Goździki w ciąży – czy można je jeść? Właściwości i zastosowanie dla ciężarnych

gozdziki przyprawa

Goździki to nie tylko aromatyczna przyprawa, którą często dodaje się do rozgrzewających napojów. Przede wszystkim są one jednym z najlepszych, naturalnych sposobów na wiele dolegliwości. Od bardzo dawna wykorzystuje się goździki między innymi przy bólach zębów i dziąseł ich lecznicze właściwości przydają się też podczas przeziębienia. Goździki w ciąży mogą stanowić dobrą alternatywę dla aptecznych środków, jednak czy na pewno nadają się one do spożywania przez ciężarną?

Goździki – jakie właściwości ma ta przyprawa?

Historia goździków jest bardzo długa. Od wielu wieków są one cenione za aromat, lekko pikantny smak, jaki nadają potrawom, oraz przede wszystkim za ich właściwości. Goździki mogą mieć bardzo pozytywny wpływ na zdrowie, a także na wygląd. Wszystko, dzięki wysokiej zawartości minerałów i składników odżywczych. Co można znaleźć w tej przyprawie i czy goździki w ciąży mogą przynieść jakieś korzyści?

  • Antyoksydanty – podnoszą one poziom odporności i sprawiają, że organizm jest w stanie skuteczniej bronić się przed różnego rodzaju infekcjami.
  • Magnez – zapobiega między innymi bolesnym skurczom mięśni.
  • Żelazo – zmniejsza ryzyko pojawienia się anemii.
  • Wapń – pomaga utrzymać w dobrej formie kości i zęby.

To właśnie dzięki zawartości antyoksydantów oraz cennych dla zdrowia pierwiastków, goździki mają tak zbawienny wpływ na organizm. Regularne korzystanie z tej przyprawy może złagodzić pojawiające się w organizmie stany zapalne, obniżyć poziom cholesterolu oraz pozbyć się problemu nieświeżego oddechu. Przyprawa jest też doskonałym, naturalnym środkiem na różnego rodzaju bóle między innymi gardła, czy zębów. Czy ciężarne mogą jednak korzystać z dobroczynnych właściwości goździków? Czy można jeść goździki w ciąży, czy też mogą być one w jakiś sposób niebezpieczne?

Przeczytaj również  Tatuaż w ciąży i podczas karmienia piersią - czy można go robić?

kobieta trzyma suszona przyprawe gozdziki

Czy można jeść goździki w ciąży? Bezpieczne, czy nie?

Goździki w czasie ciąży są dozwolone, chyba że pojawiają się wyraźne przeciwwskazania do ich stosowania. Jeśli nie, warto korzystać z właściwości tej przyprawy, ponieważ ma ona bardzo pozytywny wpływ na organizm, a ponadto może opóźniać procesy starzenia. Goździki w ciąży są również o wiele lepszą opcją niż tradycyjne leki przeciwbólowe. Działają one w sposób całkowicie naturalny, nie zawierają żadnych chemicznych dodatków, jakie mogłyby szkodzić ciąży. Kobieta w stanie odmiennym ma dużo mniejszy wybór, jeśli chodzi o leki i środki przeciwbólowe, ponieważ niektóre z dostępnych w aptece preparatów są w ciąży zwyczajnie zakazane. Właśnie dlatego warto szukać naturalnych i bezpiecznych alternatyw, a do takich właśnie należą goździki w ciąży.

Kiedy stosować goździki w ciąży? Na co pomagają?

Najczęściej stosuje się goździki na ból zęba w ciąży. Lekko pikantny smak wywołuje uczucie delikatnego zdrętwienia w jamie ustnej, co miejscowo znieczula i sprawia, że ból staje się lżejszy lub całkowicie ustępuje. Ponadto antybakteryjne i przeciwzapalne działanie goździków może sprawić, że zniknie również przyczyna bólu zęba. Warto jednak pamiętać, że ciągłe tłumienie bólu domowymi sposobami nie jest rozwiązaniem. Jeśli ból zęba często nawraca, nie ma innego wyjścia, jak skonsultowanie się z dentystą w celu całkowitego wyleczenia lub usunięcia zęba, który sprawia problemy.

Warto wykorzystać również goździki na ból gardła w ciąży. Przeziębienia lub infekcje wirusowe bardzo często łączą się z uporczywym bólem gardła. Ogień w przełyku i trudności z przełykaniem mogą skutecznie uprzykrzyć życie, dlatego warto sięgnąć po goździki w ciąży. Stanowią one o wiele lepszy wybór niż środki z apteki, działają natychmiastowo, dając wrażenie lekkiego znieczulenia. Goździki ich przeciwzapalne właściwości mogą sprawić, że ból zostanie złagodzony, oraz szybciej pokonamy chorobę.

Goździki w ciąży często są też stosowane przy przeziębieniach, dlatego że przyprawa ma silne działanie rozgrzewające. Najlepiej dodawać goździki do herbaty lub innego ciepłego napoju. Herbata lub kakao z dodatkiem goździków będzie mieć ciekawy i intensywny smak oraz dobry wpływ na organizm. Warto docenić właściwości przeciwstarzeniowe goździków, które zwalczają wodne rodniki, dzięki czemu można dłużej cieszyć się młodym wyglądem skóry.

Przeczytaj również  Kwas hialuronowy w ciąży i podczas karmienia piersią - czy jest bezpieczny?

Dlaczego jeszcze warto sięgać po goździki w ciąży? W stanie odmiennym kobietom często towarzyszą problemy trawienne. Zaleganie treści w jelitach, spowolnione trawienie, wzdęcia i związane z nimi bóle brzucha to typowe problemy ciężarnych. Sięgając po naturalne produkty, takie jak siemie lniane i goździki w ciąży można szybko złagodzić problemy. Dzięki nim proces trawienia jest i wiele szybszy, a jelita zostają oczyszczone z nagromadzonych treści, co skutkuje lepszym samopoczuciem.

kobieta w ciazy pije herbate z gozdzikami

Goździki w ciąży – przeciwwskazania

Kiedy ciężarna nie powinna sięgać po goździki? Niestety nawet przy ziołach i przyprawach również pojawiają się przeciwwskazania. W przypadku goździków są to problemy z krzepliwością krwi. Kobieta w ciąży powinna również całkowicie zrezygnować z goździków przed samym porodem lub wtedy, gdy zbliża się termin cesarskiego cięcia.