Migdały w ciąży – czy można jeść? Czy są zdrowe?

kobieta je migdaly w ciazy

Migdały od zawsze kojarzą się ze zdrowym odżywianiem. Należą one do grupy bezpiecznych produktów, są nieprzetworzone, a przy tym, jako nasiona nie są też skażone środkami ochrony roślin w takim stopniu, jak owoce. Wszystko wskazuje na to, że możne je jeść niemal bez ograniczeń, ciesząc się ich ciekawym smakiem, sytością, jaką dają oraz bogactwem wartości odżywczych. Czy jedzenie migdałów w ciąży jest jednak wskazane? W jaki sposób migdały wpływają na dziecko?

Właściwości migdałów w ciąży – jakie korzyści dają dla ciężarnych

Migdały należą do grupy superfood. Co więcej, na tle innych orzechów są dość tanie i niemal każdy może sobie pozwolić na tę porcję zdrowia i przyjemności. Po migdały chętnie sięgają również przyszłe mamy, dodając je do domowego musli lub chrupiąc solo, w ramach przekąski do ulubionego serialu. Czy migdały w ciąży przynoszą ciężarnym jakieś korzyści? Według wielu źródeł te mylone z orzechami nasiona owoców migdałowca mogą uśmierzyć wiele dolegliwości ze strony układu pokarmowego, które na ogół dokuczają ciężarnym. Migdały na zgagę w ciąży to jeden z najpopularniejszych sposobów pozbycia się uporczywego pieczenia w przełyku. Do zmniejszenia problemu zgagi niezbędne jest jednak regularne spożywanie migdałów, ponieważ nie działają one doraźnie.

Często słyszy się też o tym, że migdały na nudności w ciąży są w stanie zdziałać cuda. Istotnie, dzięki swoim właściwościom nasiona te zmniejszają odruch wymiotny, łagodząc problem porannych mdłości, typowy dla pierwszego etapu ciąży.

Czy można jeść migdały w ciąży?

Migdały wpływają pozytywnie na układ pokarmowy ciężarnej, łagodząc problemy, takie jak zgaga, czy nudności. Przekąska ta zapewnia też poczucie długotrwałej sytości, jest również o wiele zdrowszą alternatywą dla popularnych czipsów, czy paluszków. Czy można jeść migdały w ciąży bez ograniczeń i czy nie szkodzą one maluchowi?

Migdały w ciąży z pewnością nie stwarzają żadnego zagrożenia dla płodu. Wręcz przeciwnie, dostarczają one do organizmu matki wiele witamin i minerałów, potrzebnych do zachowania zdrowia i dobrej formy, a zdrowa mama, to zdrowy maluch! Co zawierają migdały?

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe i witamina E – zdrowy układ krwionośny, mniejsze ryzyko wystąpienia zawału lub miażdżycy.
  • Kwas foliowy – niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu.
  • Przeciwutleniacze – spowalniają procesy starzenia organizmu.
  • Witamina A – dba o odporność organizmu.
  • Wapń – zdrowe kości i zęby.
  • Magnez – układ nerwowy w dobrej formie, wzmocnione mięśnie, właściwa praca szarych komórek.
  • Żelazo – przeciwdziała powstawaniu anemii.
  • Potas i sód – wspomagają utrzymanie równowagi gospodarki wodnej w organizmie.

Tak wysoka zawartość witamin i minerałów sprawia, że migdały w ciąży są wręcz zalecane ciężarnym. Czy można je jednak zjadać bez żadnych ograniczeń?

kobieta w ciazy je migdaly

Ile migdałów dziennie w ciąży?

Mimo wszystkich dobroczynnych właściwości, migdałów nie można jednak jeść bez ograniczeń. Powodem, dla którego warto zachować umiar, jest wysoka kaloryczność tych smacznych i zdrowych nasion. Migdały mają aż 580 kcal w 100 gramach. Jest to równowartość bardzo obfitego obiadu, a 100 gramów migdałów to naprawdę niewiele! Spożywanie zbyt dużej ilości kalorii niż jest to wskazane, może spowodować nadmierne tycie, tym samym opóźniając powrót do formy po porodzie. Właśnie dlatego mimo wszystkich, prozdrowotnych właściwości migdałów, lepiej ograniczyć się do maksymalnie 25 gramów dziennie. W diecie kobiety ciężarnej najważniejsza jest różnorodność, dzięki której wzrasta szansa na pełne zaspokojenie zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze. Najlepiej więc sięgać po różnego rodzaju orzechy i nasiona.

A co z kosmetykami na bazie migdałów?

Nie tylko migdały w ciąży, ale też kosmetyki stworzone na ich bazie, mogą okazać się bardzo korzystne dla przyszłych mam. W ciąży należy szczególnie dbać o urodę. Zazwyczaj w odmiennym stanie kobiety wręcz kwitną, cera staje się oczyszczona i promienna, a oczy pełne blasku. Zdarza się jednak, że wahania hormonalne prowadzą do problemów skórnych. Olej ze słodkich migdałów w ciąży wykorzystywany do demakijażu pomaga starannie oczyścić cerę, minimalizując ryzyko pojawienia się kolejnych wyprysków. Olej ten, ma ponadto właściwości przeciwzmarszczkowe, dlatego często wykorzystywany jest, jako domknięcie pielęgnacji po zaaplikowaniu kremu nawilżającego.

Nawilżające i uelastyczniające właściwości, jakimi cechuje się olej z migdałów w ciąży przydadzą się również z innego powodu. Ciężarne są narażone na powstawanie rozstępów. Czasami pęknięcia pojawiają się dopiero w ostatnim miesiącu ciąży. Można im jednak zapobiec, a przynajmniej zminimalizować ryzyko ich pojawienia się, dbając o odpowiednie nawilżenie ciała. Olej z migdałów doskonale się sprawdza w roli nawilżającego kosmetyku. Najlepiej nakładać go codziennie, na miejsca szczególnie narażone na pojawienie się rozstępów, czyli biodra, pośladki oraz brzuch. Olej z migdałów można mieszać z ulubionym balsamem, wtedy pielęgnacja będzie jeszcze skuteczniejsza.