Owoce morza w ciąży – czy można je bezpiecznie jeść?

owoce morza

Prawidłowa dieta w okresie ciąży ma ogromne znaczenie dla zdrowia przyszłej mamy oraz prawidłowy rozwój płodu. Nic więc dziwnego, że wiele kobiet zastanawia się po jakie produkty może sięgać bez obaw oraz nad tym, których należy się wystrzegać. Jedną z kwestii, która budzi spore wątpliwości są owoce morza w ciąży. W sieci możemy znaleźć sprzeczne opinie na ich temat. Czy więc można bezpiecznie je spożywać? O czym warto pamiętać? Przekonajmy się.

Owoce morza w ciąży – czy można je bezpiecznie jeść?

Poruszając temat spożywania owoców morza w ciąży warto wspomnieć, co właściwie rozumiemy pod tym pojęciem. Musimy mieć bowiem świadomość, że jest ono bardzo szerokie. Obejmuje ono nie tylko ryby morskie takie jak łosoś, tuńczyk czy dorsz, skorupiaki takie jak krewetki czy kraby, mięczaki ale również morskie rośliny i algi stosowane w kuchni. Z tego właśnie powodu owoce morza w ciąży budzą wiele kontrowersji. Część osób zauważa, że są one bogate w niezbędne składniki odżywcze, takie jak kwasy omega 3, witaminy czy minerały. Inni zaś wskazują na fakt, że niektóre z owoców morza bywają zatrute metalami ciężkimi takimi jak rtęć, przez co ich spożywanie w okresie ciąży może być niepotrzebnym ryzykiem. Jaka jest jednak prawda?

Mówiąc najprościej owoce morza nie są grupą produktów, których pod żadnym pozorem nie powinno się spożywać w ciąży, choć musimy mieć świadomość, że jedzenie niektórych z nich może wiązać się z pewnym ryzykiem. Pierwszym zagrożeniem dla kobiet w ciąży jest wysokie stężenie metali ciężkich, które możemy znaleźć w niektórych z gatunków ryb morskich. Drugim problemem jest spożywanie owoców morza w formie surowej. W tym przypadku ciężarna kobieta jest narażona na patogeny takie jak bakterie i wirusy, które mogą być przyczyną groźnych w jej stanie infekcji.

Przeczytaj również  Pokrzywa w ciąży - czy można ją bezpiecznie pić? Właściwości i zastosowania

ciezarna mysli

Z drugiej strony nie możemy jednak zapominać o tym, że w owocach morza znajdują się cenne składniki odżywcze. Istnieją nawet badania, które mówią o tym, że spożywanie ryb i owoców morza może mieć pozytywny wpływ na układ nerwowy dziecka a nawet zwiększać jego inteligencję. Kluczowe jest więc zachowanie umiaru, unikanie gatunków ryb, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie przyszłej matki i dziecka oraz odpowiednie przyrządzanie produktów. Wówczas owoce morza w ciąży mogą być całkowicie bezpiecznym a nawet korzystnym wyborem.

Właściwości zdrowotne owoców morza w ciąży

Owoce morza to produkty, które doceniane są nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również zawartość wielu cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Nie są co prawda jedynym ich źródłem i przyszła mama z powodzeniem może dostarczyć ich sobie spożywając inne produkty, niemniej jednak, jeśli ma ochotę na owoce morza nie powinna się ich wystrzegać, ponieważ możemy znaleźć w nich:

  • Kwasy tłuszczowe omega 3 – a dokładniej kwas dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA). Odgrywają one kluczową rolę w rozwoju mózgu i siatkówki oczu płodu. Ponadto DHA wspomaga rozwój układu nerwowego, a EPA działa przeciwzapalnie.
  • Białko – będące budulcem komórek ciała, mające pozytywny wpływ na rozwój tkanek i organów płodu.
  • Witaminy i minerały -, takie jak witamina D, jod, selen, oraz witaminy z grupy B, które są kluczowe dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego i kości.

Jak więc widać, spożywanie owoców morza może przynieść potencjalne korzyści dla ciężarnej oraz rozwijającego się dziecka. Wśród produktów, które może spożywać przyszła mama wymienić możemy krewetki, mule, kalmary, ośmiornice, przegrzebki, langusty oraz niewielkie ryby morskie. Co ważne, produkty te powinny zostać poddane obróbce cieplnej, aby były w pełni bezpieczne dla spożywającej je ciężarnej kobiety.

Przeczytaj również  Alkohol w ciąży - czy można go pić? Skutki picia alkoholu w ciąży

Czy owoce morza mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ciężarnej?

Wiemy już, że owoce morza w ciąży nie są grupą produktów, które są niedozwolone i których należy całkowicie się wystrzegać. Mimo to, ciężarne kobiety powinny zachować ostrożność. Produkty te nie są bowiem całkowicie wolne od zagrożeń dla zdrowia. Wynikają one z dwóch odmiennych powodów.
Pierwszym z nich jest wysoka zawartość rtęci w niektórych gatunkach ryb morskich. Rtęć może stanowić zagrożenie dla rozwijającego się układu nerwowego płodu, dlatego zaleca się unikanie ryb o długim cyklu życiowym, takich jak rekiny, makrela czy tuńczyk. Nie zaleca się również jedzenia ryb takich jak tilapia, panga czy miecznik. Zamiast nich lepiej postawić na  gatunki takie jak łosoś czy śledź, które zazwyczaj zawierają niższe ilości rtęci.

Drugim zagrożeniem dla zdrowia ciężarnej są wirusy i bakterie, które mogą być obecnie w rybach i owocach morza. Mowa tu chociażby o listeriozie, która może mieć negatywny wpływ na zdrowie kobiety i dziecka. Aby zminimalizować zagrożenie pamiętać musimy o tym, by owoce morza oraz ryby poddawane były obróbce termicznej. Możemy je gotować, smażyć, piec lub grillować. Co ważne, wędzenie nie jest procesem, który daje nam gwarancje wyeliminowania bakterii. Co więcej, produkty wędzone nie są zalecane również ze względu na dużą zawartość soli.

talerz owocow morza

Kobieta w ciąży powinna też zrezygnować ze spożywania sushi, którego składnikiem jest surowe mięso ryb.
Trzecim, nie tak częstym, lecz nadal występującym problemem są alergie pokarmowe. Jeśli kobieta miała już problemy z objawami po spożyciu owoców morza, lub też pojawiły się one w czasie ciąży – lepiej zrezygnować z ich spożywania i skonsultować się z lekarzem. Mowa tu zarówno o dolegliwościach żołączkowych, jak i np. objawach skórnych w postaci wysypki, swędzenia czy pokrzywki.

Przeczytaj również  Czekolada w ciąży - czy można ją bezpiecznie jeść? Sprawdzamy wszystkie rodzaje

Podsumowując, ciąża jest szczególnym czasem w życiu kobiety, podczas którego warto szczególnie przyglądać się spożywanym przez nią produktów. Nieodpowiedzialne wybory żywieniowe mogą mieć bowiem negatywny wpływ na zdrowie ciężarnej kobiety oraz narażać prawidłowy rozwój płodu. Na szczęście, owoce morza w ciąży nie są całkowicie zabronione. Wprost przeciwne, uważnie wybierane oraz odpowiednio przygotowywane mogą mieć zbawienny wpływ na zdrowie matki oraz dziecka. Jeśli więc kobieta w ciąży ma na nie ochotę i bardzo ceni ich walory smakowe – nie powinna ich sobie odmawiać.

Źródła:

  • https://podyplomie.pl/publish/system/articles/pdfarticles/000/013/053/original/51-54.pdf
  • https://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-7bdcbdee-c289-4760-84d9-f7b738f54115
  • https://cynek.pl/owoce-morza-w-ciazy-czy-kobiety-w-ciazy-powinny-jesc-owoce-morza/
  • https://meavita.pl/pytania/owoce-morza-a-ciaza-czy-mozna-jesc/
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0952327819301929
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0952327819301966#bib0003