracje idą na łatwiznę, korzystając z gotowych sosów i kiepskiej jakości mięsa. W przypadku takiego kebaba ilość wartości odżywczych jest znikoma, a wysoka kaloryczność zdecydowanie powinna odstraszać przyszłe mamy.

Czy ostry sos może zaszkodzić ciężarnej?

Ostre potrawy wzbudzają spore wątpliwości u przyszłych mam. Tymczasem kobiety, które nie mają problemów z żołądkiem, nie doświadczają zgagi oraz innych problemów trawiennych, mogą bez obaw sięgać po kebaby z ostrym sosem.

Kebab a ciąża – jeść go czy nie?

Kobiety ciężarne mogą sięgać po fast foody. Nawet w zdrowej diecie jest miejsce na drobne grzeszki, w dzisiejszych czasach utrzymanie całkowicie „czystej” miski jest praktycznie niemożliwe. Kebab w ciąży jest jak najbardziej dozwolony, warto jednak sięgać po dania z lokali, w których dba się o jakość produktów, warto też pokusić się o samodzielne wykonanie fast foodu.