Częste spożywanie ryb jest zalecane przez lekarzy i dietetyków. Osoby promujące zdrowe odżywianie wiedzą, że ryby są ważnym elementem diety, o wiele bardziej wartościowym niż mięso. Nie wszystkie ryby są jednak bezpieczne dla kobiet w ciąży. Nie chodzi tylko o stopień skażenia rtęcią, czy zanieczyszczenia pochodzące z wód. Chodzi przede wszystkim o ryby wędzone w ciąży. Nie wszystkie są dla ciężarnych, a przede wszystkim dla rozwijającego się płodu bezpieczne. Jakie ryby jeść, jakich unikać i dlaczego warto często je jadać?
Ryby wędzone w ciąży – czy są bezpieczne?
Obawa o to, czy ryby wędzone w ciąży są bezpieczne, jest całkowicie uzasadniona. W rybach, mięsie, czy produktach pochodzenia zwierzęcego mogą bytować bakterie wywołujące choroby lub zatrucia pokarmowe. Jedną z takich bakterii jest listeria prowadząca do listeriozy, która objawami przypomina grypę, a w ciąży jest szczególnie niebezpieczna. Przyszłe mamy powinny też uważać na jakiekolwiek produkty spożywcze, które mogą wywołać zatrucia. Biegunka, gorączka i wymioty, czyli objawy typowe dla zatruć mogą prowadzić do przedwczesnego porodu lub na wczesnym etapie ciąży do poronienia.
Czy w takim razie ryba wędzona w ciąży jest dla ciężarnej zakazana? Nie do końca, ponieważ ryzyko zachorowania na listeriozę można zminimalizować lub całkowicie wykluczyć. Wystarczy sięgać po odpowiednie produkty. Ryby wędzone na gorąco są pod tym względem bezpieczne, ponieważ bakteria odpowiedzialna za listeriozę ginie w wysokich temperaturach. Na czas ciąży należy odpuścić sobie wszelkie ryby wędzone na zimno. Wprawdzie ryzyko zakażenia nie jest duże, jednak bezpieczeństwo dziecka jest najważniejsze.
Jakie właściwości zdrowotne mają ryby dla ciężarnych
Przyszła mama powinna dostarczać organizmowi wszystkiego, co jest mu niezbędne do zachowania pełnego zdrowia. Dzięki temu maluszek będzie rozwijał się prawidłowo. Ważnym elementem zbilansowanej diety są ryby wędzone w ciąży. Ceni się je przede wszystkim dlatego, że są łatwo dostępne i już gotowe do spożycia. Ryba wędzona w ciąży dostarcza sporych ilości białka oraz kwasów tłuszczowych nienasyconych.
W przeciwieństwie do mięsa wieprzowego, czy drobiowego, ryby wędzone w ciąży dostarczają też spore ilości witamin i pierwiastków, dzięki czemu są dla ciężarnej prawdziwie odżywczym produktem. Jakie witaminy znajdują się w rybach?
- Witamina A – utrzymuje wzrok w dobrej firmie, ma dobry wpływ na stan skóry.
- Witamina B3 – reguluje gospodarkę hormonalną, wzmacnia cały organizm.
- Witamina B6 – ma dobry wpływ na pracę serca, pomaga przy nadciśnieniu.
- Witamina B12 – reguluje metabolizm i poprawia przemianę materii, przez co zapobiega nadmiernemu tyciu.
- Witamina D – chroni przed osteoporozą, pomaga utrzymać organizm w dobrej formie.
- Selen – neutralizuje wolne rodniki, ponadto podnosi poziom odporności.
Ryba wędzona w ciąży powinna być jadana jak najczęściej ze względu na dużą ilość witamin i pierwiastków. Niektóre gatunki ryb podczas ciąży lepiej jednak ograniczyć. Jakie ryby są zalecane, a jakich unikać w stanie odmiennym?
Jakie ryby wędzone można jeść w ciąży?
Najlepsza ryba wędzona w ciąży to taka, która nie jest zbytnio skażona metalami ciężkimi. Dietetycy zalecają sięganie po gatunki, takie jak:
- Łosoś – jedna z najzdrowszych i najczęściej polecanych ryb, można go jeść w ciąży, ale tylko jeśli jest wędzony na gorąco.
- Pstrąg – ryba słodkowodna, polecana przez dietetyków, warto jadać go nawet 2 razy w tygodniu.
- Śledzie – wędzone śledzie nalezą do ryb bezpiecznych dla ciężarnych, uważać jednak należy na te, które są bardzo słone, ponieważ nadmiar soli w diecie przyszłej mamy może przyczyniać się do powstawania obrzęków.
Ryby wędzone w ciąży warto jadać 2-3 razy w tygodniu, nie należy robić tego zbyt często, by dieta nie stała się zbyt monotonna. Menu ciężarnej powinno być urozmaicone.
Jakich ryb wędzonych UNIKAĆ w ciąży?
Nie każda ryba wędzona w ciąży jest zdrowa dla matki i dziecka. Niektóre są w większym stopniu niż inne skażone metalami ciężkimi, jakie gatunki ryb lepiej w ciąży odstawić?
- Szprot wędzony – najlepiej ograniczyć go do minimum ze względu na dioksyny.
- Makrela królewska – w ciąży zalecane jest unikanie dużych ryb drapieżnych.
- Wszelkie ryby wędzone na zimno – wędzenie w niskich temperaturach nie gwarantuje, że wszystkie bakterie odpowiedzialne za wywoływanie chorób niebezpiecznych dla ciężarnych znikają.
Zrezygnowanie z tych ryb pozwala uniknąć zagrożeń związanych z metalami ciężkimi, czy chorobami, takimi jak listerioza.
Chcesz unikać ryb wędzonych? Sprawdź czym je zastąpić!
Kobiety na diecie wegańskiej nie muszą łamać swoich zasad, ponieważ ryba wędzona w ciąży może być zastąpiona przez inny, równie wartościowy posiłek. Do swojego menu wprowadzić można między innymi glony i algi. Warto skorzystać też z możliwości, jakie daje tofu. Z roślinnych zamienników doskonale sprawdza się również bakłażan, czy seler. Dbając o to, by dieta była urozmaicona i oparta na wartościowych produktach, nie narazimy się na groźne dla zdrowia niedobory, nawet jeśli zrezygnujemy z ryb.
Lekarz pediatra i mama trójki dzieci. Chętnie dzielę się poradami o wychowaniu dzieci, ciąży i karmieniu piersią. Jestem tutaj, żeby dbać o Wasze pociechy!