Cebula w ciąży i podczas karmienia piersią – czy można ją jeść?

kobieta w ciazy z cebula

Jednym z najpopularniejszych warzyw w naszej, rodzimej kuchni jest cebula. Dodaje ona smaku i aromatu wielu potrawom, stanowi ważny element rosołu i wszelkich bulionów. Cebula podbija także smak past do chleba, zapiekanek, czy pizzy. Warzywo to znajduje się niemal w każdym przepisie na danie wytrawne. Cebula charakteryzuje się bardzo intensywnym aromatem i równie wyrazistym, ostrym smakiem. Wiele przyszłych mam miewa jednak wątpliwości, czy cebula w ciąży może być spożywana bez ograniczeń. Czy jedzenie cebuli w ciąży nie zaszkodzi w żaden sposób dziecku?

Cebula w ciąży – czy jest bezpieczna?

Warzywa cebulowe słyną z bardzo intensywnego, wręcz ostrego smaku. Właśnie dlatego niektóre przyszłe mamy mogą zastanawiać się, czy cebula w ciąży może być spożywana bez obaw, czy też lepiej z niej zrezygnować.  Cebula jest jednym z najzdrowszych warzyw. Ma ona bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm, przez co nie warto wykluczać jej ze swojego menu na czas ciąży. Jeśli kobieta nie zmaga się z problemami z żołądkiem lub nie występują inne przeciwwskazania to cebula w ciąży może, a nawet powinna być spożywana, ze względu na korzyści zdrowotne.

Warzywo jest bezpieczne w każdej postaci, również na surowo. Cebula, która nie została poddana obróbce termicznej, ma najwięcej właściwości zdrowotnych. Obróbka termiczna sprawia zazwyczaj, że warzywa tracą większość witamin, minerałów i innych wartościowych dla zdrowia substancji. Cebula w postaci surowej ma jednak bardzo intensywny smak, co może być dla wielu osób nieakceptowalne. Istnieją jednak sposoby, by ten smak nieco złagodzić, jednym z najlepszych jest krótkie sparzenie cebuli wrzątkiem.

Cebula w ciąży jest całkowicie bezpieczna, o ile zachowamy rozsądek. Nawet zdrowe produkty mogą nam zaszkodzić, jeśli są stosowane w nadmiarze. Jedzenie cebuli w zbyt dużych ilościach może wywołać podrażnienia przewodu pokarmowego oraz zaostrzać ciążowe dolegliwości, takie jak zgaga.

kobieta w ciazy je salatke z cebula

Właściwości zdrowotne cebuli dla ciężarnych

Cebula w ciąży ma bardzo dobry wpływ na organizm ciężarnej. Warzywo warto jeść szczególnie w okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienie. Cebula często nazywana jest naturalnym antybiotykiem. Kobiety ciężarne powinny starać się unikać wszelkich przeziębień, ponieważ w ich stanie nie można stosować niektórych leków. Najlepiej zmniejszać ryzyko zachorowania poprzez podnoszenie poziomu odporności z wykorzystaniem warzyw, takich jak cebula. Jakie jeszcze korzyści zdrowotne przynosi cebula w ciąży?

Cebula naturalnie wzmaga apetyt, co jest bardzo ważne w przypadku ciężarnych uskarżających się na spadek ochoty na jedzenie. Właściwe odżywianie podczas ciąży jest bardzo ważne, zwłaszcza że w stanie odmiennym podnosi się zapotrzebowanie kaloryczne. Przy braku apetytu w pierwszej kolejności warto go stymulować naturalnymi sposobami, takimi jak cebula.

Cebula może również obniżać ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, pomaga przy problemach z ciśnieniem oraz chorobach serca. Warzywo jest wskazane do spożycia w stanie odmiennym, ponieważ pomaga pozbyć się zaparć, które są typowym problemem kobiet ciężarnych.

cebula

Czy można jeść cebulę w trakcie karmienia piersią?

Podczas karmienia piersią należy szczególnie uważać na to, co jemy. Niewłaściwa dieta może źle wpływać na dziecko. Mamy karmiące nie muszą całkowicie rezygnować z cebuli, jednak zaleca się ostrożność i uważną obserwację malucha. Warzywo można jeść w niewielkich ilościach, a jeśli dziecku nic się nie dzieje, nie występują problemy z układem pokarmowym, ani zmiany skórne, można zwiększyć ilość zjadanej cebuli.

Cebula w ciąży – przeciwwskazania

Nie zawsze można jeść cebulę w ciąży. W sytuacji, gdy kobieta zmaga się z problemami z układem pokarmowym, warzywo najlepiej całkowicie wykluczyć ze swojej diety. Do istotnych przeciwwskazań należą między innymi wrzody żołądka. Po cebulę nie wolno sięgać również wtedy, gdy dokucza nam uporczywa zgaga, czy nawracające biegunki. Kolejnym przeciwwskazaniem do spożywania cebuli jest występowanie reakcji alergicznych.