Truskawki w ciąży – czy można je jeść? Rozwiewamy wątpliwości!

kobieta w ciazy je truskawki

Wśród owoców sezonowych dostępnych w naszym kraju truskawki cieszą się chyba największą popularnością. Kiedy pojawiają się one na sklepowych półkach i miejskich straganach poczuć można, prawdziwy smak lata. Truskawki cenione są za wysoką zawartość witamin i innych substancji odżywczych, dzięki którym dbają o zdrowie i urodę. Niestety te smaczne i wartościowe owoce, są owiane złą sławą wśród ciężarnych. Przyjęło się mówienie, że wywołują one uczulenia, znamiona i sprzyjają tyciu. Czy truskawki w ciąży faktycznie są takie złe? Co mówią o nich eksperci?

Truskawki – witaminy i właściwości sprzyjające ciąży

Na korzyść truskawek przemawia wiele. Jak wszystkie owoce należą one do żywności nie przetworzonej, na której powinna opierać się dieta. Codzienne menu kobiety ciężarnej powinno być również urozmaicone. Dobrze też odżywiać się zgodnie z sezonem, czyli jeść to, co jest aktualnie dostępne, a zimą skupiać się na kiszonkach, przetworach i mrożonkach. Czy ciężarnym wolno jednak do woli korzystać z sezonu na truskawki? Owoce te mają sporo witamin i właściwości mogących sprzyjać ciąży.

Przede wszystkim truskawki, podobnie jak wiele innych świeżych owoców zawierają bardzo dużo witaminy C. Dzięki temu podnoszą poziom odporności oraz sprzyjają szybszemu gojeniu się ran, oraz radzeniu sobie ze stanami zapalnymi w organizmie. Dzięki witaminie C lepiej wchłaniane jest także żelazo z pożywienia, a żelazo jest ciężarnym bardzo potrzebne. Co jeszcze można znaleźć w truskawkach?

  • Magnez – dzięki niemu zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo – naczyniowego. Magnez ma też wpływ na poziom glukozy w organizmie.
  • Potas – utrzymanie w równowadze gospodarki wodnej oraz sprzyja właściwemu funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego.
  • Fosfor – dzięki niemu komórki mogą funkcjonować prawidłowo.
  • Wapń – niezbędny dla zdrowych kości i zębów.
  • Kwas foliowy – potrzebny kobietom w ciąży, ma pozytywny wpływ na rozwój płodu.

Tak wysoka zawartość witamin i minerałów sprawia, że truskawki wydają się wręcz wskazane do jedzenia przez przyszłe mamy. Jednak co z pogłoskami o znamionach truskawkowych, czy tyciu? Truskawki w ciąży naprawdę są w stanie zaszkodzić mamie i dziecku, czy to kolejne z mitów, z jakimi należy walczyć?

Czy w ciąży można jeść truskawki?

Ochota na truskawki w ciąży jest całkowicie zrozumiała. Organizm ciężarnej ma jeszcze wyższe zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Zachcianki na różnego typu produkty są wyraźnym sygnałem, czego potrzebuje ciało do prawidłowego funkcjonowania. Nie zawsze jednak mamy zachcianki na to, co zdrowe, bezpieczne i wskazane. Jak jest z tymi truskawkami? Z jednej strony pełne witamin, z drugiej owiane złą sławą z powodu znamion truskawkowych i uczuleń. Czy w ciąży można jeść truskawki, czy też lepiej o nich zapomnieć na całe 9 miesięcy?

Na początek warto rozprawić się z mitem, na temat tego, że truskawki w ciąży powodują alergię u mamy i dziecka. Nie ma podstaw, by tak twierdzić. Jeśli kobieta ma na truskawki lub jakiekolwiek inne owoce uczulenie, to jest to oczywiste, że powinna ich unikać. Wszelkie alergie towarzyszą nam zazwyczaj od wieku dziecięcego. Czy jedzenie truskawek w ciąży może wywołać późniejsze alergie u malucha? To, co spożywa mama, nie ma większego wpływu na to, czy maluch w przyszłości będzie borykał się z alergiami.

koszyk truskawek

Kolejna wątpliwość dotyczy znamion truskawkowych. O co z tym chodzi? Czasami u dziecka mogą pojawiać się na ciele twarde bąble w kolorze czerwonym. Oczywiście nie maja jednak one nic wspólnego z tym że mama będąc w stanie odmiennym, zajadała się truskawkami! Znamiona te to po prostu powiększone naczynia krwionośne, zwane też naczyniakami. Czasami pojawiają się one u noworodków i samoistnie zanikają po około 4 – 5 miesiącach.

Co z tyciem od truskawek? To również pogłoska. Truskawki nie są zbyt kaloryczne. Na pewno są też lepszym wyborem niż słodycze. Warto też pamiętać, że tyjemy nie od konkretnego produktu lub grupy produktów, tylko od nadwyżki kalorycznej.

Wniosek? Truskawki są bezpieczne i spokojnie można je jeść, oczywiście, jeśli przyszła mama nie jest na nie uczulona. Właściwości truskawek w ciąży pomagają zachować zdrowie i dobrą formę, dbają ponadto o urodę przyszłej mamy!

Mrożone a świeże truskawki – jaka jest różnica?

Najwartościowsze są owoce świeże, jednak te w wersji mrożonej nie odbiegają znacznie pod względem zawartości witamin i minerałów. Mrożone truskawki w ciąży można, a nawet warto jeść. Szczególnie wtedy, kiedy nagła zachcianka na truskawki pojawi się zimą, kiedy nie ma dostępu do owoców świeżych. Truskawki mrożone doskonale smakują, można robić z nich smoothie, dodawać do deserów lub ciast. Sposobów na wykorzystanie mrożonych truskawek w codziennym menu, jest naprawdę wiele!

Alergia na truskawki w ciąży – jak ją rozpoznać?

Przede wszystkim alergia na truskawki raczej nie pojawiła się nagle z chwilą zajścia w ciążę. Uczulenie prawdopodobnie było z nami już od dawna, w ciąży mogły się co najwyżej nasilić objawy. Alergię zazwyczaj bardzo łatwo poznać. Po zjedzeniu truskawek przez osobę uczuloną może pojawić zaczerwienienie skórne, duszności, wysypka, obrzęk na twarzy, szczególnie w okolicach ust. W przypadku wystąpienia takich objawów należy natychmiast skonsultować się z lekarzem.

maz karmi zone truskawkami

Truskawki a cukrzyca ciążowa

Cukrzyca ciążowa może dotknąć każdego. Niestety jej pojawienie się oznacza dla przyszłej mamy wiele wyrzeczeń. Odstawić należy nie tylko słodycze, ale też większość produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Co z truskawkami? Czy można je jeść podczas cukrzycy ciążowej? Truskawki mają niski indeks glikemiczny, nie powodują więc skoku insuliny. Można je więc jeść, ale w ilościach umiarkowanych.

Truskawki w ciąży można, a nawet warto jeść. Pogłoski o ich szkodliwości nie są prawdziwe. Truskawki nie wywołują zmian u noworodków i z całą pewnością nie są też przyczyną nadmiernego tycia przez przyszłe mamy. Truskawki nie mają też wpływu na to, czy dziecko w przyszłości będzie borykać się z jakimikolwiek uczuleniami. Jednym przeciwwskazaniem do jedzenia truskawek podczas ciąży, jest alergia na te owoce.