Krewetki w ciąży i podczas karmienia piersią – czy można je jeść?

kobieta je sushi z krewetka

Krewetki to jeden z podstawowych składników dań śródziemnomorskich. Lubimy je właściwie w każdej postaci, jako dodatek do sosów, ryżu, zamiennik mięsa oraz solidny i pożywny wkład do zup o egzotycznych smakach, z dodatkiem mleka kokosowego. Bogactwo smaku oraz tekstury, jaką otrzymujemy przy ich wykorzystywaniu w kuchni, trudno porównać do czegokolwiek innego. Czy krewetki w ciąży będą bezpieczne, czy lepiej z nich zrezygnować? Wiele kobiet spodziewających się dziecka zaczyna mieć wątpliwości, czy jedzenie krewetek w ciąży jest  na pewno bezpieczne dla zdrowia. Spieszymy rozwiać wszelkie wątpliwości!

Krewetki a ciąża – właściwości

Ciąża to okres, w którym szczególnie powinniśmy uważać na to co jemy. Stan oceanów i mórz pozostawia wiele do życzenia. Jeszcze nigdy wodne akweny na świecie nie były tak silnie skażone toksynami jak obecnie. W rybach i owocach morza obecnych jest wiele szkodliwych składników, na czele z rtęcią oraz bakteriami. Z drugiej strony, szkodliwe pierwiastki takie jak rtęć, przenikają także do powietrza, którym – chcąc lub nie – musimy oddychać. Tak więc nie warto bronić sobie dostępu do krewetek zarówno w czasie ciąży jak i przez cały okres karmienia. Na ich korzyść zresztą przemawia kilka kluczowych czynników, które każda przyszła mama powinna poznać!

Czy można jeść krewetki w ciąży?

Absolutnie dozwolone jest jedzenie krewetek w ciąży, pod warunkiem, że uprzednio poddamy je obróbce termicznej. Mogą być więc gotowane, smażone lub pieczone, albo z grilla. Wysoka temperatura skutecznie zabija wszelkie bakterie oraz pasożyty. Warto wspomnieć, że krewetki w ciąży dostarczają organizmowi wielu ważnych i cennych składników, z kwasami omega 3, ale to nie wszystko. Trzeba też zwrócić uwagę na to, że krewetka w ciąży wolna jest od wszelkich metali ciężkich i w porównaniu do innych ryb czy owoców morza pochłania stosunkowo mało rtęci. To z pewnością działa na jej korzyść jako surowca żywieniowego. Do tego doliczmy jeszcze wysoką zawartość białka oraz niską zawartość tłuszczu. Krewetki w czasie obróbki termicznej znacznie zwiększają swoją objętość, stając się tym samym naprawdę pożywnym uzupełnieniem każdego wytrawnego dania.

kobieta w ciazy w ogrodniczkach

Czy mogę jeść inne owoce morza?

Na tle innych owoców morza oraz ryb krewetki w ciąży prezentują się najkorzystniej. Ostrożność należy wykazywać, jeśli chodzi o mięso rekina, makreli oraz tuńczyka – właśnie w tych rybach znajduje się najwięcej rtęci. Inne owoce morza można bez obaw spożywać, jeśli przed podaniem zostały odpowiednio ugotowane, usmażone, pieczone lub zgrillowane. Jeśli szukacie pomysłu na smażone krewetki w ciąży, polecamy propozycję z białym ryżem, dużą ilością kurkumy – która stanowi naturalny antybiotyk, jest także zaliczana do najskuteczniejszych przypraw, jeśli chodzi o zapobieganie nowotworom. Po przygotowaniu krewetek na dobrej jakości oliwie (najlepiej extra virgin, z pierwszego tłoczenia) nie zaszkodzi posypać wszystkiego uprażonymi ziarnami sezamu lub słonecznika. To naturalne antyoksydanty.

Krewetki a karmienie piersią

Jeśli już dowiemy się, czy można jeść krewetki w ciąży, pozostaje jeszcze kwestia oddziaływania tego typu żywności na karmienie. Również tutaj nie ma większych ograniczeń. Krewetki dobrej jakości, świeże i z zaufanego żródła nie są w stanie zaszkodzić pokarmowi młodej mamy, mogą dodatkowo wzbogacić go o zwiększone zasoby białkowe. Najważniejsze, by krewetki były po prostu świeże i wolne od zanieczyszczeń. Jeśli karmisz dziecko i często spożywasz egzotyczne przysmaki z dodatkiem owoców, pamiętaj, że powinnaś je zjeść w ciągu trzech, góra czterech dni od momentu zakupu. Przy codziennej diecie warto obserwować reakcje naszego dziecka. Jeśli będzie dostawało częstych kolek lub pojawi się alergia, może być to znak, że dotychczas stosowana przez nas dieta nie bardzo mu służy i trzeba będzie szukać urozmaicenia. Na szczęście, krewetki a karmienie piersią nie mają między sobą negatywnych zależności i w większości przypadków kończy się bez powikłań w karmieniu.

kobieta je krewetke smazona

Jedzenie krewetek w ciąży – podsumowanie

Jeśli zjadłam krewetki w ciąży i były one z zaufanego, czystego źródła, uprzednio poddane wysokiej temperaturze – dostarczyłam mojemu organizmowi, a także dziecku niezbędnego białka. Ma to spore znaczenie dla budowy kości oraz tworzenia odporności od podstaw. Jeśli chodzi o serwowanie krewetek dzieciom, przez pierwsze lata dobrze będzie się z tym sprzyjać. Dietetycy wskazują, aby pierwszy kontakt z rybami oraz owocami morza dzieci zaliczyły w wieku około 4 lat. Niedopuszczalne jest karmienie dzieci, zarówno w ciąży jak i już po urodzeniu krewetkami z podejrzanych punktów gastronomicznych, do których na co dzień mało kto zagląda. Na szczęście, przy odrobinie chęci i dobrej woli krewetki przygotować możemy w domowych warunkach, co zajmuje dosłownie chwilę. Wysoka zawartość białka pozwoli krewetki w dalszych latach wprowadzić do diety jako zamiennik mięsa, co w rodzinach wegetariańskich może mieć duże znaczenie.