Burak w ciąży – czy jest bezpieczny? Sok zakwas i zwykłe buraki

kobieta w ciazy je buraki

Warzywa to podstawa zdrowej diety, dostarczają organizmowi nie tylko energii, ale też witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Niektóre warzywa jadane regularnie i w dużych ilościach mogą pomóc w leczeniu niektórych dolegliwości i zapobiec pojawianiu się nowych chorób. Do jednych z najzdrowszych warzyw należy burak, ma on bardzo dobry wpływ na cały organizm. Kobiety ciężarne często nie wiedzą jednak w jakiej formie jeść buraki i czy burak w ciąży jest bezpieczny bez żadnych ograniczeń jeśli chodzi o ilość. Pojawia się też wiele pytań o zakwas i sok z buraka w ciąży. Co warto wiedzieć o spożywaniu buraków przez ciężarne?

Burak w ciąży – czy jest bezpieczny?

Niektóre nawet bardzo zdrowe warzywa lub owoce mogą źle wpływać na ciężarną i jej dziecko. Pytania o to co wolno jeść w ciąży, a czego unikać są całkowicie normalne i wynikają z troski o maluszka. Zarówno burak, jak i sok z buraka w ciąży są bezpieczne, nawet w dużych ilościach. Przyszła mama może bez żadnych obaw jeść buraki pod każdą postacią, ponieważ warzywa te bardzo pozytywnie wpływają na organizm oraz wspierają prawidłowy rozwój płodu.

Warto korzystać z tego, że burak jest warzywem uniwersalnym i wprowadzić go na stałe do swojego menu. Warzywo to można piec, gotować, a z surowego wyciskać sok. Z pieczonych buraków da się stworzyć wegetariańską wersję carpaccio lub apetyczną zupę krem, gotowane buraki warto wykorzystać do barszczu lub sałatki śledziowej. Burak w ciąży to same korzyści dla mamy i rozwijającego się maluszka, więc dobrze jest jeść to warzywo jak najczęściej.

kobieta zbiera buraki w ogrodku

Buraki a karmienie piersią

Burak i sok z buraka w ciąży i po porodzie są jak najbardziej wskazane. Mamy karmiące mogą jeść buraczki do woli. Warzywo to jest bezpieczne dla noworodków, po przeniknięciu do pokarmu nie powinno wywoływać zmian skórnych, czy problemów z brzuszkiem. Oczywiście w przypadku jakichkolwiek wątpliwości lub pytań można obserwować reakcje dziecka, a w razie potrzeby skonsultować się z lekarzem.

Produkty z przetworzonych buraków – czy można je spożywać w ciąży?

Buraki jadać można pod różnymi postaciami. W każdej formie są one bezpieczne i dozwolone dla ciężarnych. Popularny jest szczególnie sok z buraka w ciąży, szklanka takiego soku to prawdziwa bomba witaminowa. Przyszłe mamy uważać powinny jedynie na produkty z przetworzonych buraków, które kupują w sklepach. Warto czytać składy takich produktów, ponieważ mogą one zawierać dodatki w postaci cukru, czy sztucznych polepszaczy smaku, co znacznie obniży ich jakość.

zupa buraczkowa w ciazy

Sok z buraka w ciąży

Coraz popularniejszy wśród kobiet staje się sok z buraka w ciąży. Napój ten warto pić nie tylko ze względu na zdrowie swojego organizmu, ale też z myślą o rozwoju maluszka. Sok z buraków zawiera spore ilości kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Ponadto sok z buraka jest bardzo pomocny przy anemii. Sok z surowego buraka ma najwięcej witamin, dlatego nie tylko pomaga on w zapobieganiu anemii, ale też w jej leczeniu. Przeciwdziałanie i leczenie anemii przez sok z buraka bierze się od wysokiej zawartości żelaza. Wprawdzie żelazo pochodzenia roślinnego jest gorzej przyswajalne przez ludzki organizm, jednak są na to sposoby. Podnieść wchłanialność żelaza z soku z buraków można, dodając do niego odpowiednie dodatki, takie jak natka pietruszki.

Dlaczego jeszcze ciężarne powinny sięgać po sok z buraka? Napój ten łagodzi wiele dolegliwości typowych dla ciąży, między innymi dzięki regulowaniu procesów trawiennych pomaga pozbyć się uciążliwych zaparć. Napój podnosi też poziom odporności organizmu oraz łagodzi zgagę, która często dokucza ciężarnym.

Ciężarne mogą sięgać po sok z buraka również wtedy, gdy zmagają się z przeziębieniem lub infekcją, gdyż bogactwo witamin dostępnych w napoju wzmacnia organizm i sprzyja szybszemu zdrowieniu. Sok z buraków na anemię w ciąży jest jednym z najlepszych, naturalnych środków, jednak warto pamiętać, że działa on skutecznie również przy innych dolegliwościach.

Picie soku z buraka może również spowolnić starzenie skóry i sprawić, że dłużej będziemy cieszyć się młodym wyglądem! Buraki stymulują wytwarzanie kolagenu, który jest niezbędny do tego, by skóra wyglądała młodo.

Zakwas buraczany w ciąży

Najpopularniejszą z potraw tworzonych z buraków jest barszcz czerwony. Występuje on w różnych wersjach, gotowany na bulionie warzywnym, czy na wędzonce, czysty czerwony i zabielany śmietaną. Do każdego z tych wariantów niezbędny jest jednak zakwas buraczany. Produkt ten jest bezpieczny dla ciężarnych, więc mogą one przez cały czas ciąży delektować się daniami, do których przygotowania wykorzystano zakwas.

Zakwas buraczany, lub jak kto woli sok z kiszonych buraków w ciąży warto wprowadzić do swojego menu. Ma on działanie przeciwwirusowe, ponadto bardzo dobrze wpływa na jelita i cały układ trawienny.

Syrop z buraka w ciąży

Zwolenniczki naturalnych metod leczenia przeziębień i dolegliwości takich, jak kaszel i katar, mogą pokusić się o wypróbowanie syropu z buraka. Specyfik ten łagodzi kaszel, pomaga również przy schorzeniach górnych dróg oddechowych. Syrop z buraka ponadto wzmacnia organizm, dostarczając mu witamin, przez co przyśpiesza proces leczenia.

Buraczki w ciąży

Buraczki tarte to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Pasują do mięs, ryb, oraz innych dań głównych. Przyszłe mamy mogą je oczywiście jeść, jednak warto czytać składy buraczków kupowanych w sklepach. Produkty te mogą zawierać w składzie cukier oraz sztuczne polepszacze smaku, które nie są zbyt korzystne dla ciężarnych.

salatka z burakow w ciazy

A co ze zwykłymi burakami w ciąży?

W ciąży można jeść buraki w każdej wersji. Warzywo to jest bardzo zdrowe i przynosi same korzyści. W pewnych sytuacjach jednak należy zrezygnować ze spożywania buraków zwykłych, soku i przetworów z buraka. Nie chodzi o objawy, takie jak czerwony mocz po burakach w ciąży, ponieważ to zjawisko jest całkowicie normalne i nie jest szkodliwe. Buraków nie wolno jednak spożywać przy kamicy nerkowej, ze względu na szczawiany, które znajdują się w tym warzywie.