Kobiety w ciąży powinny spożywać 5 porcji warzyw i owoców dziennie, by zachować pełne zdrowie oraz zapewnić maluszkowi wszystko, co jest mu niezbędne dla właściwego rozwoju. Ciężarne, którym ciężko jest wprowadzić do swojego menu tak dużą ilość owoców i warzyw, mogą postarać się o ich różnorodność. Urozmaicona dieta, nowe smaki, w ciąży można eksperymentować z jedzeniem, oczywiście sięgając tylko po produkty, warzywa i owoce, które są dozwolone dla ciężarnych. Ciekawym dodatkiem do wielu dań może być mango. Tren egzotyczny owoc doskonale pasuje zarówno do słodkich deserów, jak i potraw wytrawnych, w tym sałatek. Pozostaje tylko pytanie, czy mango w ciąży jest bezpieczne dla kobiety i płodu?
Mango w ciąży – czy jest bezpieczne?
Wiele przyszłych mam odżywia się intuicyjnie i czasami bezrefleksyjnie sięga po różne produkty, warzywa i owoce. Tymczasem w stanie odmiennym nie wszystko jest dozwolone, nawet niektóre zdrowe i odżywcze pokarmy, mogą stanowić zagrożenie dla płodu. Zanim przystąpimy do układania ciążowego menu, warto sprawdzić, czy naszych ulubionych owoców i warzyw nie ma na liście zakazów. Sporo wątpliwości budzi mango w ciąży ze względu na to, że należy ono do owoców cytrusowych uważanych za silne alergeny. Czy kobiety ciężarne mogą bez obaw sięgać po mango?
Mango w ciąży można jeść bez obaw, jeśli nie ma ku temu wyraźnych przeciwwskazań. Owoc ten jest bardzo zdrowy i smaczny, a przy tym pomaga urozmaicić dietę, co jest bardzo ważne w przypadku kobiet ciężarnych. Przyszłe mamy muszą uważać na to, by w ich organizmie nie było żadnych niedoborów, dlatego tak ważne jest, by posiłki były urozmaicone. Mango ze swoim oryginalnym smakiem, pasującym do wielu dań, pomaga zadbać o różnorodność w diecie, a przy tym sprawia, że posiłki są bardziej odżywcze. Dlaczego jeszcze warto jadać mango w ciąży i jakie korzyści może przynieść spożywanie tego owocu?
Właściwości mango dla kobiet w ciąży
Przyjemny zapach, słodki, egzotyczny smak, soczysty miąższ to nie jedyne powody, dla których warto sięgać po mango w ciąży. Owoc ten to przede wszystkim prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Regularne jadanie mango pomaga w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. Przy wszystkich swoich właściwościach owoc jest niskokaloryczny, więc można jadać go bez obaw o przytycie. 100 gramów mango to około 60 kalorii, więc owoc ten stanowi doskonały zamiennik dla słodyczy, które nie wnoszą do naszego organizmu nic wartościowego.
Mango to bardzo bogate źródło przeciwutleniaczy, które neutralizując wolne rodniki, spowalniają starzenie organizmu oraz chronią przed wieloma chorobami. Wolne rodniki uszkadzają zdrowe komórki, co w konsekwencji może prowadzić nawet do powstawania nowotworów. Właśnie dlatego tak ważna jest dieta obfitująca w przeciwutleniacze. W mango znaleźć można między innymi mangiferinę, która ma naprawdę silne działanie antyoksydacyjne.
Po mango w ciąży powinny sięgać kobiety, które uskarżają się na słabszą odporność. Owoc ten dzięki wysokiej zawartości witamin A oraz C wzmacnia organizm i sprawia, że łatwiej broni się on przed infekcjami oraz chorobami sezonowymi. Wszelkie wirusy i bakterie w stanie odmiennym są o wiele bardziej niebezpieczne. Przyszłe mamy, nie mogą też sięgać po niektóre leki, dlatego tak ważne jest naturalne wzmacnianie odporności podczas ciąży, przy pomocy odpowiedniej diety opartej na warzywach i owocach takich, jak mango.
Mango dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych, jednym z nich jest kwas foliowy, niezbędny w diecie przyszłej mamy. Kwas foliowy ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój płodu, dlatego też ciężarne powinny jadać jak najwięcej produktów, które go zawierają.
Częste jadanie owocu mango ma bardzo dobry wpływ na układ pokarmowy oraz poprawia trawienie. Owoc ten zawiera amylazy, czyli enzymy, dzięki którym składniki odżywcze z pożywienia są łatwiej wchłaniane przez organizm. Mango chroni również przed zaparciami i pomaga uporać się z tym uciążliwym problemem, który szczególnie często dotyka kobiet ciężarnych.
Czy można jeść mango podczas karmienia piersią?
Podczas karmienia piersią należy uważać na to co się je tak samo, jak podczas ciąży. Wszystko, co spożywa matka karmiąca, przenika do pokarmu. Uważać należy przede wszystkim na produkty spożywcze, warzywa i owoce, które mogłyby u malucha wywołać kolki lub inne problemy z brzuszkiem. Kolejną grupą żywności, którą należy odstawić podczas karmienia, są silne alergeny. Mango, jako owoc cytrusowy może wywoływać reakcje alergiczne, jednak nie zawsze się to zdarza. Podczas laktacji można jadać mango, jednak należy przy tym obserwować maluszka, czy na jego ciele nie pojawia się wysypka, lub czy nie podkurcza nóżek, co jest charakterystyczne przy kolce.
Kiedy należy unikać mango w trakcie ciąży?
Po mango nie powinny sięgać osoby, które cierpią na kamicę szczawianowo – wapniową. Owoc ten ze względu na obecność szczawianów w miąższu, mógłby nasilać objawy choroby. Z mango należy też zrezygnować w przypadku jakichkolwiek reakcji alergicznych ze strony organizmu.
Lekarz pediatra i mama trójki dzieci. Chętnie dzielę się poradami o wychowaniu dzieci, ciąży i karmieniu piersią. Jestem tutaj, żeby dbać o Wasze pociechy!