Jedzenie warzyw i owoców to podczas ciąży podstawa. Menu ciężarnej powinno obfitować w odżywcze, pełne witamin produkty. Pozostaje tylko pytanie, jakie owoce w ciąży jeść i czy każde są dozwolone? Borówki leśne, dostępne u nas sezonowo, są jak najbardziej dozwolone oraz zalecane, między innymi ze względu na zawartość antyoksydantów. Co z borówkami amerykańskimi? Wyglądem przypominają borówkę leśną, są jednak o wiele większe, czy ich właściwości również są inne i przede wszystkim, czy borówki w ciąży można jeść bez żadnych obaw?
Borówki amerykańskie – wartości odżywcze
Borówki amerykańskie pod względem wartości odżywczych w niczym nie ustępują borówkom leśnym. Owoce te są prawdziwą skarbnicą witamin oraz minerałów. Borówki amerykańskie są przy tym bardzo słodkie i smaczne, a jednocześnie niskokaloryczne. 100 gramów owoców dostarcza niecałe 60 kalorii. Wychodzi na to, że owocami można zajadać się niemal bez ograniczeń! Jakich witamin i minerałów dostarczają borówki amerykańskie w ciąży?
Owoce kryją w sobie między innymi antyoksydanty. Wspomagają one pracę wątroby oraz chronią przed przedwczesnym starzeniem się skóry i komórek. Antyoksydantom przypisuje się także właściwości antynowotworowe. Borówka amerykańska w ciąży to także cenne źródło flawonoidów, które mają duże znaczenie dla pracy mózgu, ponieważ wspomagają regenerację neuronów. Borówki mają też sporo witamin, w tym witaminy C odpowiedzialnej między innymi za odporność organizmu oraz witaminy E, mającej istotny wpływ na dłuższe zachowanie młodego wyglądu i dobrej formy.
Czy można jeść borówki amerykańskie w ciąży?
Słodkie borówki amerykańskie są jednym z najpopularniejszych owoców. Chętnie dodaje się je do deserów oraz zjada w formie solo. Coraz częściej pojawiają się jednak pytania, czy są one równie wartościowe, co nasze jagody leśne, oraz przede wszystkim, czy można jeść borówki amerykańskie w ciąży.
Borówki w ciąży ą dozwolone i bezpieczne. Włączenie ich do codziennego menu jest wręcz wskazane. Jedyne, czego należy pilnować, to dokładne mycie owoców, jeśli pochodzą z nie sprawdzonych źródeł. Na co jeszcze należy uważać? Borówki mają większą zdolność wchłaniania szkodliwych substancji ze środków ochrony roślin. Z tego właśnie powodu lepiej sięgać po borówki pochodzące z własnego ogródka. Osoby, które nie mają własnych krzewów, mogą szukać lokalnych rolników lub kupować na małych ryneczkach. Jeśli chodzi o borówki z marketów, to przy nich należy zachować umiar, właśnie ze względu na ryzyko wysokiego skażenia szkodliwymi substancjami.
Korzyści z jedzenia borówek amerykańskich w trakcie ciąży
Czy borówki w ciąży mogą pozytywnie oddziaływać na płód? Z jakiego powodu przyszła mama powinna sięgać po te owoce? Przede wszystkim doskonale odżywiają one organizm ciężarnej, a zdrowie mamy ma zbawienny wpływ na rozwój płodu. Będąc w dobrej formie podczas ciąży, kobieta nie musi sięgać między innymi po apteczne leki. Dlaczego jeszcze warto zajadać się borówkami w stanie odmiennym?
Borówki amerykańskie zawierają całkiem sporo kwasu foliowego, który musi znaleźć się w diecie ciężarnej. Większość lekarzy przepisuje przyszłym mamom suplementy z kwasem foliowym. Dlaczego jest on tak ważny? Przede wszystkim pozytywnie wpływa na rozwój układu nerwowego u dziecka. Warto więc sięgać po niego już na etapie planowania macierzyństwa. Kwas foliowy jest również w stanie minimalizować ryzyko wad rozwojowych u płodu.
Dlaczego lepiej dostarczać sobie kwasu foliowego z pożywienia niż z suplementów? Niemal wszystkie witaminy i substancje odżywcze są lepiej przyswajalne, jeśli są dostarczane organizmowi w formie pożywienia. Borówki amerykańskie, jako jedno ze źródeł kwasu foliowego, warto wprowadzić do swojej diety.
Na uwagę załgują także borówki leśne w ciąży. Owoce te są tańsze, łatwiej dostępne i według niektórych ekspertów o wiele zdrowsze, między innymi dlatego, że nie są skażone środkami ochrony roślin. Borówki leśne regulują między innymi poziom cukru we krwi oraz przeciwdziałają infekcjom dróg moczowych. Napar z suszonych borówek leśnych może być stosowany, jako łagodny środek przeciwbólowy.
Borówki a karmienie piersią
Czy podczas laktacji również można cieszyć się smakiem borówek? Jeśli akurat trwa sezon na te owoce, warto wykorzystać go w pełni! Borówki amerykańskie mają bardzo dobry wpływ na jakość pokarmu, nie powinny tez wywołać żadnych dolegliwości u malucha. Mamy, które obawiają się tego, mogą wprowadzić borówki do diety ostrożnie i obserwować dziecko. Jeśli nie pojawia się nic niepokojącego, warto jeść borówki tak często, jak się da. Owoce są o wiele zdrowszą alternatywą od słodyczy, które dostarczają wyłącznie pustych kalorii.
Podsumowanie – czy warto jeść borówki w trakcie ciąży?
Zarówno borówki amerykańskie, jak i borówki leśne, warto jeść podczas ciąży. Owoce te są prawdziwą skarbnicą witamin oraz innych substancji odżywczych. Jadanie ich może przeciwdziałać wielu dolegliwościom typowym dla ciąży. Borówki dbają nie tylko o zdrowie mamy, ale też rozwijającego się dziecka.
Lekarz pediatra i mama trójki dzieci. Chętnie dzielę się poradami o wychowaniu dzieci, ciąży i karmieniu piersią. Jestem tutaj, żeby dbać o Wasze pociechy!