Chia, czyli inaczej szałwia hiszpańska jest niespotykana w naszym klimacie. Roślina ta rośnie w Meksyku i Gwatemali, jej nasiona mają postać drobniutkich, czarnych ziarenek, to właśnie one są wykorzystywane w celach spożywczych. Nasiona te zalicza się do żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie, samopoczucie oraz wygląd. Kobiety ciężarne bardzo chętnie sięgają po nasiona chia w ciąży z myślą o tym, by pozbyć się dolegliwości, które dokuczają im w stanie odmiennym oraz zadbać o prawidłowy rozwój płodu. Zanim sięgniemy po chia w ciąży warto jednak zastanowić się, czy na pewno jest to bezpieczne?
Czy można jeść nasiona chia w ciąży?
Nasiona chia w ciąży można jeść. Oprócz szczególnych przypadków ziarenka te są całkowicie bezpieczne, a przy tym ich spożywanie przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Ciężarne mogą w pełni korzystać z chia w ciąży. Nie należy jednak spożywać nasion w nadmiarze oraz trzeba pilnować ich odpowiedniego przyrządzenia. Ponieważ w kontakcie z płynami ziarna zwiększają objętość, co może spowodować uczucie przepełnienia po posiłku, przed jedzeniem należy je namoczyć. Ziarenka chia nie powinny w żaden sposób zaszkodzić ani ciężarnej, ani rozwijającemu się maluszkowi. Wręcz przeciwnie spożywanie tych ziarenek prawdopodobnie przyniesie wiele bardzo pozytywnych skutków zdrowotnych. Co dają nasiona chia w ciąży?
Właściwości chia dla kobiet w ciąży
Ciąża to nie tylko spokój i radosne oczekiwanie na przyjście na świat maluszka, bardzo często to również nieprzyjemne dolegliwości. Przyszłym mamom dokuczać mogą mdłości, zaparcia, obrzęki brak apetytu lub nadmierny apetyt. Często w ciąży pojawia się też anemia, czy cukrzyca. Przy niektórych przypadłościach pomocne mogą okazać się nasiona chia w ciąży.
Dodając ziarenka do smoothie, czy innych deserów oraz jadając je regularnie, przyszłe mamy regulują procesy trawienne. Ziarna chia w ciąży to przede wszystkim bardzo bogate źródło błonnika. Jadanie nasion pozwoli bardzo szybko pozbyć się zaparć, ponieważ błonnik jest dla jelit, jak miotełka, błyskawicznie usuwa nagromadzone treści, przyśpiesza przemianę materii oraz chroni przed nadmiernym przybieraniem na wadze.
Błonnik pęczniejąc w żołądku, daje długotrwałe uczucie sytości, dzięki czemu przeciwdziała nadmiernemu apetytowi. Przyszłe mamy powinny jeść kiedy tylko mają ochotę, należy jednak odróżnić jedzenie wynikające z potrzeb organizmu, od tego, które jest wynikiem nudy, czy stresu. Objadanie się prowadzi do nadwagi, która jest niebezpieczna dla przyszłych mam. Błonnik pomaga zahamować nadmierny apetyt i przewrócić równowagę w odżywianiu.
Nasiona chia to bogate źródło kwasów Omega – 3, które w ciąży są bardzo potrzebne. Mają one działanie przeciwmiażdżycowe, obniżają też poziom złego cholesterolu. Docenić warto również ich wpływ na umysł i psychikę. Omega – 3 łagodzą stany depresyjne, ponadto wspierają prace mózgu, dzięki nim poprawia się także pamięć oraz koncentracja.
Na uwagę zasługuje również spora ilość minerałów zawartych w nasionach chia. Minerały pozwalają zachować organizm w dobrym zdrowiu, dbając jednocześnie o samopoczucie i urodę. W nasionach chia znaleźć można między innymi:
- magnez – pomaga utrzymać w normie ciśnienie krwi
- żelazo – jest składnikiem hemoglobiny w czerwonych krwinkach
- fosfor – dba o zdrowie tkanek oraz kości
- mangan – ma działanie antyoksydacyjne, neutralizuje wolne rodniki
- wapń – dba o formę kości i zębów
Nawet niewielkie ilości chia w ciąży pomagają zaspokoić zapotrzebowanie na każdy z tych minerałów. Ziarenka te nie bez przyczyny są zaliczane do żywności funkcjonalnej, nie tylko dają sytość, ale też pomagają dbać o zdrowie. Warto jadać chia przez całą ciążę od pierwszego trymestru, aż do porodu. Czy mamy karmiące również mogą dodawać chia do posiłków?
Nasiona chia podczas karmienia piersią
Odpowiednia dieta podczas laktacji jest równie ważna, co podczas ciąży. Jedząc zdrowe i pożywne produkty, dbamy o jakość pokarmu. Przy karmieniu piersią jest też spora lista zakazów. Unikać należy nie tylko używek, ale też wszystkiego, co mogłoby wywołać u malucha reakcje alergiczne, czy problemy z brzuszkiem. Co z nasionami chia, czy mamy karmiące mogą korzystać z ich zdrowotnych właściwości?
Nasiona chia są całkowicie bezpieczne dla matki i dziecka. Warto jadać je nie tylko podczas ciąży, ale też po porodzie. Ziarenka wzmacniają cały organizm i pomagają w powrocie do formy. Ponadto im zdrowsza dieta, tym lepsza jakość pokarmu, dlatego jadanie nasion chia to same korzyści.
Przeciwwskazania do jedzenia nasion chia podczas ciąży i karmienia piersią
Nawet najzdrowsze produkty spożywcze nie nadają się do każdego. Również, jeśli chodzi o nasiona chia w ciąży, istnieją pewne przeciwwskazania do ich spożycia. Nie należy sięgać po nie przy stanach zapalnych w jelitach. Kolejnym przeciwwskazaniem są uchyłki w jelitach, ponieważ nasiona mogą w nich utkwić.
Ostrożność trzeba zachować również przy zażywaniu leków. Chia mogą zmniejszać wchłanialność niektórych składników aktywnych, dlatego ciężarna podczas kuracji lekami zalecanymi w ciąży powinna zapytać lekarza prowadzącego, czy może spożywać nasiona.
Przepisy na zdrowe posiłki z nasionami chia dla ciężarnych
Nasiona chia można jadać na bardzo wiele sposobów. Mnogość przepisów na wykorzystanie tych ziarenek sprawia, że łatwo wprowadzić je do swojego menu. Jakie są najprostsze i najsmaczniejsze pomysły na zdrowe posiłki z nasionami chia?
Pudding chia z dodatkiem malin
Składniki:
- 4 łyżki nasion chia
- 250 ml mleka
- 100 g malin
- Łyżka miodu
- Czekolada o wysokiej zawartości kakao
Sposób przygotowania:
- Do podgrzanego mleka dodać chia i miód i odstawić do przestudzenia.
- Maliny zmiksować na gładką masę, w pucharkach układać kolejno warstwę białej masy i maliny, przyozdobić startą czekoladą.
Czekoladowy pudding chia
Składniki:
- 250 ml mleka
- 3 łyżki nasion chia
- Czekolada o wysokiej zawartości kakao – pół tabliczki
- Garść dowolnych owoców sezonowych (maliny, porzeczki, wiśnie, opcjonalnie może być dżem owocowy)
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Do mleka dodać nasiona chia, naczynie odstawić na kilka godzin, aż ziarenka napęcznieją.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, po czym lekko przestudzoną dodać do leka i nasion chia.
- Czekoladową masę umieścić w pucharkach, wierzch udekorować owocami, lub dżemem.
Chlebek z nasionami chia – pozbawiony glutenu
Składniki:
- Nasiona chia – 4 łyżki
- Słonecznik łuskany – 4 łyżki
- Pestki dyni – 4 łyżki
- Mąka jaglana – 4 łyżki
- Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- Mąka konopna, lub inna bezglutenowa mąka – 1 łyżka
- Pół łyżki czarnuszki, odrobina soli morskiej lub kłodawskiej
Sposób przygotowania:
- W młynku do kawy zmielić nasiona chia na gładki proszek zalać je odrobiną wody tak by powstała z nich gęsta masa.
- Do masy dodać wszystkie pozostałe składniki, tak powstałą mieszankę przełożyć na blachę o wymiarach 32/22 lub mniejszą i piec przez 25 minut w 180 stopniach.
Nasiona chia można wykorzystywać nie tylko do deserów na zimno, ale też różnego rodzaju wypieków, a nawet chleba.
Lekarz pediatra i mama trójki dzieci. Chętnie dzielę się poradami o wychowaniu dzieci, ciąży i karmieniu piersią. Jestem tutaj, żeby dbać o Wasze pociechy!