Kawior w ciąży – czy można go bezpiecznie jeść?

kobieta bierze lyzke kawioru

Solona rybia ikra jest uważana za jeden z największych przysmaków. Kawior często spotkać można na eleganckich przyjęciach. Ze względu na walory smakowe produkt ten chętnie jadany jest przy specjalnych okazjach, jednak jego wielbiciele sięgają po niego również na co dzień. Do niedawna kawior uważany był za drogi rarytas, na który nie każdy może sobie pozwolić. Dziś rybią ikrę da się znaleźć nawet w popularnych marketach. Wiele przyszłych zastanawia się, czy kawior w ciąży jest zdrowy i bezpieczny dla dziecka. Ciężarne muszą w stanie odmiennym zrezygnować z niektórych przysmaków, czy kawior również należy dopisać do listy zakazanych produktów?

Czy można jeść kawior w ciąży?

Przyszłe mamy dla dobra malucha muszą zrezygnować z niektórych potraw i ulubionych przekąsek, a inne ograniczyć do minimum. Ciężarne powinny odstawić nie tylko używki, ale też potrawy, takie jak sushi, tatar, czy niektóre sery pleśniowe. Niektóre nawet zdrowe potrawy w stanie odmiennym są niewskazane, ponieważ mogłyby zagrozić dziecku. Czy kawior w ciąży do nich należy?

Solona rybia ikra ma wiele właściwości zdrowotnych, jednak jej popularność bierze się głównie z walorów smakowych. Przyszłe mamy nie muszą sobie odmawiać tego przysmaku, jeśli nie ma wyraźnych przeciwwskazań do tego, by odstawić kawior w ciąży. Kobiety ciężarne powinny jednak sięgać wyłącznie po kawior, który został poddany pasteryzacji. W stanie odmiennym nie powinno się spożywać surowych produktów pochodzenia zwierzęcego, ponieważ są one niebezpieczne dla płodu.

kobieta w ciazy je kanapke z kawiorem

Kawior w ciąży – czy ma jakieś właściwości zdrowotne?

Po kawior sięga się głównie ze względu na jego smak. Produkt ten świetnie sprawdza się, jako elegancka przystawka na przyjęciach. Nie każdy wie jednak, że kawior ma wiele właściwości zdrowotnych. Przyszłe mamy, które są wielbicielkami rybiej ikry, mogą sięgać po kawior w ciąży, kiedy tylko mają na to ochotę. Produkt ten urozmaici dietę oraz dostarczy wielu ważnych dla zdrowia substancji odżywczych. Oczywiście wyłącznie wtedy, gdy będzie to kawior pasteryzowany.   Jakie korzyści może przynieść ciężarnym częste jadanie kawioru?

Kawior jest przede wszystkim źródłem łatwo przyswajalnego białka, które jest bardzo ważne w diecie kobiet ciężarnych. Białko nie tylko daje energię, ale też stanowi budulec tkanek, ponadto wspiera prawidłowy rozwój płodu. Kawior w ciąży dostarcza także sporej ilości witamin i minerałów. Co można znaleźć w rybiej ikrze?

  • Witaminy A,D,E,K – ta grupa witamin jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, wzmacnia odporność, chroni przed wieloma chorobami, spowalnia starzenie organizmu.
  • Witaminy z grupy B – wspierają pracę organów wewnętrznych, sprzyjają szybszej regeneracji tkanek, mają pozytywny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci.
  • Kwas pantotenowy – przyśpiesza gojenie ran, zapobiega tworzeniu się stanów zapalnych w organizmie.
  • Kwas foliowy – w ciąży powinno się spożywać jak najwięcej produktów, które go zawierają. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu.
  • Żelazo – wspiera układ odpornościowy, co jest bardzo ważne w stanie odmiennym, zapobiega rozwojowi anemii w ciąży.
  • Magnez – dbając o jego odpowiedni poziom w organizmie możemy uniknąć bolesnych skurczów mięśni.
  • Fosfor – pomaga zachować równowagę kwasowo – zasadową w organizmie.
  • Potas – dzięki niemu układ nerwowy i mięśniowy funkcjonuje prawidłowo. Potas reguluje także pH komórkowe.

Nie ulega wątpliwości, że kawior w ciąży to cenne źródło witamin i minerałów, dzięki którym, można utrzymać organizm w dobrej formie. Spożywanie produktów, takich jak kawior jest potrzebne również po to, by płód rozwijał się prawidłowo. Dieta ciężarnej ma na to bardzo duży wpływ.

sloik kawioru

Kawior w ciąży – przeciwwskazania

Solona rybia ikra należy do zdrowych przysmaków, jednak w pewnych sytuacjach nie należy po nią sięgać. Kiedy kawior w ciąży może zaszkodzić, zamiast przynieść korzyści dla organizmu? Przede wszystkim ciężarne nie powinny sięgać po produkt, który nie został poddany pasteryzacji. Kolejnymi przeciwwskazaniami do spożywania kawioru jest nadciśnienie oraz zbyt wysoki poziom z lego cholesterolu w organizmie. Kawior jest niewskazany również przy problemach z nerkami, ze względu na wysoką zawartość sodu.

Możliwe skutki uboczne jedzenia kawioru w ciąży

Przyszła mama może delektować się kawiorem, warto jednak zachować umiar i zdrowy rozsądek. Wprawdzie kawior jest bogatym źródłem składników odżywczych, jednak codzienne zajadanie się nim może prowadzić do podwyższenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Zbyt duże ilości kawioru mogą także zaostrzać problemy z obrzękami w ciąży, ponieważ produkt ten często prowadzi do zatrzymania wody w organizmie.

Jak spożywać kawior? Propozycje podania

Najpopularniejszą formą serwowania kawioru jest umieszczenie go na pokruszonych kostkach lodu, w towarzystwie plasterków cytryny. Taka przystawka sprawdzi się świetnie na eleganckich przyjęciach. Kawior można też podawać na pieczywie, najlepiej na plasterkach bagietki. Do kawioru pasują również słone krakersy oraz gryczane bliny.