Kurkuma w ciąży – czy można ją bezpiecznie jeść?

kurkuma

Ciężko wyobrazić sobie kuchnię orientalną bez kurkumy. Przyprawa ta nadaje potrawom charakterystyczny, złocisty kolor, ale też niezwykły aromat i smak. Kurkumę dodaje się głównie do curry oraz innych dań kuchni indyjskiej. Przyprawa ceniona jest nie tylko za aromat i walory smakowe, ale też za wiele właściwości zdrowotnych. Kurkumie przypisuje się między innymi właściwości pielęgnujące urodę, popularne są szczególnie maseczki na twarz z jej dodatkiem. Jak jeszcze działa przyprawa i czy kurkuma w ciąży może być bez obaw stosowana?

Właściwości kurkumy

Kurkuma jest znana i ceniona od wieków za szereg właściwości, mających pozytywny wpływ na zdrowie i urodę. Dobroczynne działanie kurkumy bierze się od zawartej w niej kurkuminy.  Składnik ten, od lat wykorzystywany jest do naturalnych metod zwalczania różnych schorzeń, dbania o urodę oraz profilaktyki przeciw starzeniu skóry. Przyprawie przypisuje się również właściwości odchudzające. Często zaleca się ją osobom, które mają problem z nadwagą i starają się zrzucić zbędne kilogramy. Kurkuma dba również o jakość snu, regenerację organizmu oraz dobre samopoczucie. Właśnie dlatego poleca się przed snem spożywać tak zwane „złote mleko”. Napój ten powstaje na bazie mleka i przypraw, wśród których na pierwszym miejscu jest właśnie kurkuma.

Wypicie przed snem mleka z kurkumą ma pomóc się zrelaksować, wyciszyć i wesprzeć organizm oraz zadbać o jego odporność. Jedną z właściwości kurkumy, której nie wolno pominąć, jest właśnie podnoszenie poziomu odporności organizmu. Pozostaje pytanie, czy mimo tych wszystkich właściwości kurkuma w ciąży może być stosowana, czy też trzeba ją odstawić? Jakie jeszcze ma zastosowanie kurkuma, jeśli chodzi o naturalne metody leczenia?

Kurkuma – zastosowanie w lecznictwie

Przyprawa znana jest głównie w medycynie dalekiego wschodu, z której mądrości korzysta niemal cały świat. Słynna ajurweda zakłada holistyczne podejście do organizmu, traktując go jako całość. Medycyna indyjska dba nie tylko o zdrowie, ale też o urodę. Nieodłączną częścią ajurwedy jest kurkuma. Jakie właściwości lecznicze ma kłącze zwane też ostryżem długim?

Kurkuma, czyli ostryż długi lub też szafran indyjski, ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim uważana jest za środek przeciwwirusowy i przeciwzapalny oraz przeciwbakteryjny. Często wymienia się ją wśród naturalnych antybiotyków. Kurkuma może mieć również działanie odtruwające i oczyszczające organizm, przez co często stosuje się ją przy różnego typu dietach. Zwolennicy medycyny indyjskiej są zdania, że kurkuma ma również działanie antynowotworowe, co potwierdzają niektóre badania.

Charakterystyczny, lekko ostry smak kurkumy sprawia, że ma ona bardzo dobry wpływ na układ pokarmowy. Wspomaga pracę jelit i przyśpiesza procesy trawienne. Przyprawa stymuluje również wydzielanie żółci, przez co wspiera także wątrobę i trzustkę. Kurkumę poleca się również kobietom cierpiącym na silne bóle menstruacyjne, przyprawa jest w stanie je znacznie złagodzić. Wiele przyszłych mam zastanawia się jednak, czy kurkuma w ciąży nie znajduje się przypadkiem na liście produktów zakazanych.

kurkuma w proszku

Czy można jeść kurkumę w ciąży? Bezpieczna czy nie?

Nie ulega wątpliwości, że ostryż długi jest w stanie wspierać organizm i dbać o jego dobrą formę na różnych płaszczyznach. Czy kurkuma w ciąży może być stosowana bez żadnych obaw? Wszystko zależy od tego, w jakich ilościach ją spożywamy oraz od trymestru ciąży.

Przyprawa w dużych ilościach może podrażniać przewód pokarmowy i powodować skurcze. Właśnie dlatego kurkuma w pierwszym trymestrze ciąży może stanowić zagrożenie. Oczywiście niebezpieczeństwo pojawia się tylko wtedy, gdy zaczniemy przesadzać z jej spożywaniem. Szczypta przyprawy, dodana od czasu do czasu do mleka nie powinna wywołać żadnego niebezpieczeństwa. Nie zalecane jest za to długotrwałe korzystania z kurkumy podczas ciąży, ponieważ może zakłócić jej przebieg.

Przyszła mama, która jest zwolenniczką medycyny naturalnej, powinna sprawdzić, jakie korzyści może jej dać kurkuma w ciąży – przeciwwskazania dotyczą jedynie ilości oraz częstotliwości spożywania przyprawy. Z pewnością nie należy spożywać kurkumy codziennie oraz w dużych ilościach.

Czy kurkuma pomoże mi schudnąć po ciąży?

Niemal każda kobieta marzy o tym, by nie przytyć zbyt dużo podczas ciąży oraz, by po porodzie możliwie, jak najszybciej wrócić do formy. Powrót do dawnej sylwetki jest ważny, nie tylko ze względów zdrowotnych, ale też dla psychiki. Odzyskanie formy zmniejsza ryzyko pojawienia się depresji poporodowej oraz dobrze wpływa na samopoczucie mamy.

Warto jednak pamiętać, że czas połogu nie jest odpowiednim momentem do tego, by zacząć ćwiczyć, czy intensywnie się odchudzać. Podczas połogu trzeba dać sobie czas na regenerację i odpoczynek, poza tym warto wówczas skupić się na opiece nad noworodkiem, a wolny czas, gdy maluch śpi, przeznaczać na własne drzemki.

Kiedy minie okres połogu, można powoli zacząć myśleć o zrzuceniu zbędnych kilogramów, które zostały po ciąży. Schudnięcie po porodzie wcale nie jest trudne! Wystarczy wprowadzić odrobinę aktywności fizycznej do swojej codzienności, ograniczyć słodycze i gazowane napoje, oraz wysokokaloryczne przekąski i zadbać o deficyt kaloryczny. Pomocna może okazać się też kurkuma. Z racji tego, że przyśpiesza ona procesy trawienne, podczas odchudzania będzie bardzo dużym wsparciem.

Maseczka z kurkumy w trakcie ciąży – czy można ją robić?

Kurkuma w czasie ciąży może być stosowana na różne sposoby, nie tylko doustnie! Z przyprawy tej można robić również maseczki na twarz. Maseczki z kurkumą pomagają radzić sobie z przebarwieniami i mają działanie rozjaśniające. Regularne stosowanie domowych masek z dodatkiem kurkumy, pozwala spowolnić starzenie się skóry i uzyskać piękną cerę.

Kurkuma w ciąży – przeciwwskazania

Kurkuma w ciąży może być spokojnie spożywana co jakiś czas, w niewielkich ilościach. Jedynym przeciwwskazaniem do jej stosowania są reakcje alergiczne. Warto jednak pamiętać, by nie spożywać kurkumy codziennie.