Szpinak w ciąży – czy można go jeść? Bezpieczny czy nie?

kobieta ze szpinakiem

Zielone warzywa uważane są za jedne z najzdrowszych. Wśród nich bardzo popularny jest szpinak. Jada się go zarówno w formie świeżej, jak i mrożonej. Szpinak pasuje do różnych dodatków, jajek, pomidorów, koziego sera, dzięki temu na jego bazie można tworzyć rozmaite sosy i sałatki. Mrożone warzywo podduszone na maśle warto też wykorzystać, jako dodatek do obiadu. Szpinak jeść należy, ponieważ ma on bardzo wiele wartości odżywczych. Niektóre przyszłe mamy, mają jednak wątpliwości co do tego, czy szpinak w ciąży również jest taki zdrowy. Co o tym sądzą eksperci?

Szpinak – właściwości odżywcze

Dlaczego szpinak uważany jest za jedno z najzdrowszych warzyw? Głównie dlatego, że cechuje się on bardzo wysoką ilością składników odżywczych. Dbająca o odporność witamina A, wpływająca na krzepliwość krwi witamina K oraz E zwana witaminą młodości to nie wszystko. Szpinak zawiera też całkiem sporo luteiny i beta – karotenu, mających pozytywny wpływ na wzrok. Co jeszcze kryją w sobie zielone listki? Szpinak to prawdziwe zbawienie dla każdego, kto chce schudnąć lub zadbać o utrzymanie prawidłowej wagi. Warzywo ma bardzo mało kalorii, zawiera za to błonnik, wspomagający pracę jelit i przyśpieszający trawienie.

W ramach ciekawostek warto jednak wiedzieć, że mimo tych wszystkich wartości odżywczych, szpinak nie jest już uważany za bogate źródło żelaza. Przed laty tak sądzono, jednak późniejsze badania wykazały, że szpinak zawiera głównie żelazo niehemowe, które ludzki organizm niezbyt chętnie przyswaja. Zamiast żelaza szpinak dostarcza za to sporo kwasu foliowego.

Przeczytaj również  Kardamon w ciąży - czy można go jeść? Korzyści i przeciwwskazania

Czy można jeść szpinak w ciąży?

Zielone warzywa są w diecie przyszłej mamy bardzo potrzebne. Jednak czy na jej talerzu może gościć także szpinak? Co na ten temat sądzą eksperci i czy można jeść szpinak w ciąży? Według ekspertów warto wprowadzić szpinak do swojej diety podczas ciąży. Warzywo pomaga odpowiednio odżywić i nawitaminować organizm. Zawiera przy tym niewiele kalorii i nie sprzyja tyciu. Łatwo jest przemycić szpinak do swojego menu. Wystarczy dodawać go do warzywno – owocowych koktajli. Jadanie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie jest podstawą właściwej diety. Osoby, którym ciężko jest wyobrazić sobie zjedzenie takiej ilości roślin, mogą zastosować sprytne triki. Takie jak koktajle ze szpinakiem w ciąży, czy zupy – krem. Szpinak pasuje do bardzo wielu potraw, więc warto to wykorzystać.

szpinak na talerzu

Korzyści z jedzenia szpinaku w trakcie ciąży

Dlaczego ciężarne powinny sięgać po szpinak? W stanie odmiennym należy szczególnie dbać o swoją dietę i pilnować, by była ona maksymalnie odżywcza. Szpinak zawiera witaminy i minerały w dużej ilości. Przede wszystkim jednak zaleca się go ciężarnym ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, potrzebnego, by płód mógł się rozwijać prawidłowo. Dlaczego jeszcze warto jeść szpinak w ciąży?

Warto wziąć pod uwagę zawartość błonnika. Jest on bardzo potrzebny ciężarnym, ponieważ pomaga poradzić sobie z zaparciami i uczuciem ciężkości po posiłku. Dzięki błonnikowi proces trawienia jest znacznie szybszy, co sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi.

Koktajle ze szpinakiem w ciąży – czy są zdrowe?

Odpowiednio przyrządzone koktajle są prawdziwymi bombami witaminowymi. Warto komponować je w taki sposób, by były nie tylko smaczne, ale też dostarczały różnego typu substancji odżywczych. Kobiety ciężarne powinny skupić się przede wszystkim na dostarczaniu sobie kwasu foliowego. Ten związek organiczny jest obecny między innymi w szpinaku. Właśnie dlatego koktajle w ciąży ze szpinakiem są tak często polecane. Można zmiksować dowolne owoce lub warzywa i dorzucić do nich garść szpinaku. Niewielka ilość listków nie wpłynie znacząco na smak koktajlu, podniesie za to jego odżywczość. Warto dodawać go nawet do koktajli z owoców.

Przeczytaj również  Pizza w ciąży - czy można ją jeść? Rodzaje pizzy a ciąża

szpinakowe smoothie

Szpinak a karmienie piersią

Warto jadać nie tylko szpinak w ciąży, ale też podczas karmienia piersią. Nie wpływa on negatywnie na jakość pokarmu, a wręcz może poprawiać jego jakość. Pomaga też wrócić do formy po porodzie i zaspokoić zapotrzebowanie organizmu matki na witaminy i minerały potrzebne podczas połogu i karmienia. Szpinak, mimo że jest uważany za alergen, nie powinien wywoływać żadnych dolegliwości u malucha. Warto jednak obserwować reakcje dziecka tak, jak w przypadku wszystkich innych produktów spożywczych jadanych podczas laktacji.

Czy szpinak może zaszkodzić?

Czasami zdarzają się sytuacje, w których szpinaku nie należy spożywać. Pierwsza z nich to oczywiście alergia na szpinak, która może objawiać się na różne sposoby, głównie poprzez występowanie zmian skórnych po jego zjedzeniu. Po szpinak nie powinny też sięgać osoby uskarżające się na kamicę nerkową. Niestety szpinak i zawarty w nim kwas szczawianowy przyczynia się do zwiększenia produkcji kamieni w nerkach.

Podsumowanie – czy warto jeść szpinak w ciąży?

Szpinak należy do bardzo zdrowych warzyw, więc warto go jadać w ciąży i podczas karmienia, a nawet podczas starania się o dziecko. Kwas foliowy znajdujący się w liściach pozytywnie wpływa na płód, na każdym etapie jego rozwoju.