Pasztet w ciąży – można jeść czy lepiej nie?

kobieta smaruje kromke chleba pasztetem

Zachcianki ciążowe bywają przeróżne. Czasami przyszłej mamie całkowicie zmieniają się smaki i to, co dotąd bywało wręcz odrzucające, w ciąży stanowi ogromną pokusę. Niestety nie każdą zachciankę da się spełnić, ponieważ ciężarna na pierwszym miejscu musi stawiać zdrowie dziecka, a nie zaspokajanie swoich kubków smakowych. O ile ogórki kiszone z nutellą są przekąską względnie bezpieczną, o tyle nad pasztetem i innymi podrobami należy się dobrze zastanowić. Czy w ciąży można jeść pasztet, czy lepiej obejść się smakiem i sięgnąć po wędliny znajdujące się na liście bezpiecznych produktów?

Czy można jeść pasztet w ciąży?

Jak przy większości kontrowersyjnych produktów tak i w przypadku pasztetu zdania są podzielone/ Przyszła mama, czytając wypowiedzi kolejnych „ekspertów” nieposiadających wiedzy medycznej może nabawić się niezłego mętliku w głowie. Tymczasem odpowiedź jest bardzo prosta. Pasztet w ciąży można jeść! Jednak tylko wybrane rodzaje. Kupując produkt, należy sprawdzać, czy jest on przechowywany w niskich temperaturach, czy też na zwykłych półkach. Bardzo ważny jest też skład pasztetu. Wystarczy zgłębić odpowiednie źródła i poradzić się lekarza, by dowiedzieć się, że jedzenie pasztetu w ciąży nie jest aż takim zagrożeniem, oczywiście tylko wtedy, gdy jest to pasztet ze sprawdzonego źródła.

Czy pasztet może być faktycznie groźny dla ciąży?

Tak, pasztet w ciąży może zagrozić maleństwu. Co więcej, nie tylko zwykły wieprzowy, drobiowy lub mieszany. Groźne mogą być nawet pasztety wegańskie, przygotowywane na bazie warzyw. Wszelkie pasztety, które nie zostały poddane obróbce w wysokich temperaturach, należy omijać szerokim łukiem. Dlaczego? Niepasteryzowany pasztet niesie ze sobą ryzyko zakażenia listeriozą. Choroba ta jest bardzo groźna dla zdrowia matki i dziecka. W jaki sposób dochodzi do zachorowania na listeriozę? Choroba powodowana jest przez bakterię znajdującą się w produktach opartych na surowych jarzynach oraz produktach odzwierzęcych. Listerioza najgroźniejsza jest w ostatnim trymestrze ciąży, ponieważ może prowadzić do przedwczesnego porodu oraz wywołać poważne problemy ze zdrowiem u noworodka.

Jaki pasztet jest bezpieczny w ciąży?

Jaki pasztet w ciąży znajduje się na czarnej liście? Wszelkie pasztety mięsne, które znajdują się w lodówkach, są zakazane. Również produkty na bazie białej fasoli, czy ciecierzycy przechowywane w niskich temperaturach mogą stanowić spore zagrożenie. Po jaki pasztet można więc sięgać bez obaw? Zamknięty w konserwie i znajdujący się na półkach temperaturze pokojowej jest bezpieczny. Oczywiście pod warunkiem, że w składzie nie ma wątróbki, która niestety często jest bardzo wysoko w składzie, jeśli chodzi o pasztety. Wątróbkę w ciąży lepiej sobie podarować. Zawiera ona bardzo duże stężenie retinolu, czyli witaminy A, która jest bardzo potrzebna osobom dorosłym, ale rozwijającemu się płodowi może wyrządzić ogromną krzywdę.

A co z domowymi wyrobami? Przyrządzając pasztet w domowym zaciszu mamy ścisłą kontrolę nie tylko nad jego składem, ale też nad sposobem produkcji. Domowy pasztet w ciąży można jeść bez wyrzutów sumienia, jeśli został on poddany pasteryzacji, oraz gdy nie ma w nim wątróbki.

smarowanie chleba pasztetem

Zjadłam pasztet w ciąży – co robić?

Zjadłam pasztet w ciąży, co teraz? Czy to powód do stresu? Panika to ostatnie, na co może sobie pozwolić ciężarna. Nadmierny stres jest równie szkodliwy dla malucha, co zjedzenie niewłaściwego produktu. Na to, co się zjadło, nie ma już większego wpływu. Co więc pozostaje przyszłej mamie? Przede wszystkim obserwowanie swojego organizmu, a w przypadku wystąpienia niepokojących objawów natychmiastowa konsultacja z lekarzem. Warto też pamiętać, że listerioza jest chorobą występującą bardzo rzadko, więc tym bardziej nie ma co martwić się na zapas. Oczywiście nie zwalnia to od ostrożności i od unikania produktów, które mogłyby stanowić niebezpieczeństwo dla dziecka.

Jak nie pasztet to może pasztetowa w ciąży?

Skoro pasztetu nie wolno, to czy w takim razie pasztetowa w ciąży stanowi lepszy wybór? Tak samo, jak i w przypadku pasztetu wszystko zależy po pierwsze od sposobu produkcji, po drugie od składu. Jeśli pasztetowa przygotowana została z mięs poddanych działaniu wysokiej temperatury, a ponadto w jej składzie nie ma wątróbki, można ją bezpiecznie jeść. Najlepiej jednak zrezygnować z podrobów, jeśli nie mamy pewności co do tego, co się w nich znajduje.

Jeść – czy lepiej nie jeść pasztetu w ciąży?

Jeść, czy nie jeść pasztet w ciąży? Ten ze sprawdzonego źródła, poddany obróbce termicznej i bez wątróbki w składzie jest dozwolony. Zachcianki ciążowe bywają różne, a niemożność ich zaspokojenia wpływa na nastrój przyszłej mamy, powodując niepotrzebny stres. Jeśli jedzenie, na jakie mamy ochotę, nie zagraża w żaden sposób maluchowi, warto sobie na nie pozwolić. Co, jeśli pasztet ma podejrzany skład? Wtedy lepiej sobie go podarować wybierając bezpieczną alternatywę. Pasztet warto też przygotować samemu, wówczas mamy pewność, z czego i jak jest zrobiony.