Kalafior w ciąży – czy można go bezpiecznie jeść?

kobieta w ciazy przygotowuje kalafiora

Kalafior należy do warzyw kapustowatych, przypisuje się mu wiele właściwości zdrowotnych, przez co wielu dietetyków zaleca włączenie go do swojego menu. Warzywo to jest nie tylko zdrowe, ale też przede wszystkim bardzo smaczne. Kalafior pasuje jako dodatek do dań mięsnych oraz zup, czasami bywa jadany także na surowo. Wiele przyszłych mam zastanawia się jednak czy kalafior w ciąży można jeść, a jeśli tak, to w jakiej postaci?

Czy można jeść kalafior w ciąży?

Warzywa powinny stanowić podstawę diety każdej przyszłej mamy. Zróżnicowane menu oparte na nie przetworzonych produktach pozwoli dostarczyć organizmowi wszystkiego, co jest mu niezbędne. Brak niedoborów u ciężarnej zmniejsza ryzyko pojawienia się komplikacji podczas ciąży oraz wspomaga prawidłowy rozwój dziecka. Czy kalafior w ciąży również może być spożywany?

Miłośniczki kalafiora mogą odetchnąć z ulgą. Spożywanie tego warzywa podczas ciąży jest całkowicie bezpieczne. Warto jednak pamiętać o tym, że warzywo powinno być poddane obróbce termicznej. Kalafior gotowany, smażony lub pieczony można jeść bez żadnych obaw, jednak surowy lepiej sobie odpuścić. Jakie ryzyko wiąże się ze spożyciem tego warzywa w postaci surowej?

Surowy kalafior w ciąży nie jest dobrym pomysłem. Wprawdzie warzywo to w postaci surowej jest bardzo zdrowe, a ponadto swoim smakiem wzbogaca wiele surówek i sałatek, jednak nie warto ryzykować. Spożywanie surowego kalafiora może wywołać toksoplazmozę, która jest bardzo niebezpieczna dla matki i dziecka. Jeśli nie potrafisz obejść się bez surowego kalafiora w stanie odmiennym, pamiętaj by bardzo dokładnie umyć go przed spożyciem, a najlepiej sparzyć wrzącą wodą, by zabić bakterie.

ciezarna przygotowuje kalafiora

Właściwości zdrowotne kalafiora dla kobiet w ciąży

Dlaczego warto często jeść kalafior podczas ciąży? Warzywo to jest cennym źródłem wielu substancji odżywczych, mających zbawienny wpływ na organizm. Kalafior w ciąży dostarcza między innymi żelaza, które zapobiega anemii. Warzywo dostarcza również spore ilości błonnika pokarmowego. Substancja ta nie jest wchłaniana przez organizm, ale przechodząc przez układ pokarmowy, zbiera nagromadzone w jelitach treści, przez co pomaga w radzeniu sobie z zaparciami. Błonnik powinien być obecny w diecie przyszłych mam. Czego jeszcze dostarcza kalafior w ciąży?

  • Wapń – utrzymuje w dobrej formie kości i zęby.
  • Potas – odgrywa istotną rolę w zachowaniu równowagi gospodarki wodnej w organizmie.
  • Magnez – pozytywnie działa na układ odpornościowy, obniża ryzyko pojawienia się chorób serca.
  • Cynk – reguluje ciśnienie, pozytywnie wpływa na włosy i paznokcie.
  • Kwas foliowy – niezbędny w diecie ciężarnej, ma istotny wpływ na rozwój płodu.

Regularne spożywanie kalafiora może pomagać ciężarnej w radzeniu sobie z dolegliwościami, popularnymi w stanie odmiennym. Ponadto warzywo to stanowi znakomite urozmaicenie diety, dlatego warto sięgać po nie, jak najczęściej.

Kalafior w ciąży warto jeść na różne sposoby, w postaci znakomitej zupy krem, jako dodatek do dania głównego. Pieczony kalafior w przyprawach smakuje wyśmienicie również jako samodzielna przekąska.

Kalafior w trakcie karmienia piersią

Wiadomo już, że kalafior w ciąży jest bezpieczny i warto go jeść. Co jednak z kobietami, które karmią, czy one również mogą delektować się smakiem kalafiora? Warzywo to można jeść przy karmieniu, jednak należy wówczas obserwować, czy maluch nie reaguje później źle na pokarm. Jeśli zaobserwujemy, że po spożyciu kalafiora i nakarmieniu dziecka, zaczyna ono płakać i podkurczać nóżki lepiej odstawić kalafior na czas karmienia.

kobieta je kalafiora w ciazy

Kalafior w ciąży – przeciwwskazania

W jakich sytuacjach nie należy sięgać po kalafior w ciąży? Warzywo to powinny odstawić kobiety, mające problem z układem trawiennym. Kalafior, jako warzywo kapustne może powodować wzdęcia i bóle brzucha. Osoby uskarżające się na schorzenia jelit nie powinny więc sięgać po kalafior, gdyż może on zaostrzać dolegliwości i pogarszać samopoczucie. Ciężarne muszą też uważać na kalafior w postaci surowej, ze względu na toksoplazmozę.