Miód w ciąży – czy można jeść? Poznaj jego zdrowotne właściwości!

kobieta z miodem i filizanka herbaty

Miód od zawsze cieszy się dobrymi opiniami nie tylko osób zainteresowanych medycyną naturalną, ale też niemal każdego, komu zależy na zdrowym odżywianiu. Produkt ten jest doskonałą alternatywą dla zwykłego, rafinowanego cukru. Wykorzystywać go można do słodzenia herbaty oraz deserów. Miód od lat znany jest też, jako jeden z naturalnych sposobów na przeziębienie. Ochota na miód w ciąży zdarza się bardzo często. Czy przyszłe mamy mogą jednak bez żadnych obaw sięgać po ten słodki przysmak i czy miód w ciąży nie stanowi żadnego zagrożenia dla dziecka?

Czy w ciąży można jeść miód?

Skąd wątpliwości pojawiające się wokół tak niewinnej czynności, jak jedzenie miodu w ciąży? Dlaczego uważa się, że miód w ciąży mógłby stanowić jakiekolwiek zagrożenie? Wszystko przez to, że miodu nie wolno podawać niemowlętom. Produkt ten, mimo że jest naturalny i zdrowy, to zawarta w nim toksyna botulinowa wyklucza go z diety dzieci. Zakaz ten dotyczy jednak tylko niemowlaków. Miód dla kobiet w ciąży jest całkowicie bezpieczny. Toksyna botulinowa nie może zaszkodzić ani ciężarnej, ani rozwijającemu się maluchowi. Środowisko kwasowe przewodu pokarmowego zapobiega produkcji toksyn. Miód w czasie ciąży jest więc całkowicie bezpieczny, ponadto jego spożycie może wiązać się z wieloma korzyściami dla ciężarnej.

kobieta w ciazy z miodem

Miód w ciąży – czy jest zdrowy?

Przyszła mama powinna szczególnie dbać o swoją dietę. Najlepiej, by była ona różnorodna i zbilansowana, ponieważ tylko w ten sposób można zaspokoić swoje zapotrzebowanie na witaminy i minerały oraz wszystko, co niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Miód w ciąży jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż klasyczny biały cukier. W przeciwieństwie do cukru, który dostarcza wyłącznie pustych kalorii, miód zawiera korzystne dla zdrowia składniki odżywcze. Dlaczego warto cukier zamienić na miód?

Czy w ciąży można jeść miód? Oczywiście, że tak! Mało tego, miód może dostarczać ważnych dla przyszłej mamy substancji odżywczych, w tym:

  • witamin z grupy B – wspierających układ nerwowy oraz pracę wielu organów wewnętrznych
  • witaminy C – łagodzącej stany zapalne i podnoszącej poziom odporności organizmu
  • cynku, potasu i sodu – pomagają one w utrzymaniu równowagi gospodarki wodno elektrolitowej
  • magnez – wspiera funkcjonowanie układu mięśniowego
  • żelazo – pomaga zapobiegać anemii ciążowej

Zawartość substancji odżywczych może różnić się w zależności od rodzaju miodu. Inne właściwości będzie miał miód manuka w ciąży, a inne, nasz swojski miód lipowy, czy gryczany. Po jaki miód najlepiej sięgać w odmiennym stanie, który będzie najwartościowszy?

Jaki miód jeść – a jakiego unikać?

Czy istnieją lepsze i gorsze miody dla ciężarnej? Czy miód spadziowy w ciąży jest tak samo wartościowy, co miody nektarowe? Jedno jest pewne, każdy rodzaj miodu, jest dla ciężarnej bezpieczny. Jej organizm jest doskonale przystosowany do radzenia sobie z toksyną botulinową i innymi potencjalnymi zagrożeniami, które mogłyby być groźne dla malucha. Wciąż pojawiają się głosy, że lepiej sięgać po miód pasteryzowany w ciąży, jednak ten, który nie został poddany pasteryzacji, nie stwarza żadnego zagrożenia dla mamy i dziecka. Jakie rodzaje miodu są najzdrowsze? Miód gryczany w ciąży uważany jest za naturalny antybiotyk, który jest w stanie poradzić sobie z wieloma infekcjami. Oczywiście nic nie zastąpi kontaktu z lekarzem, jednak wsparcie organizmu przy pomocy miodu z pewnością nie zaszkodzi, a może być naprawdę pomocne w walce z chorobami. Miód lipowy w ciąży może pomagać przyszłym mamom w zasypianiu, przypisuje się mu również działanie relaksujące i wyciszające. Z pewnością jest też aromatyczny i smaczny, dlatego często dodaje się go do różnego typu deserów.

Jednym z najwartościowszych miodów jest miód faceliowy. Ma on szereg prozdrowotnych właściwości. Jakie korzyści może przynieść miód faceliowy w ciąży przyszłej mamie? Miód z facelii między innymi obniża ciśnienie tętnicze, wspiera żołądek i układ pokarmowy, szczególnie przy chorobach wrzodowych i różnego rodzaju nieżytach, oraz wspomaga organizm przy stanach zapalnych i przeziębieniach. Jakie jeszcze miody można stosować, kiedy organizm atakuje choroba?

Jaki miód na przeziębienie w ciąży?

Miód akacjowy w ciąży, mimo że nie ma aż tak dużych właściwości antybiotycznych, co gryczany jest za to doskonałym sposobem na dolegliwości związane z chorobami dróg oddechowych, katar oraz kaszel. Produkt może wspomagać odkrztuszanie zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny.

Miód z mniszka lekarskiego w ciąży najczęściej wykorzystywany jest do zwalczania przeziębień. Mniszek to popularna roślina, wykorzystywana często w ziołolecznictwie. Miód z tego niepozornego, żółtego kwiatuszka jest pełen właściwości zdrowotnych. Czy miód z mlecza w ciąży ma takie same właściwości, co ten z mniszka lekarskiego? Tutaj należy rozwiać pewien mit. Mlecz i mniszek lekarski to dwie odrębne roślinny, które są do siebie podobne wizualnie, a przez to często mylone. Miód z mlecza to potoczna nazwa miodu z mniszka lekarskiego.

Czy istnieją jakieś sposoby na to, by miód na przeziębienie w ciąży był jeszcze skuteczniejszy? Produkt można mieszać z innymi środkami, którym przypisuje się właściwości zdrowotne. Jednym z takich środków jest cytryna. Miód z cytryną w ciąży warto spożywać głównie ze względu na witaminę C. Zarówno cytrynę, jak i miód można dodawać do herbaty, jednak należy pamiętać, by odczekać, aż napój lekko wystygnie. Dodawanie miodu do wrzątku powoduje, że traci on większość swoich właściwości.

kobieta w ciazy trzyma sloik miodu

Miód na hemoroidy w ciąży – jaki warto zastosować?

Miód może leczyć nie tylko przeziębienie. Miód w ciąży pomaga w łagodzeniu wielu innych dolegliwości, jakie mogą dokuczać ciężarnym. Do częstych problemów w odmiennym stanie nalezą hemoroidy. W jaki sposób miód ułatwia radzenie sobie z hemoroidami? Produkt ten znany jest z tego, że poprawia szczelność naczyń krwionośnych, co ma duże znaczenie w walce z żylakami odbytu. Wśród apetycznych środków do walki z hemoroidami można znaleźć między innymi czopki zawierające w sobie kit pszczeli.

Miód w ciąży a waga dziecka

Czy miód spożywany przez przyszłą mamę może mieć jakiś wpływ na wagę dziecka po narodzinach? Jak dotąd żadne badania nie wykazały, by produkt ten wpływał pozytywnie lub negatywnie na wagę malucha. Ciężarna może bez wyrzutów sumienia posłodzić herbatę miodem i cieszyć się smakiem deserów z dodatkiem tego produktu. Miód jest o wiele wartościowszy od białego cukru, dlatego osoby, które lubią słodki smak, mogą na stałe zamienić cukier na miód.

Kiedy NIE jeść miodu w trakcie ciąży?

Mimo wszystkich właściwości miodu warto wziąć pod uwagę sytuacje, w których lepiej powstrzymać się przed sięganiem po ten słodki i zdrowy produkt. Jedną z nich jest uczulenie na miód. Alergia na miód dotyka wielu osób. Objawia się ona najczęściej objawami skórnymi, w tym dokuczliwym świądem i wysypką. Osoby dotknięte uczuleniem na miód nie powinny po niego sięgać, nawet podczas przeziębień. Istnieje wiele naturalnych środków, wspomagających organizm w walce z chorobą, między innymi sok malinowy, czy czosnek.

Alergia nie jest jedynym przeciwwskazaniem do jedzenia miodu podczas ciąży. Kolejną sytuacją, która wyklucza jego spożycie, jest cukrzyca ciążowa. Ciężarne dotknięte tą przypadłością muszą wyeliminować ze swojej diety nie tylko miód, ale też wszystkie produkty o wysokim indeksie glikemicznym, nawet niektóre owoce.

Kiedy jeszcze nie wolno jeść miodu w ciąży? Produkt ten mimo wszystkich swoich walorów smakowych i zdrowotnych jest bardzo kaloryczny. Może sprzyjać nadmiernemu tyciu. Przyszłe mamy, które zauważą, że przybierają o wiele więcej kilogramów, niż standardowo powinno się przybrać podczas ciąży, powinny uważnie przyjrzeć się swojej diecie. Najlepiej wyliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne na czas ciąży i starać się go trzymać Zapobiegnie to nadmiernemu przytyciu oraz ułatwi powrót do formy po porodzie.

Oprócz wyżej wymienionych sytuacji, takich jak alergia, cukrzyca ciążowa, czy nadmierne tycie, śmiało, można sięgać po miód na każdym etapie ciąży.