Suszone owoce daktylowca są znane z tego, że skutecznie zaspokajają apetyt na słodycze. Ciężko o równie słodkie owoce, dlatego na ich bazie często przygotowuje się różnego rodzaju domowe łakocie. Daktyle wykorzystywane są między innymi do fit nutelli. Czy jedzenie daktyli w ciąży jest jednak bezpieczne dla mamy i dziecka?
Właściwości daktyli – jak wpływają na kobiety ciężarne?
Według wielu naukowych źródeł daktyle mogą mieć bardzo pozytywny wpływ na przyszłe mamy. Coraz częściej pojawiają się opinie mówiące o tym, że jedzenie daktyli w ciąży usprawnia przebieg porodu. Przede wszystkim jednak daktyle suszone w ciąży, jak i świeże to skarbnica witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co zawierają te słodkie, suszone owoce?
Daktyle dostarczają nie tylko doznań smakowych! Są one przede wszystkim źródłem witamin i minerałów. Co można w nich znaleźć i jak wpływają one na ciężarną?
- Witamina K – odpowiedzialna jest nie tylko za zdrowe kości, ale też za krzepliwość krwi.
- Magnez – reguluje ciśnienie, odpowiada ponadto za prawidłową pracę mięśni. Magnez jest niezbędny również dla prawidłowego rozwoju układu kostnego malucha.
- Kwasy tłuszczowe – regulują prace gospodarki hormonalnej, dostarczają także energii, dzięki czemu pomagają w walce z nadmierną sennością i zmęczeniem.
- Antyoksydanty – mają działanie nie tylko przeciwzapalne, ale też spowalniające starzenie! Są one bardzo ważne nie tylko dla zdrowia, ale też dla urody przyszłej mamy.
- Błonnik – pomaga w eliminowaniu wzdęć i zaparć, czyli problemów, które ciężarnym są znane aż za dobrze. Błonnik usprawnia pracę jelit, wymiatając z nich zalegające treści.
- Żelazo – absolutna podstawa w organizmie przyszłej mamy, u której wzrasta ryzyko wystąpienia anemii.
- Potas – zmniejsza ryzyko pojawienia się bolesnych skurczów, ponadto reguluje ciśnienie krwi.
- Salicylany – wykazują one właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.
- Kwas Foliowy – minimalizuje on ryzyko wystąpienia poważnych wad rozwojowych u malucha, właśnie dlatego wskazane jest spożywanie daktyli w pierwszym trymestrze ciąży. Kwas foliowy wspomaga również kształtowanie się układu nerwowego płodu.
Tak duża ilość witamin i minerałów sprawia, że daktyle w ciąży wydają się niemal obowiązkowe. Czy każda ciężarna może je jednak spożywać bez ograniczeń?
Jedzenie daktyli a trymestr – czy można je jeść w każdym?
Daktyle w ciąży warto jeść na każdym jej etapie. W trymestrze pierwszym są wskazane ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, który jest niezbędny w diecie, gdyż wspomaga prawidłowy rozwój dziecka. W drugim trymestrze z kolei daktyle są istotne, ze względu na błonnik, który eliminuje zaparcia i wzdęcia, co przynosi natychmiastową ulgę. Jeśli chodzi o trzeci trymestr, to daktyle również są wskazane. Na tym etapie ciąży warto świadomie przygotowywać się już do zbliżającego się wielkimi krokami porodu. Daktyle zaś mają mieć bardzo pozytywny wpływ na jego przebieg.
Daktyle a poród – jaki mają na niego wpływ?
Jedzenie daktyli w trzecim trymestrze jest polecane szczególnie, ze względu na ich pozytywny wpływ na przebieg porodu. Niewiele jest produktów spożywczych, a w szczególności owoców, które mogłyby naturalnie usprawnić poród, nie szkodząc jednocześnie dziecku. Jak działają daktyle w ciąży na przebieg porodu?
Daktyle jedzone regularnie w ostatnim trymestrze zwiększają podatność macicy na działanie naturalnej oksytocyny, ponadto można znaleźć w nich substancje odpowiedzialne za produkcję prostaglandyn, co z kolei przygotowuje do porodu szyjkę macicy. Jakie jeszcze skutki ma regularne jedzenie daktyli pod koniec ciąży?
- Zwiększają szansę na poród terminowy oraz na jego naturalne rozpoczęcie, bez konieczności interwencji lekarskiej.
- Jeśli okaże się, że indukcja porodu jest konieczna, to daktyle zwiększają szanse jej powodzenia.
- Dzięki daktylom konieczność zastosowania oksytocyny podczas porodu jest o wiele mniejsza.
- Ryzyko porodu indukowanego dzięki daktylom jest dużo niższe.
- Daktyle mogą przyśpieszyć rozwarcie szyjki macicy na początku akcji porodowej.
Pojawiają się opinie o tym, że jedzenie daktyli na ostatnim etapie ciąży może przyśpieszyć poród, czyli sprawić, że pojawi się przed terminem. Oczywiście nie jest to prawda. Daktyle nie są w stanie wywołać, ani przyśpieszyć porodu, zwiększają jedynie szanse na to, by pojawił się on w terminie. Właśnie dlatego mylne jest przekonanie, że daktyle w ciąży, w pierwszym trymestrze zwiększają ryzyko poronienia.
A co z suszonymi daktylami?
Suszone daktyle w ciąży są tak samo zdrowe, jak i świeże. Warto jednak pamiętać, że owoce te są bardzo słodkie, dlatego zdecydowanie odradza się je podczas cukrzycy ciążowej. Naturalna słodycz daktyli zachęca do tego, by wykorzystywać je, jako zdrowszą alternatywę dla słodyczy z marketów. Na bazie daktyli tworzyć można różnego rodzaju słodkie kremy do ciast i pieczywa, domowe batony i pralinki. Tego typu fit desery są nie tylko smaczne, ale też zdrowe.
Lekarz pediatra i mama trójki dzieci. Chętnie dzielę się poradami o wychowaniu dzieci, ciąży i karmieniu piersią. Jestem tutaj, żeby dbać o Wasze pociechy!