Winogrona w ciąży – czy można jeść? Sprawdzamy czerwone, białe i sok

kobieta w ciazy je czerwone winogrona

Na podstawie przeprowadzonych badań wysnuto, że to właśnie winogrona należą do owoców najchętniej spożywanych przez wszystkie przyszłe mamy. Trzeba jednak wiedzieć, że w niektórych sytuacjach spożywanie winogron w stanie oczekiwania na dziecko może skutkować różnymi zagrożeniami zdrowia u matki i u dziecka. Dlaczego do winogron w ciąży warto podchodzić ostrożnie i z dystansem? Jakie są ich mocne, a jakie słabsze strony? Czy można jeść winogrona w ciąży od czasu do czasu? Przyjrzyjmy się temu z bliska!

Winogrona a ciąża – właściwości

Winogrona mogą rosnąć w klimacie umiarkowanym i cieszą się od wieków niesłabnącą popularnością wśród smakoszów owoców, głównie dzięki swojemu charakterystycznemu, słodkiemu smakowi. Im jaśniejsze winogrona – tym słodszy smak. Granatowe i czarne winogrona są już bardziej kwaskowate w smaku. Może nas zaskoczyć ochota na winogrono w ciąży, to nic dziwnego. Ważne, aby nie przesadzać z ich jedzeniem, zwłaszcza w trzecim trymestrze ciąży.

Flawonoidy – cenny składnik w winogronach

Flawonoidy odpowiadają m. in. Za eliminowanie chorób serca, a także właściwe usytuowanie łożyska w czasie ciąży, to ogromny plus. Witaminy B wraz z błonnikiem należą również do surowców uznawanych za niezbędne w czasie ciąży. W winogronach zielonych, tak jak we wszystkich innych owocach o tym kolorze kryją się nieprzebrane zasoby żelaza, a także jodu, dzięki któremu lepiej pracuje nasza tarczyca. W ciemniejszych winogronach napotkamy także resweratrol, który ma bardzo bogate właściwości.  Może hamować procesy zapalne, zmniejsza ryzyko chorób krążenia, reguluje problemy ze wzrokiem, likwiduje wirusy.  Pomimo tego, że flawonoidy mają dużo właściwości pozytywnych dla ludzkiego zdrowia, ich nadmiar pozostawić może wiele skutków ubocznych.  Dlatego, jeśli chcemy ubogacić naszą dietę o winogrona w ciąży, zawsze lepiej skonsultować to uprzednio z lekarzem.

Czy można jeść winogrona w ciąży?

Trzeba pamiętać, że w winogronach znajdziemy przede wszystkim cukier, który w ekspresowym tempie przenika do krwi. Jeśli w naszym ciele przybywa cukru, będzie także przybywało masy. Cukrzyca ciążowa to schorzenie, które całkowicie eliminuje jedzenie winogrona w ciąży. Jeśli zbyt często pozwalamy sobie na czerwone winogrona w ciąży, a także te jaśniejsze, możemy to przypłacić nudnościami i biegunkami. Najgorsze jest to, że wiele przyszłych mamy myśli, że skoro „zjadłam winogrona w ciąży, to ewentualne szkody dotyczą tylko mnie”, a wcale tak nie jest. Zbyt częste spożywanie winogron w przyszłości pozostawi dziecku „pamiątkę” w postaci nadwagi oraz kłopotliwe dolegliwości z trzustką.

kobieta w ciazy z mezem jedza winogrona

Sok z winogron w ciąży – czy mogę go pić?

Pełen witamin sok z winogron w ciąży jest jak najbardziej dozwolony, ale pod warunkiem, że nie przesadzamy z jego ilością. Według lekarzy prowadzących ciążę, a także diabetyków rozsądna ilość soku z winogron w czasie odmiennym to maksymalnie jedna szklanka dziennie. I na tym dla własnego bezpieczeństwa oraz zdrowia naszych maluchów powinnyśmy zaprzestać. W trzecim trymestrze konieczne jest totalne pożegnanie z winogronami, ponieważ mogą mieć wpływ na zwężenie przewodu tętniczego u dziecka. Jeśli upływa nam w tej chwili 7 miesiąc i wcześniej zdarzało się dość regularnie spożywać jasne lub ciemne winogrona w ciąży – pora na zdecydowane odstawienie. Dzięki temu zdobędziemy pewność, że nasze dziecko w pełni zdrowo się rozwija. Jeśli już chcemy pić sok z winogron w ciąży, zadbajmy o to, by powstawał on wyłącznie ze świeżych owoców trafiających do domowej wyciskarki. Sklepowe soki w kartonach mają w składzie pełną tablicę Mendelejewa i nie zawsze są też smaczne. Przygotowując sok z winogron w domowych warunkach mamy absolutną pewność wykorzystywania wyłącznie świeżych owoców bez dodatków konserwujących. To bardzo ważne, by dieta ciążowa była w pełni zdrowa.

Winogrona w ciąży – jeśli już dodawać, to do czego?

Kilka owoców winogron skosztować można w ramach słodkiej przekąski. Mają w sobie na tyle dużo cukru, że potem w ciągu dnia lepiej zdecydować się na coś bardziej kwaśnego, aby wyrównać poziom smaków i flawonoidów w organizmie. Idealnie sprawdzają się jako owoce do ciast i deserów, wszelkiego rodzaju galaretek. Z kolei olej z pestek winogron funkcjonuje jako całkiem popularny dodatek do letnich sałatek z bogactwem warzyw sezonowych.

kobieta w ciazy je jasne winogrona

Jedzenie winogron w ciąży – podsumowanie

Na jedzenie winogron w ciąży można sobie pozwolić, ale trzeba to robić z namysłem i najlepiej przy asyście lekarza prowadzącego nas przez cały ten etap aż do porodu. W pierwszych tygodniach ciąży zielone winogrona wspaniale dostarczą i wyrównają nam żelazo, ale im dalej nas stan będzie się rozwijał, tym bardziej powinniśmy od nich odchodzić.  Jest tyle smacznych owoców, którymi można z łatwością zastąpić winogrona w ciąży, że strata na pewien czas wcale nie będzie stanowiła jakiegokolwiek dramatu czy pogorszenia jakości jadłospisu.  Czasami przerwa w jedzeniu ulubionych owoców dobrze nam robi. Później na nowo odkrywamy ich zalety z podwójną siłą!