Czy arbuz może zaszkodzić ciężarnej kobiecie lub rozwijającemu się maleństwu? Spodziewasz się dziecka? Sprawdź, czy powinnaś jeść arbuzy w ciąży! Ciąża to czas, w którym należy szczególnie o siebie dbać. To, jaki tryb życia prowadzi przyszła mama, ma bezpośredni wpływ na rozwijającego się maluszka. Bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Kobiety ciężarne bardzo często nie wiedzą co im wolno, a czego powinny stanowczo unikać. Wiele pytań wzbudza nawet niewinny z pozoru arbuz. Smakowity owoc kusi szczególnie latem, gdy półki w sklepach uginają się pod ciężarem wielkich ciemnozielonych kul, kryjących w sobie apetyczny różowy miąższ. Czy arbuz dla kobiet w ciąży jest bezpiecznym posiłkiem?
Czy w ciąży można jeść arbuza?
Warzywa i owoce wydają się całkowicie bezpieczne i wskazane do codziennego spożywania. Niestety przyszła mama musi bardzo uważać na to, co je. Ciężarne panie zastanawiające się, czy arbuz w ciąży spożywany w dużych ilościach nie zaszkodzi maluchowi, mogą być spokojne. Arbuz w czasie ciąży jest nie tylko całkowicie bezpieczny, ale wręcz wskazany! Owoc ten ze względu na dużą zawartość soku znakomicie gasi pragnienie latem i pozwala uniknąć odwodnienia, co w przypadku przyszłej mamy jest bardzo ważne. Kobiety, które mają skłonność do zapominania o obowiązkowej szklance wody, co godzinę w czasie upałów, mogą z powodzeniem zajadać arbuza, który jest nie tylko smaczny, ale też niskokaloryczny. Owoc zawiera także wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną zarówno na mamę, jak i na dziecko. Arbuzy w ciąży nie tylko nie zaszkodzą, ale wręcz pomogą w zaspokojeniu zapotrzebowania na wiele składników odżywczych.
Wpływ arbuza na kobiety ciężarne – dlaczego warto go jeść?
Istnieje wiele powodów, dla których warto sięgać po arbuz w ciąży. Przede wszystkim jest to przekąska o niewielkiej liczbie kalorii. Arbuz ma około 30 kcal na 100 gramów miąższu, można się więc nim zajadać bez obaw o znaczne przekroczenie swojego zapotrzebowania kalorycznego. Miąższ z arbuza wspaniale nawadnia, co jest istotne szczególnie latem. Jakie jeszcze korzyści mogą przynieść arbuzy w ciąży zjadane regularnie?
- poprawia odporność organizmu
- łagodzi problem porannych mdłości
- obniża ryzyko wystąpienia anemii w ciąży
- moczopędne właściwości arbuza pozwalają uniknąć infekcji dróg moczowych, na które ciężarne są bardzo narażone
- zmniejsza opuchliznę i obrzęki
- łagodzi pieczenie w przełyku i zgagę
- pomaga rozprawić się z zaparciami, które w czasie ciąży są częstym problemem kobiet
- arbuz wykazuje właściwości rozszerzające naczynia krwionośne, dzięki czemu jego zjadanie może mieć pozytywny wpływ na poprawę krążenia
- właściwości uelastyczniające skórę minimalizują ryzyko pojawienia się rozstępów w ostatnim trymestrze ciąży
To jednak nie wszystko! Owoc pomaga w zaspokojeniu zapotrzebowania organizmu na wiele witamin i minerałów, dzięki którym możliwe jest prawidłowe funkcjonowanie ciężarnej mamy oraz właściwy rozwój maluszka.
Jakich witamin i minerałów dostarcza arbuz?
Nadal masz wątpliwości, czy arbuzy w ciąży są dobrym pomysłem? Sprawdź listę witamin i minerałów, które wraz z owocem trafiają do organizmu! Szacuje się, że arbuzy zawierają:
- cynk
- żelazo
- potas
- selen
- wapń
- magnez
- ryboflawiny
- tiaminy i niacyny
- witaminę B – 6
- witaminy A, K oraz E
Każda z wyżej wymienionych substancji odżywczych pełni ważną funkcję w organizmie, a kobiety ciężarne powinny szczególnie troszczyć się o zaspokojenie zapotrzebowania na witaminy i minerały.
Ciąża, a pestki arbuza – czy można je jeść?
Wiemy już, że miąższ arbuza jest całkowicie bezpiecznym, a nawet wartościowym pokarmem dla kobiet w ciąży. Co jednak z jego pestkami? Miłośnicy arbuza dzielą się na dwie grupy: tę, która pestki uważa za niejadalne oraz tę, która pestek nawet nie zauważa, zjadając je bezrefleksyjnie. O ile w normalnym stanie pestki arbuza nie powinny nikomu wyrządzić żadnej krzywdy, o tyle w ciąży zalecana jest ostrożność, a przede wszystkim umiar. Dlaczego pestki arbuza w ciąży nie są dobrym pomysłem? Głównie chodzi tu o ich wysoką kaloryczność. Mit o tym, że ciężarna powinna „jeść za dwoje”, już dawno został obalony. Dziś wiadomo, że kobietom spodziewającym się dziecka zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta, ale na pewno nie podwójnie. Tymczasem pestki arbuza dostarczają aż 600 kcal w jednej szklance. Są to całkowicie zbędne kalorie, które mogą sprzyjać odkładaniu się zbędnych kilogramów.
Kiedy NIE powinno się jeść arbuza w ciąży?
Do każdego, nawet najzdrowszego produktu istnieją przeciwwskazania. Nie inaczej jest, jeśli chodzi o arbuz. W ciąży, w której u kobiety wykryto cukrzycę lepiej podarować sobie jedzenie tego owocu w dużych ilościach. Arbuz mimo swoich dobroczynnych właściwości ma jednocześnie wysoki indeks glikemiczny, dlatego przy cukrzycy ciążowej zalecany jest ograniczenie spożycia tego owocu do minimum, a nawet całkowite wyrzucenie go ze swojego menu.
Arbuz w czasie ciąży dla kobiet zdrowych, u których nie wykryto cukrzycy ciążowej to zachcianka, na jaką warto się skusić!
Lekarz pediatra i mama trójki dzieci. Chętnie dzielę się poradami o wychowaniu dzieci, ciąży i karmieniu piersią. Jestem tutaj, żeby dbać o Wasze pociechy!