Ser feta w ciąży – czy można go bezpiecznie jeść?

ser feta

Feta to miękki ser o słonym, bardzo intensywnym smaku. Słusznie kojarzony jest on z kuchnią grecką, gdyż to właśnie z tego kraju pochodzi produkt, wytwarzany z mleka owczego. Feta wzbogaca smak wielu dań, nadaje charakteru sałatkom, można jeść go w postaci surowej, jak również dodawać do potraw na ciepło. Wiele kobiet w stanie odmiennym boi się sięgać po swoje ulubione dania z serem feta, ze względu na zdrowie dziecka. Niektóre rodzaje produktów mlecznych mogą być bardzo niebezpieczne dla płodu. Szczególną uwagę zwrócić należy na sery i wyroby z mleka niepasteryzowanego, gdyż mogą one nieść ze sobą choroby niebezpieczne dla przyszłych matek. Czy ser feta w ciąży należy do tej grupy produktów? Można jeść potrawy z dodatkiem greckiej fety, czy też należy z nich zrezygnować?

Ser feta – czy jest zdrowy dla ciężarnej? Potencjalne korzyści

Ser feta należy do zdrowych produktów, których spożycie może mieć pozytywny wpływ na cały organizm. Ze względu na zawartość żelaza feta może zapobiegać anemii, która jest częstym problemem ciężarnych kobiet. Ser zawiera też probiotyki, będące ogromnym wsparciem dla jelit. Dzięki probiotykom pozbyć się można między innymi zaburzeń trawienia. Dodatkową zaletą sera fety jest zawartość witaminy B12, potrzebnej w codziennej diecie, oprócz niej ser dostarcza także witaminy B2 znanej z przeciwdziałania uporczywym migrenom. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu ser feta jest bezpieczny dla cukrzyków. Częste jadanie sera feta pomaga też w zaspokojeniu zapotrzebowania organizmu na wapń, wspierając zdrowie kości.

ciezarna kobieta na krzesle

Ser feta jest niestety dość kaloryczny, przez co kobiety, które w ciąży zbyt szybko przybierają na wadze, powinny ograniczyć go do minimum. Nadwaga w stanie odmiennym może stanowić zagrożenie dla zdrowia matki i dziecka. Rozsądne korzystanie z sera feta i wliczanie go w swój bilans kaloryczny nie powinno jednak przysporzyć większych kłopotów. Produkt ten może wspierać zdrowie ciężarnych na różne sposoby, dzięki całkiem sporej zawartości składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Ser feta dostarcza organizmowi dużych ilości białka, które jest bardzo istotne szczególnie w stanie odmiennym.

Przeczytaj również  Fast foody w ciąży - czy McDonalds i KFC są bezpieczne dla ciężarnej?

Niestety ser feta to nie tylko same korzyści zdrowotne. Produkt ten zawiera też bardzo duże ilości soli, a jej nadmiar w diecie sprzyja wysokiemu ciśnieniu oraz obrzękom. Czy korzyści, jakie niesie ze sobą ser feta, przewyższają jednak niebezpieczeństwo związane z dużą zawartością soli w składzie? Gdyby chodziło wyłącznie sól, to kobiety ciężarne nie musiałby sobie odmawiać potraw z miękkim, greckim serem. Większa obawa zachodzi o zakażenie listeriozą, chorobą, która jest bardzo niebezpieczna dla ciężarnych. Czy jedząc fetę, można się nią zarazić?

Czy zjedzenie sera fety grozi listeriozą?

Na ciężarną i jej dziecko czyha wiele niebezpieczeństw. Jadanie niektórych produktów, które normalnie są uważane za zdrowe, może prowadzić do wad u płodu, w skrajnych przypadkach nieodpowiedzialne wybory żywieniowe mogą nawet doprowadzić do poronienia. Jednym z największych zagrożeń jest listerioza. Można zarazić się poprzez spożywanie surowych produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym produktów mlecznych stworzonych na bazie mleka niepoddanego obróbce termicznej w wysokich temperaturach. Czy ser feta w ciąży powinien być w takim razie całkowicie zakazany?

Greckie sery miękkie przygotowywane według tradycyjnych receptur nie powinny być jadane przez kobiety ciężarne. Tradycyjne metody wytwarzania fety wciąż opierają się na niepasteryzowanym mleku, co w związku z tym stwarza wysokie ryzyko zarażenia listeriozą. Aktualnie jednak producenci wytwarzający sery na masową skalę odchodzą od tych praktyk. Sery feta dostępne w popularnych sklepach, są zazwyczaj całkowicie bezpieczne dla każdego, również dla ciężarnych kobiet.

Przed sięgnięciem po jakikolwiek ser grecki typu feta należy się jednak upewnić, czy rzeczywiście powstał on z mleka, które uprzednio było poddane pasteryzacji. Producent powinien umieścić taką informację na opakowaniu sera.

feta z oliwkami i pomidorami

Kobiety, które mimo wszystko boją się sięgać po ser feta w ciąży z obawy przed listeriozą, mogą wyeliminować wszelkie ryzyko jednym, prostym sposobem. Wystarczy zrezygnować ze spożywania tego przysmaku na zimno. Ser feta dodawać można do sałatek, czy różnego rodzaju past kanapkowych, jednak doskonale nadaje się on też do dań na ciepło. Dodanie sera do makaronu, sosu, lub jakiegokolwiek dania, które jest smażone, gotowane lub pieczone minimalizuje ryzyko zakażenia listeriozą. Ser feta doskonale pasuje między innymi do domowej pizzy, czy makaronu ze szpinakiem.

Przeczytaj również  Jak skutecznie zapobiegać rozstępom w ciąży

Listerioza jest chorobą bardzo groźną dla ciężarnych, dlatego należy stanowczo unikać wszelkich czynników, które mogłyby ją wywołać. Tradycyjny ser feta, przyrządzany klasycznym, greckim sposobem rzeczywiście jest potencjalnym zagrożeniem. Produkty znajdujące się na sklepowych półkach są w większości całkowicie bezpieczne, przed zakupem należy się jednak zapoznać z informacjami zamieszczonymi na opakowaniu.